Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az International Lunar Research Station közös létrehozását.

A Roszkoszmosz, pontosabban az orosz kormányzat hivatalosan is elkötelezi magát a kínaiakkal való közös holdi kutatóbázis, az International Lunar Research Station (ILRS) megvalósításában. Először még 2021 márciusában értesülhettünk az első tervekről, ám akkor még csak szándéknyilatkozatot írtak alá a felek. Tavaly novemberben zárult le az egyeztetés a CNSA (China National Space Administration) és a Roszkoszmosz között, az akkori megállapodásra és szerződésre kerül most végleges aláírás. Azóta több állam is jelezte, hogy valamilyen formában és mértékben részt kívánnak venni a projektben, de az orosz és kínai fél fogja egyértelműen a legnagyobb részt hozzátenni a kooperációhoz. 
Az ILRS a jelenlegi tervek szerint 2035-2040 között épülhet ki teljesen. A megvalósítást három fázisra osztották:

  1. A Hold déli pólusának feltérképezése és a bázis pontos helyszínének meghatározása a kijelölt tudományos missziók alapján. A leszállási folyamatok, és a szükséges technológia véglegesítése, majd a Luna-Glob orosz leszállóegység felkészítése.
  2. A bázis központjának kiépítése, teherszállítmányok elindítása, illetve Hold körüli infrastruktúra (modulok, műholdak) létrehozása és pályára állítása a zavartalan kommunikáció és az ellátások biztosítására.
  3. Az ILRS környezetének felfedezése, a bázis további építése már nemzetközi partnerek bevonásával, illetve lehetőség biztosítása saját űrhajósok feljuttatásához, a tudományos kutatómunka kiterjesztése. 

Anatolij Petrukovics, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének igazgatója elmondta, hogy a korábbi technológiai megállapodások értelmében már rendelkezésre álló eszközöket és anyagokat használnak fel a holdi infrastruktúra létrehozásához, később pedig az ott kitermelt nyersanyagokat használnák már fel a bővítési szakaszban.

Az ILRS-projektnek jelenleg hét partner állama van: Kína, Oroszország, Azerbajdzsán, Dél-Afrika, Venezuela, Pakisztán és Fehéroroszország. Ezen kívül több állami és nemzetközi szervezet is aláírta már saját részvételi szándéknyilatkozatát, mint pl.: az Asia Pacific Space Cooperation Organisation (APSCO) vagy a National Astronomical Research Institute of Thailand (NARIT).

Illusztráció: CNSA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye