Az OSIRIS-REx nyoma a Bennu kisbolygón

Kapcsolódó

Az 500. Hosszú Menetelés rakéta indult el múlt éjjel

A jubileumi küldetés keretében újabb Jaokan földmegfigyelő műholdak álltak...

A NASA felfújható hőpajzsa több cég figyelmét is felkeltette

Tavaly novemberben zajlott le a NASA demonstrációja, mely a...

A nap képe #1312 – Bennu minta mikroszkóp alatt

A Bennu aszteroidából származó minta egy mikroszkópos tárgylemezen előkészítve...

14 céget választott ki a DARPA holdi infrastruktúrák terveinek tanulmányozásához

A résztvevők között a legkisebb startupoktól kezdve a legnagyobb...

Sikerrel teljesítette első üzemszerű repülését a Landspace Csucsüe-2 rakétája

Továbbra is ez a világ egyetlen olyan metán meghajtású...

Ahogy korábban írtunk róla, végrehajtotta utolsó feladatát az OSIRIS-REx űrszonda a Bennu kisbolygó körül, melynek célja az volt, hogy képeket készítsen a korábbi mintavételi helyről, és összehasonlíthassák azokat a mintavétel előtt készült képekkel, így vizsgálva azt, milyen hatása volt az OSIRIS-REx mintavételi karjának a Bennu felszínére. A képekre és az adatok kiértékelésére április 15-ig kellett várnunk.

A kutatást végző csapatnak gondosan meg kellett terveznie az utolsó átrepülést a Nightingale kráter felett, ugyanis ha a felvételek időpontjában a Nap nem pont a mintavételi hely felett helyezkedik el, akkor a törmelékes-sziklás felszín miatti árnyékok értékelhetetlenné torzították volna a képeket.

A Nightingale kráter a mintavétel után. Fotó: NASA

Az űrszonda három különböző módon hatott a kisbolygó felszínére: a fenti képen jól látható az a mélyedés, amit a mintavételi kar hagyott hátra (alsó képen X-el jelölve), amikor 50 cm mélyen behatolt a kisbolygó felszínébe, ezen túlmenően a mintavétel során, amikor nitrogéngázt áramoltattak keresztül a mintavételi karon, elősegítve a kőzetek begyűjtését, valamint az OSIRIS-REx négy hajtóművének lökéshullámai, amelyekkel a szonda eltávolodhatott a felszíntől a mintavétel után.

Összehasonlító felvétel a mintavétel előtti és utáni állapotról. Fotó: NASA

Az összehasonlító felvételeken látszik, hogy ezeknek a hatásoknak köszönhetően a mintavétel helyén lévő mélyedésben több nagyobb méretű kőzet is a felszínre került, amelyek erősebben verik vissza a fényt (az X-től balra), és kitűnnek a sötétebb színű, kisebb méretű törmelékektől, amelyek a felszínt alkotják. Ezek a nagyobb méretű kőzetek kör alakba rendeződtek, hasonlóan a tűzrakó helyek szélén kirakott kövekhez.

A fenti képen látható bekeretezett több méter átmérőjű sziklatömb a mintavételi hely közelében helyezkedett el, azonban a hajtóművek tolóerejének köszönhetően körülbelül 12 méterrel arrébb került.

Az OSIRIS-REx május 10-ig marad a Bennu aszteroida közelében, ezt követően kezdi meg két éves útját. Amint a Föld közelébe ér, a mintákat tartalmazó kapszulát (SRC) leválasztják az űrszondáról, az belép a Föld légkörébe és a várakozások szerint ejtőernyők segítségével landol Utah államban.

Dark mode powered by Night Eye