Az ISS új napelemeinek felszerelése amatőr fotókon

Kapcsolódó

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

2021 minden jel szerint a változás éve a Nemzetközi Űrállomáson, legalábbis a külső tekintetében mindenképpen. Három komolyabb változást terveztek idénre:

Nanoracks kereskedelmi légzsilip érkezése

Napelemtáblák bővítése és elektromos áramtermelés teljesítményének növelése

Nauka modul érkezése

A Nanoracks sikeresen megérkezett és elfoglalta a helyét az ISS-en. A Nauka modul indítása július 15-én esedékes és sikeres indítás esetén július 23-án dokkol a Pirsz modul helyére. Az energiatermelő napelemtáblák bővítése pedig jelenleg is folyamatban van: az első pár napelemtábla három űrséta (vagy EVA) során került nemrégen felhelyezésre. Az űrsétákról előzetes beszámolót itt írtunk, továbbá az első, második és harmadik űrsétákról korábban szintén beszámoltunk. Valamint a SpaceX CRS-22 teherszállító küldetés indítását és dokkolását élőben közvetítettük a Youtube-csatornánkon, mellyel az új napelemtáblák eljutottak az ISS-re. Ebben az összefoglalóban láthatjátok az indítást és a dokkolást is.

Ami pedig amatőr fotós szemmel igen különleges, az a napelemtáblák felszerelésével járó munkálatok megörökítése. Azért, hogy az űrhajósok (Shane Kimbrough és Thomas Pesquet) zavartalanul és biztonságban tudjanak ilyenkor dolgozni, ahhoz a régi napelemtáblák forgatásáért felelős Solar Array Rotary Joint (továbbiakban SARJ) névre keresztelt mechanizmust az űrséták alatt kikapcsolják. A SARJ felelős a 2-2 napelemtábla pár körkörös forgatásáért, hogy a lehető leghatékonyabban történjen az áramtermelés, és mindig a legideálisabb szögben érjék a napsugarak a napelemtáblák felszínét. 

Ez azt jelenti, hogy a meglévő 4 pár napelemtábla (2 darab a „port” és 2 darab a „starboard” oldalakon) közül az egyik oldal (jelen esetben a „port”) kikapcsolt, statikus állapotban van az űrséta alatt. 

Látványtervek az iROSA napelemtáblákról (a képen jobboldalt látható kettőt szerelték eddig fel)

Fotó:NASASpaceflight

Új iROSA napelemtábla kitekercselés után

Szerencsére az amatőr Nemzetközi Űrállomás fotós közösség elég nagyra nőtt már ahhoz, hogy mindig legyen valaki, aki a világ valamelyik pontjáról képes legyen érdekes, már-már történelminek nevezhető pillanatokat megörökíteni. 

Hogy értékelni tudjuk ezeket a ritka felvételeket, először érdemes megvizsgálni, mit láthatunk az ISS-ből, amikor semmilyen külső munka nem folyik. Íme pár felvétel Hold és Nap előtti átvonulásokról, ezen mind a 4 pár napelemtábla felénk néz, tehát lapjával látunk rá és a teljes felületük megfigyelhető. Nap előtti átvonulás során mindig ezt a konfigurációt láthatjuk, Hold előtti átvonulás esetében pedig leginkább a késő éjszakai áthaladások során, más ettől eltérő időpontokban előfordulhat, hogy részben, vagy teljesen élével felénk néző állapotban látjuk a napelemtáblákat, ilyenkor szinte láthatatlanok számunkra.

Simon Tang fotója

Sage Grey fotója

Amit viszont az alábbi felvételeken láthatunk, az egy asszimetrikus állapot, a port oldal „szabálytalan”, a szokásostól eltérő állása. Az első ilyen felvételt egy magyar amatőr asztrofotós készítette, név szerint Rosenberg Róbert. Tökéletesen megfigyelhető, hogy az egyik oldalról „hiányoznak” a napelemtáblák. 

Rosenberg Róbert felvétele – teljes napkorong

Rosenberg Róbert felvétele – croppolt verzió, a középső képkocka a legélesebb

A második felvételt a 3. űrséta alatt (EVA 76) készítette a NASA egyik hivatalos fotósa, Joel Kowsky és szintén megfigyelhető a fent említett jelenség. 

Joel Kowsky felvételei

A harmadik példám egy Hold előtti átvonulás, amit Andrew McCarthy készített február 28-án. Különlegessége a napelemtáblák csodásan megfigyelhető asszimetrikus állása mellett, hogy szintén egy űrséta előtt készült. Nevezetesen az EVA 71 előtt, mely során dr. Kate Rubins és Victor Glover az új iROSA napelemtáblák érkezése előtti előkészületi munkákat végezték el. A felvétel úgy gondolom önmagáért beszél. 

Andrew McCarthy felvételei

Dark mode powered by Night Eye