Az Innospace decemberre tervezi első szuborbitális tesztrepülését

Kapcsolódó

A hónap 10. Starlink küldetésére került sor ma

Az újabb 23 műhold felbocsátására pedig a 10. útját...

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

A dél-koreai Innospace május 3-án jelentette be, hogy végrehajtja az első szuborbitális tesztrepülését a brazíliai Alcântara Indítókomplexumból. A startra a tervek szerint idén decemberben kerülhet sor, melynek során a hasznos teher egy navigációs eszköz lesz.

Az indításban résztvevő 16,3 méteres, egyfokozatú tesztrakéta a HANBIT-Nano névre hallgató hordozórakéta előfutára. A HANBIT-Nano elődjéhez képest már egy kétfokozatú rakéta, ami főleg kis méretű műholdakat fog pályára állítani. A teherbírását tekintve 50 kg hasznos terhet képes 500 km-es napszinkron pályára juttatni. A rakéta 1. fokozata egy 150kN, a 2. fokozata pedig egy 30kN tolóerejű hajtóművel rendelkezik. Mindkét fokozatot ún. hibrid rakétamotorok hajtják, amelyek cseppfolyósított oxigént és paraffin alapú (LOX/paraffin) hajtóanyagot használnak.

A tesztindítás hasznos terhe a fentebb említett inerciális navigációs rendszer (INS) lesz, amit a Brazil Légierő megbízásából a brazil DCTA (Department of Aerospace Science and Technology) fejlesztett ki. Az eszköz különféle érzékelők és számítások segítségével képes meghatározni egy mozgó objektum helyzetét, orientációját és sebességét. Az Innospace szóvivője szerint az eszközt nem fogják pályára állítani a tesztküldetés során, az végig a rakéta belsejében marad ellenőrzési célokból.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye