Az Innospace decemberre tervezi első szuborbitális tesztrepülését

Kapcsolódó

Nem sikerült jól a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

A dél-koreai Innospace május 3-án jelentette be, hogy végrehajtja az első szuborbitális tesztrepülését a brazíliai Alcântara Indítókomplexumból. A startra a tervek szerint idén decemberben kerülhet sor, melynek során a hasznos teher egy navigációs eszköz lesz.

Az indításban résztvevő 16,3 méteres, egyfokozatú tesztrakéta a HANBIT-Nano névre hallgató hordozórakéta előfutára. A HANBIT-Nano elődjéhez képest már egy kétfokozatú rakéta, ami főleg kis méretű műholdakat fog pályára állítani. A teherbírását tekintve 50 kg hasznos terhet képes 500 km-es napszinkron pályára juttatni. A rakéta 1. fokozata egy 150kN, a 2. fokozata pedig egy 30kN tolóerejű hajtóművel rendelkezik. Mindkét fokozatot ún. hibrid rakétamotorok hajtják, amelyek cseppfolyósított oxigént és paraffin alapú (LOX/paraffin) hajtóanyagot használnak.

A tesztindítás hasznos terhe a fentebb említett inerciális navigációs rendszer (INS) lesz, amit a Brazil Légierő megbízásából a brazil DCTA (Department of Aerospace Science and Technology) fejlesztett ki. Az eszköz különféle érzékelők és számítások segítségével képes meghatározni egy mozgó objektum helyzetét, orientációját és sebességét. Az Innospace szóvivője szerint az eszközt nem fogják pályára állítani a tesztküldetés során, az végig a rakéta belsejében marad ellenőrzési célokból.

Dark mode powered by Night Eye