Az Ingenuity újra munkába áll

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely egészen pontosan 72 repülést jelentett, most újra munkába áll, bár egy picit más feladat vár rá.

Április 16-án a marsi helikopteren dolgozó csapat még utoljára összegyűlt a JPL irányítótermében, melynek során figyelemmel kísérték az Ingenuity adását, hiszen az továbbra is kapcsolatban maradt a bázisállomásaként szolgáló Perseverance marsjáróval. Az adás a Deep Space Network segítségével érkezett meg, és ami egyben az utolsó alkalmat jelentette, amikor a küldetés mérnökei együtt dolgoztak a forgószárnyas műveletein.

A sokszor csak Ginny becenéven emlegetett űreszköz azonban nem fog tétlenkedni a jövőben sem, ugyanis utolsó feladatként adatgyűjtő állomásként fog szolgálni, hogy olyan információkra tegyen szert, amelyek a jövőbeli missziók számára hasznosak lehetnek. Ezt segíti elő egy korábban feltöltött szoftverfrissítés, ami olyan parancsokat tartalmaz, melyek a helikoptert az adatgyűjtés folytatására utasítják, jóval azután is, hogy a roverrel való kommunikáció megszűnt. Így tehát az Ingenuity mostantól naponta felébred, aktiválja a fedélzetén található rendszereket, valamint teszteli a napelemének, akkumulátorainak és elektromos berendezéseinek a teljesítményét. Mindemellett a már fentebb említett adatgyűjtés nevében színes képeket készít majd a felszínről, továbbá a hőmérsékletet is figyelemmel kíséri a rajta található érzékelők segítségével.

Természetesen okkal merülhet fel a kérdés, mi van akkor, ha valamelyik elektromos alkatrész meghibásodása miatt leáll az adatgyűjtés, vagy ha a napelemtáblán felgyülemlett por következtében megszűnik a marsi helikopter áramellátása? Nos ekkor sincs nagy probléma, hiszen az addig gyűjtött adatok tárolva maradnak; a csapat számításai alapján az Ingenuity memóriája nagyjából 20 évnyi napi adatot képes tárolni.

„Amikor az emberiség újra ellátogat a Valinor Hills területére – akár egy roverrel, akár egy új repülőgéppel, akár jövőbeli űrhajósokkal -, az Ingenuity várni fog rájuk az utolsó adatajándékával” – mondta Teddy Tzanetos projektvezető.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye