Az ispace japán vállalat ismét megcélozza a Holdat

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Az első, sikertelen próbálkozás után újult erővel, és talán még nagyobb sikervággyal kezd neki az ispace második missziójának. Az ezzel kapcsolatos terveket maga Hakamada Takesi, az ispace alapítója és vezérigazgatója jelentette be egy Tokióban tartott sajtótájékoztatón. A Mission-2 (M2) névre keresztelt küldetés a HAKUTO-R holdkutatási program részét képezi, és amely az 1. repülés tanulságain alapul. Az M2-vel kapcsolatban továbbá az is kiderült, hogy a gerincét ezúttal is egy leszállóegység (RESILIENCE) és egy rover adja majd.

Az M2 által szállított mikro-rover

A rover jelen tervek szerint 26 cm magas, 31,5 cm széles és 54 cm hosszú lesz, és nagyjából 5 kilogrammnyi terhet jelent. Elhelyezését tekintve a leszállóegység tetején lévő hasznos teherrekeszben tárolják majd, és egy ún. telepítő mechanizmus fogja a Hold felszínére emelni. Ahhoz hogy utóbbin, tehát a regoliton stabilan tudjon haladni, speciálisan kialakított kerekeket kap, valamint felszerelnek egy HD kamerát is, mely a felvételek készítéséért lesz felelős. A parancsokat és a különféle adatokat pedig a leszállóegységen keresztül lesznek képesek küldeni és fogadni a küldetésirányító központ szakemberei.

Az M2 holdkutatási tevékenységei mindemellett hozzájárulnak Artemis-programhoz is. Ennek elősegítése érdekében a kis holdjáró elejére egy, a svéd Epiroc AB – bányászati ​​és infrastrukturális berendezések gyártója – által kifejlesztett lapátot szerelnek fel. A felszínre érve az üzemeltetők ennek segítségével mintát vesznek a holdi regolitból, és a roverre szerelt kamerával lefényképezik a begyűjtött anyagot.

Az eszköz fejlesztése a Luxemburgi Űrügynökség társfinanszírozásával történik, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Luxemburgi Nemzeti Űrprogram (Luxembourg National Space Programme), a LuxIMPULSE szerződés keretében. Jelenleg egy mérnöki modell építése folyik az imént említett Luxemburgban, majd a környezetvédelmi tesztek abszolválása után megkezdődhet a repülési modell fejlesztése, és az azzal való munka is. Magát a rovert pedig 2024 nyarán szerelhetik fel a landolóegységre, amit már Japánban fognak elvégezni a mérnökök.

Renderkép a roverről. Forrás: ispace
Renderkép a RESILIENCE leszállóegységéről és a roverről a Hold felszínén. Forrás: ispace
A készülő RESILIENCE. Forrás: ispace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye