Bajba kerülhet India Vénusz-küldetése

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

Franciaország felmondta azt a megállapodást, miszerint Oroszországgal közösen fejlesztene ki egy eszközt ahhoz az orbiterhez, amelyet India a Vénuszhoz kíván küldeni. A hírt Oleg Korablev, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének az ExoMars-projektért felelős igazgatóhelyettese közölte a TASZSZ állami médiummal. Az Oroszország és Franciaország által közösen fejlesztett eszközt a Vénusz légkörének spektroszkópiai vizsgálatára tervezték, francia alkatrészek is helyet kaptak volna benne.

Az ISRO korábban azt nyilatkozta, hogy az indiai űrszonda a Vénusz felszínén zajló folyamatokat fogja vizsgálni, és felszín alatti rétegtani vizsgálatokat fog végezni. Emellett vizsgálja a légkör összetételét és dinamikáját, valamint a napszél és a bolygó ionoszférája közötti kölcsönhatásokat.

A GSLV Mk II az EOS-03 küldetésen. Ez a rakéta fogja az űrbe juttatni a Shukrayaan-1 Vénusz-küldetést is. Forrás: ISRO

„Ezt a kérdést [az alkatrészekkel] megoldottuk, minden előkészítő fázist lefolytatunk, [mi is] beszállítókat keresünk, minden rendben van, […] mindent be tudunk szerezni magunk” – mondta Korablev. A döntést, hogy a kulcsfontosságú detektort Oroszországban gyártsák, a Roszkoszmosz már jóváhagyta. Hozzátette, hogy „a Roszkoszmosz megértéssel és törekvéssel közelítette meg az egészet. Megállapodtunk az új becslésekben, a költségekben; Oroszország maga fogja beszerezni ezeket az alkatrészeket. És ennek megfelelően nem francia gyártmányúakat”. Azt is megemlítette, hogy az eszközzel kapcsolatos munkálatok még nem kezdődtek el, a Roszkoszmosz nem finanszírozza őket, mert az indiai projektet hivatalosan nem erősítették meg. 

Nem méretarányos pályaterv az űreszköz számára. Forrás: ISRO

Az Indiai Űrügynökség (ISRO) 2020-ban jelentette be először, hogy a 2025-ben indítandó Vénusz-misszióban Franciaországgal kíván együttműködni. Az ISRO akkor a VIRAL (Venus Infrared Atmospheric Gases Linker) műszert választotta az orosz és francia felekkel való közös fejlesztésre.

Az ISRO elméletileg 2024 decemberére tervezi az indítást, a pályára állítást pedig 2025-re. A Föld és a Vénusz ekkor olyan közel lesz egymáshoz, hogy az űrszonda az ez utáni évekhez képest minimális üzemanyag felhasználásával tud majd Vénusz körüli pályára állni. A következő hasonló ablak 2031-ben lenne elérhető.

Korablev állítása szerint jelenleg nem tudni, hogy India elindítja-e akkor az első küldetését a Vénuszra. „Ez az indiai partnerektől függ. Egyelőre még nem döntötték el teljesen, hogy mikor. És hogy egyáltalán sor kerül-e rá. A küldetést még nem hagyták jóvá véglegesen” – mondta. Hozzátette, hogy az orosz fejlesztésekkel szemben támasztott szigorú követelmények miatt lehetséges, hogy Oroszországnak nem lesz elég ideje arra, hogy az eredetileg kitűzött határidőre elkészítse az eszközt.

Dark mode powered by Night Eye