Az SR Space orosz magáncég először tesztelte saját tervezésű oxigén-metán hajtóművét

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Az orosz SR Space magáncég sikeresen megkezdte az ígéretes oxigén-metán hajtóművének tesztelését.

Az első tesztet vízhűtéses égéskamrával végezték, normál körülmények között, így külön ellenőrizhették a kamrában zajló folyamatokat és magának a hűtőkörnek a működését. A tesztelés során a tervezők felmérték, hogy a kamra gázdinamikus profiljának hatékonyságát, illetve, hogy egyes részegységek hogyan melegszenek fel. Mint az SR Space vezető tervezője, Pjotr​​Kudrjaszov elmagyarázta, a metánt azért választották üzemanyagként, mert a kerozinhoz képest jóval nagyobb fajlagos impulzust ad. A hajtóműelemek költségének és gyártási idejének csökkentésére a tesztelési szakaszban a szelektív lézerolvasztási (SLM) módszert alkalmazták, ez lehetővé tette a hajtóműegységek kísérleti tesztelését.

Forrás: SR Space
Forrás: SR Space

Feltételezhető, hogy az RD-1 hajtóművet a Nebo tudományos geofizikai rakétán fogják használni, amely 2023 végén indulhat az űr határáig, pontosabban a Kármán-vonalat kell elérnie. Ez a hajtómű tudományos és technológiai alapot teremt az orbitális hordozórakéták erősebb hajtóműveihez. „Ezek a tesztek megerősítették a vállalat által választott technológiai utat a hajtómű megalkotásához, és lehetővé tették számunkra, hogy magánbefektetéseken keresztül folytassuk továbbfejlesztését. Az SR Space számára ez megerősíti vezető szerepünket az orosz piacon a magán rakéta- és űrvállalatok között az ipar számára ez egy lehetőség a belföldi kereslet bővítésére és a magánbefektetések vonzására” – mondta Oleg Manszurov, az SR Space vezérigazgatója.

Mi is az a SR Space?

Az SR Space (Success Rockets) egy orosz magáncég, amely ultrakönnyű hordozórakétákat (ezen belül orbitális Stalker és szuborbitális Nebo rakéta), kis műholdakat és műhold-konstellációkat, hajtóműveket gyárt, műholdas adattömböket állít elő és dolgoz fel, pénzt keres az űrfelvételek adatainak elemzésével, valamint saját kozmodróm építését is tervezik. A céget 2020 júliusában hozta létre Oleg Manszurov, a vállalkozó magánbefektetők pénzéből. A szuborbitális rakéta prototípusának sikeres próbaindítására 2021 decemberében került sor, az orbitális rakéta tesztelését és az azt követő kereskedelmi indításokat pedig 2024-re tervezik.

Az SR Space csapata. Forrás: SR Space

2022-ben a cég körülbelül 60 embert foglalkoztatott: tervezőmérnökök, vegyészek, matematikusok, programozók, rakéta- és műholdmérnökök, elektronikai mérnökök vettek részt a tervezésben. Az SR Space szerint a főmérnökök minden területen 35 év alattiak, de már több mint 10 éve dolgoznak az űriparban. A gazdasági előnyök és a termelés felgyorsítása érdekében a vállalat kész megoldásokat vásárol orosz egyetemek és az Orosz Tudományos Akadémia csapataitól.  A cég egyelőre azt tervezi, hogy a gyártási és összeszerelési munkák nagy részét külső vállalkozóktól rendelik meg. A fő kiadási tétel az elektronikai cikkek, amelyeket Kínából vásárolnak, mivel teljes értékű belföldi importhelyettesítés nincs. A cég célja, hogy egy orbitális rakéta indításának költsége 2,8 millió dollár körül legyen, egy szuborbitális verzióé pedig 100 ezer dollár. Az SR Space számít nemzetközi magáncégek kereskedelmi megrendeléseire, de együttműködni kíván orosz állami vállalatokkal is.

A tervezési kapacitás elérése három szakaszra oszlik:

  • Az első szuborbitális indításokat 20-100 km feletti magasságra 2021 végére és 2022-re tervezték, ez a szakasz magában foglalta a hajtóművek és az üzemanyag tesztelését, valamint a kis műholdak és vontatók makettjeinek elkészítését.
  • A második szakasz egy orbitális rakéta közvetlen létrehozását és próbaindítását foglalja magában, több mint 200 km-es magasságra, műholdas platformmal és űrvontatóval.
  • A harmadik szakasz az ultrakönnyű rakéták saját űrkikötőkből történő indítása.

Ultrakönnyű rakéták

A Nebo rakétát légkörfizikai, meteorológiai kutatások és különféle tudományos kísérletek tanulmányozására tervezték. A hajtóműtest tartós és könnyű szénszálas kompozitból, a fúvóka pedig hőálló grafitból készült. A csapat olyan technológián dolgozik, amely lehetővé teszi a fokozatok teljes elégését azok szétválása után, vagyis a rakéta egyes részei nem zuhannak vissza a felszínre, és nem szennyezik a környezetet. 2022 februárjában a cég bemutatta saját folyékony hajtóanyagú hajtóművét egy orbitális rakétához. A cég szerint az alkatrészek teljesen hazaiak, és ennek a rakétának a kialakítását már újrafelhasználásra tervezték. 2022 áprilisában a cég bemutatta a Stalker hordozórakéta koncepcióját, amely hossza 33 méter, átmérője 2,2 méter. Kétféle fejburkolattal fog rendelkezni: szabványos (a hordozórakéta átmérőjének megfelelő) és megnövelt méretű (átmérője 3,2 méter). A hordozónak több mint 250 kg rakományt kellene több mint 500 km-es napszinkron pályára bocsátania; az első indítást 2024-re tervezik.

Forrás: SR Space

Tesztek és indítások

2020 decemberében a cég sikeresen tesztelt egy 5,88 kN tolóerejű hajtóművet egy állványon. 2021 áprilisában a cég végrehajtotta az első repülési teszteket a Kirov régióban található tesztterületen, itt az UR-1 meteorológiai szuborbitális rakéta prototípusát és fedélzeti rendszereit tesztelték. A prototípust hat hónapig fejlesztették és a repülés 90 másodpercig tartott, több mint 2000 méteres magasságig. A prototípust a Nebo szuborbitális rakéta finomítására használták. 2021 decemberében végrehajtották a Nebo-25 rakéta első próbaindítását egy legfeljebb 100 gramm tömegű műholdakkal a fedélzetén az asztraháni Kapusztyin Jar kísérleti helyszínről. A rakéta csaknem 7 km-es magasságba emelkedett, ahol aktiválták a vészmegszakító rendszereket, majd a műholdaktól begyűjtötték a telemetriát. Így az SR lett az első olyan magáncég Oroszországban, amelynek egy év alatt egynél többször sikerült indítást végrehajtania.

Az UR-1 meteorológiai szuborbitális rakéta prototípusának tesztjén. A rakéta mellett Oleg Manszurov az SR Space alapító vezérigazgatója áll. Forrás: SR Space
A Nebo-25 küldetés logója. Forrás: SR Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye