Az utolsó tesztek és felkészítési műveletek következnek a Dream Chaser első indítása előtt

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Néhány napja érkezett meg az új mini-űrsikló a Kennedy Űrközpontba.

A végső szakaszba lépett a Sierra Space Dream Chaser elnevezésű teherszállító űrsiklójának felkészítése. A járművet egy speciális konténerben szállították Floridába, a Kennedy Űrközpontba, ahol az utolsó ellenőrzéseket hajtják végre a rendszereken, hogy aztán a tervek szerint szeptemberben útnak indulhasson egy Vulcan rakétával. Rögtön első bevetésén már fontos feladata lesz: mintegy 3500 kg utánpótlás és egyéb rakomány szállítása a Nemzetközi Űrállomásra. 

A Dream Chaser újrahasználható koncepción alapuló űrsiklóval összesen hét teherszállító küldetést tervez végrehajtani a NASA az ISS fenntartásának végéig, azaz 2030-ig, de később az űrsikló egyéb kereskedelmi űrállomások kiszolgálására is alkalmas lesz. Sőt, ha beválik a konstrukció, személyszállító verzió is készül belőle, amivel legkorábban 2026-ban repülhetnek űrhajósok – de ez a terv még bőven változhat. 

Az új űrsikló első küldetésén az ISS megközelítése során az orbitális manőverezőrendszereket is tesztelni fogják, majd az űrállomás személyzete fogja elkapni, csakúgy, mint az első generációs Dragont, a Cygnust, vagy épp a japán HTV teherűrhajót.

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása” a Kennedy Űrközpontba való megérkezést követően. Dotó: Kim Shiflett/NASA

Ahogy arról múlt heti cikkünkben is írtunk, nem csak a Sierra Space-nek és a NASA-nak, de a ULA-nek is igencsak fontos lenne, hogy megvalósuljon a szeptemberi indítás. Ugyanis a konzorciumnak minél előbb meg kéne szerezni a Vulcan hordozóra az Amerikai Űrhaderő engedélyét a nemzetbiztonsági küldetések megkezdéséhez, ehhez viszont egy második tesztrepülést is végre kell hajtani, ami épp a Dream Chaser debütáló küldetése lenne ősszel. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye