Az űrbe és vissza: újabb mérföldkőre készül a Linkspace

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A Linkspace május-5-én bejelentette, hogy három évnyi szünetelés után új tesztkampányt indít, melynek fő célja a Kármán-vonal átlépése, és az onnan való sikeres visszatérés lesz. A kínai magáncég a háttérben természetesen már javában készült a bejelentésre: a 100 kilométeres ugráshoz tervezett, RLV-T6 jelzésű járművük statikus hajtóműtesztjét az elmúlt napokban ejtették meg, amelynek keretén belül a házon belül fejlesztett Csiangjin metán-oxigén üzemű motorokat validálták a repüléshez.

A felkészülés következő stádiuma a 14,5 méter hosszú rakéta átszállítása lesz az északnyugat-kínai Csinghaj-tartományba, ahol a cég korábbi rakétáit is tesztelték. A tervek szerint a rakéta hajtóműveinek segítségével átlépi majd az űr határának tekinthető, 100 kilométeres magasságban húzódó Kármán-vonalat, és onnan a SpaceX Falcon-9 rakétáihoz hasonlóan visszaereszkedik majd és egy előzetesen kijelölt pontba leszáll. Az ereszkedéskor a rakéta irányítását aerodinamikai terelőrácsokkal (grid fin) fogják végezni, és a leszállást megelőzően pedig négy darab, a rakéta oldalán lévő leszállóláb fog kinyílni. A teszt nem csak technikai szerepet tölt majd be: a rakéta orrkúpjába többféle biológiai- és magaslégköri tudományos kísérletet és műszert is elhelyeznek majd. Egyelőre nincs pontos céldátum a teszt végrehajtására, csak annyit árultak el, hogy még idén végre szeretnék hajtani.

A Linkspace egyik korábbi tesztrepülése a kisebb méretű RLV-T5 járművel. Kép forrása: IEEE Spectrum

Forrás: Space.com

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye