Az Inspiration4 küldetés egyedi hasznos terhei, melyek együtt utaznak a személyzet tagjaival

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Az Inspiration4 közleményében nyilvánosságra hozta a küldetés hasznos terheinek legkülönlegesebb darabjait, amiket most be is mutatunk nektek.

Kezdjük a talán egyik legérdekesebbel, ami nem más, mint egy Kings of Leon rockzenekar által készített zene, ami a „Time in Disguise” címet viseli és amit először fognak Föld körüli pályán lejátszani. Különlegessége, hogy ez egy ún. NFT változata a dalnak. Az NFT (non-fungible token) hasonló a bitcoinhoz és más kriptovalutákhoz, azonban míg előbbiek cserélhetőek egymással, az NFT nem. Ezek a tokenek virtuális okiratként működnek, és egy digitális eszköz/alkotás tulajdonjogát reprezentálják. Egy digitális könyv őrzi a hozzájuk kapcsolódó adatokat, mint pl. a létrehozás dátumát, mikor adták el, mennyiért és kinek. Értékének nagy része abban rejlik, hogy egyfajta presztízst jelent a tulajdonosának, hiszen ez bizonyítja az alkotás eredetiségét.

A dal a YellowHeart oldalon árverésre került, ami jelenleg is zajlik. A befolyó összeggel a St. Jude Gyermekkutató Kórházat és annak 200 millió dolláros Inspiration4 adománygyűjtő kampányát támogatják. Ennek célja a kutatási eredmények felgyorsítása és világszerte több gyermek életének megmentése.

További érdekesség még a dallal kapcsolatban, hogy annak űrben való lejátszásáért Hayley Arceneaux lesz a felelős, aki a fentebb említett St. Jude Gyermekkutató Kórházban dolgozik, mint orvosi asszisztens.

A fedélzeten azonban további ikonikus és kulturálisan jelentős tárgyak is helyet kaptak, amik szintén aukció tárgyát fogják képezni. Nézzük is meg ezeket.

Inspiration4 kabátok

Ian Cion művész és Nicole Stott, a NASA nyugalmazott űrhajósa, valamint Ryan Nagata által kézzel készített Inspiration4 kabátok, melyeken megtalálhatóak a St. Jude Gyermekkutató Kórház betegeinek, valamint a személyzet tagjainak egyedi grafikái.

Az Inspiration4 egyedi kabátjainak egyike. Forrás: Inspiration4

Megközelítőleg 30 kg komló

A Samuel Adams sörfőzői a visszatérés után a komlóból egy „világot meghódító” sört főznek majd. A cég nagyjából 100.000 dollárt ajánlott fel az ügy érdekében.

Toll és érme készlet

Az Apollo-11 50. évfordulója alkalmából készült Fisher toll és érme készlet, amely a legendás, világűrt megjáró űrhajó anyagának darabjait tartalmazza.

Az Apollo-11 50. évfordulója alkalmából készült készlet. Forrás: Fisher

Ukulele

A Martin Guitar cég által felajánlott ukulele, amelyen a személyzet egyik tagja, Chris Sembroski fog játszani.

Inspiration4 logóval ellátott Ukulele.

Műalkotások

50 művész 50 különböző műalkotásának NFT változata is a hasznos terhek között lesz, melyeket az Origin Protocol NFT platformján fognak elárverezni. Érdekesség, hogy Dr. Sian Proctor egyik műve is jelen lesz, ami korábban már a Mariana-árokba is „elutazott”. Így ez lesz az első olyan alkotás, amely a Föld legmélyebb pontja után, több mint 500 km magasra is eljutott.

STEM játék

Egy maréknyi műanyag és plüss STEM játék, amelyek a STEM központú oktató animációs televíziós sorozat, a „Space Racers” öt karakterét formázzák.

Plüssfigura

Egy mini-asztronauta plüssfigura.

Magazin

A nemrég megjelent TIME magazin példánya, melynek címlapján a személyzet 4 tagja látható, és amit a visszatérés után a tagok dedikálni is fognak.

Íróeszközök

Egyedi Montblanc StarWalker íróeszközök és írószerek a személyzet számára, hogy írhassanak az űrutazásukról.

Karórák

Az IWC Schaffhausen négy egyedi, űr-témájú pilótaórát tervezett és adományozott az eseményre, melyek a misszió értékeit képviselik: Vezetés, Remény, Nagylelkűség és Jólét. A „Pilot’s Watch Chronograph Edition” Inspiration4 órákat a személyzet négy tagja fogja viselni az űrutazás során, majd elárverezik őket a St. Jude javára.

A svájci IWC Schaffhausen luxusóragyártó cég által tervezett egyedi karóra. Forrás: IWC Schaffhausen

A fent felsorolt relikviák árverése szeptember 9-én, csütörtökön nyílt meg, és novemberig tart. A különböző tételek a teljes árverés során eltérő időpontokban lesznek elérhetőek. Licitálni a stjude.org/inspiration4 oldalon lehet.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye