Az OSIRIS-APEX űrszonda sértetlenül megúszta a Nap „érintését”

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

A korábban OSIRIS-REx néven ismert űreszköz gond nélkül túlélte a 2024. január 2-i Nap melletti elhaladást, mely ugyan 40 millió kilométerrel közelebb valósult meg, mint az az eredeti tervekben szerepelt (az űrszondát nem ilyen távolságra tervezték, mivel az Apophis randevú nem volt része a küldetés eredeti tervének), az eltárolt telemetriai adatok szerint a szonda sértetlenül megúszta központi csillagunk „érintését”. A csapat április elején a műszereket is letesztelte – miután az OSIRIS-APEX elég messze került a Naptól -, hogy visszatérhessenek a normál működéshez, ugyanis 2023 decembere és 2024 március között az űrszonda inaktív állapotban volt, ami azt eredményezte, hogy csak korlátozott telemetriai adatok álltak a földi csapat rendelkezésére. És hogy minek köszönhető mindez? A mérnökök elmondása alapján a Naphoz viszonyítva fix tájolásba helyezték az űreszközt, valamint a két napelemtábla egyikét úgy pozicionálták, hogy a legérzékenyebb műszereket árnyékolja. Ez az egyik remek hír.

A másik, szintén remek fejlemény, hogy néhány műszer a vártnál jobban teljesített a magasabb hőmérsékletnek való kitettség után az említett tesztek során. Ide sorolhatjuk például a Bennu aszteroida feltérképezésében segítő kamerát, amely egyébként az Apophisnál is hasonló feladatot lát majd el; a legutóbbi tesztelés, azaz 2023. április 13. óta 70%-kal csökkent az ún. forró vagy beragadt (a felvételeken fehér foltokként megjelenő) pixelek száma.

Az OSIRIS-APEX második perihéliumát (napközelpont) 2024. szeptember 1-jére tervezik. Ekkor a szonda ~75 millió kilométerre lesz a Naptól, ami nagyjából a Föld és a Nap közötti távolság fele.

Az OSIRIS-APEX fedélzetén lévő StowCam kamera képei hat hónap különbséggel, a 2024. január 2-i perihélium előtt (balra) és után (jobbra). Forrás: NASA/University of Arizona/Lockheed Martin
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye