Az IXPE űrtávcső megkezdte tudományos munkáját

Kapcsolódó

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

A NASA és az Olasz Űrügynökség közös projektje, az IXPE űrteleszkóp megkezdte tudományos munkáját, közölte az amerikai űrhivatal. Az űrobszervatórium 2021. december 9-én indult útjára egy Falcon-9 hordozórakéta orrkúpjában, és máris a világegyetem különböző objektumaira fókuszál. Az IXPE az első olyan űrtávcső, amely a felrobbant csillagokból és fekete lyukakból származó röntgensugárzás polarizációjának vizsgálatával foglalkozik. Bővebb bemutatást ebben a cikkben olvashattok róla.

Az IXPE négy méteres gémje, amely a röntgensugarak detektorokra való fókuszálásához szükséges távolságot biztosítja, december 15-én nyílt ki minden probléma nélkül. A következő három hét manőverezési és irányítási képességek ellenőrzésével, valamint a távcső beállításával telt. A tesztek során az IXPE csapata kalibrációs célból két fényes célpontra irányította a teleszkóp műszereit. Az egyik ilyen objektum egy fekete lyukak által táplált galaxismag volt, a másik pedig egy pulzár. Fényességüket felhasználva pontosan megfigyelhették hová érkezik a röntgensugárzás az IXPE polarizációra érzékeny detektorain, ezáltal elvégezve a szükséges apróbb módosításokat.

A kalibráció és a tesztek végeztével január 11-én kezdődött első hivatalos megfigyelése, amely során a Cassiopeia A került a teleszkóp fókuszába, ami egy 350 évvel ezelőtt szupernóva formájában megsemmisült csillag maradványainak összefoglaló neve. Az IXPE olyan részletekkel szolgál majd a Cas A mágneses mezejének szerkezetéről, amelyeket más módon nem lehet megfigyelni. Ez az obszerváció körülbelül három hétig fog tartani.

Az űrteleszkóp naponta többször továbbítja a tudományos adatokat az Olasz Űrügynökség által üzemeltetett Malindiban található földi állomásra. Az adatok innen kerülnek továbbításra a misszióban érintett központok számára. A küldetés első évében több mint 30 célobjektum megfigyelését tervezik az eszközzel. Ide sorolhatjuk például a szupermasszív fekete lyukakat, valamint a neutroncsillagok különböző típusait is. Ezen felül a csapat körülbelül egy hónapot tart fenn más érdekes objektumok megfigyelésére, amelyek esetleg felbukkannak az égbolton, vagy váratlanul felragyognak.

Cassiopeia A. Forrás: NASA/CXC/SAO

Dark mode powered by Night Eye