Az MSz-21 kozmonautái hamarosan űrsétát hajtanak végre

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Oleg Artyemjev és Denisz Matyvejev hamarosan két űrsétát is végrehajtanak annak érdekében, hogy a Nauka modulra szerelt Európai Robotkar (ERA) beüzemelhetővé váljon. Az űrsétákra április 18-án és április 28-án kerül sor, amit a megszokott módon a NASA is közvetíteni fog. Az Roszkoszmosz űrhajósai mindkét alkalommal az orosz szegmens Poiszk moduljából fognak kilépni a világűrbe, ahol közel 7 órát fognak eltölteni.

Az első űrséta során az Európai Robotkar vezérlőpaneljét fogják felszerelni és csatlakoztatni. Eltávolítják a kar védőburkolatát, továbbá kapaszkodókat is telepítenek a Nauka modulra. A második űrséta alkalmával a kar hővédő burkolatától is megválnak, amire az indítás, és az az után fellépő hő miatt volt szükség. Emellett hajlító mozdulatokat is végrehajtanak a kar ízületeivel, kioldják a rögzítőket, és ellenőrzik, hogy a kar képes-e használni a markolószerkezetét. Az ERA robotkarról itt olvashattok bővebben.

A Nauka modulra szerelt Európai Robotkar. Forrás: ESA

Az űrséta vezetője Artyemjev lesz, aki piros csíkokkal ellátott orosz Orlan űrruhát fog viselni. Társa Matyvejev a művelet alatt kék csíkos űrruhában lesz. Artyemjevnek ez lesz a negyedik űrsétája, Matyvejevnek pedig az első. A 2022-es évet tekintve ez lesz a negyedik, az űrállomás összeszereléséhez, karbantartásához és korszerűsítéséhez kapcsolódóan pedig a 249. űrséta.

Oleg Artyemjev egy korábbi űrsétán. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye