Az MSz-21 kozmonautái hamarosan űrsétát hajtanak végre

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Oleg Artyemjev és Denisz Matyvejev hamarosan két űrsétát is végrehajtanak annak érdekében, hogy a Nauka modulra szerelt Európai Robotkar (ERA) beüzemelhetővé váljon. Az űrsétákra április 18-án és április 28-án kerül sor, amit a megszokott módon a NASA is közvetíteni fog. Az Roszkoszmosz űrhajósai mindkét alkalommal az orosz szegmens Poiszk moduljából fognak kilépni a világűrbe, ahol közel 7 órát fognak eltölteni.

Az első űrséta során az Európai Robotkar vezérlőpaneljét fogják felszerelni és csatlakoztatni. Eltávolítják a kar védőburkolatát, továbbá kapaszkodókat is telepítenek a Nauka modulra. A második űrséta alkalmával a kar hővédő burkolatától is megválnak, amire az indítás, és az az után fellépő hő miatt volt szükség. Emellett hajlító mozdulatokat is végrehajtanak a kar ízületeivel, kioldják a rögzítőket, és ellenőrzik, hogy a kar képes-e használni a markolószerkezetét. Az ERA robotkarról itt olvashattok bővebben.

A Nauka modulra szerelt Európai Robotkar. Forrás: ESA

Az űrséta vezetője Artyemjev lesz, aki piros csíkokkal ellátott orosz Orlan űrruhát fog viselni. Társa Matyvejev a művelet alatt kék csíkos űrruhában lesz. Artyemjevnek ez lesz a negyedik űrsétája, Matyvejevnek pedig az első. A 2022-es évet tekintve ez lesz a negyedik, az űrállomás összeszereléséhez, karbantartásához és korszerűsítéséhez kapcsolódóan pedig a 249. űrséta.

Oleg Artyemjev egy korábbi űrsétán. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye