Bajban lehet a kínai Csuzsung marsjáró és a Tienven-1 űrszonda

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Egy nemrégiben közzétett cikk szerint problémák merültek fel a kínai Csuzsung marsjáróval és a Vörös Bolygó körül keringő Tienven-1 űrszondával. A rover tavaly májusban szenderült álomba, hogy átvészelje a Marson uralkodó téli évszakot. Erre azért volt szükség, mert ilyenkor mind a hőmérséklet, mind a napsugárzás szintje túl alacsony ahhoz, hogy a napenergiával üzemelő Csuzsung működni tudjon. A marsjáró a tervek szerint decemberben folytatta volna tevékenységét, ám a South China Morning Post a napokban, magát megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a földi irányítás szakemberei nem észlelték jelét annak, hogy a Csuzsung felébredt volna hibernációjából. Ennek egyik valószínűsíthető oka a térségben zajló homokviharokban rejlik, amik csökkentik az energiatermelés hatékonyságát. A rover ugyan rendelkezik aktív eszközökkel, melyekkel képes lenne eltávolítani napelemszárnyairól a felgyülemlett port, viszont ez a művelet hibernáció alatt nem végezhető el. A napelemtáblák továbbá porvédő bevonattal rendelkeznek, ezenfelül a fénygyűjtés maximalizálása érdekében dönthetők is, de egyelőre úgy fest, nem áll rendelkezésre elegendő energia ahhoz, hogy a kínai marsjáró folytassa autonóm tevékenységét.

Korábbi felvétel. Forrás: CNSA

A misszióban érintett Tienven-1 szonda szintén problémákkal küzd, melyet azzal bíztak meg, hogy mérje fel a Csuzsung körüli területet és próbáljon kapcsolatba lépni a roverrel. A South China Morning Post szerint azonban gondot okoz a küldetésben érintett csapatok számára az adatok fogadása a Tienven-1-ről. Ezzel összefüggésben hasonló tapasztalatokról számoltak be rádióamatőrök is, akik szintén rendellenességet észleltek a földi állomások és a szondával való kapcsolódási kísérletek során.

A Tienven-1 a tervek szerint tavaly év végén fékezési teszteket hajtott volna végre a marsi minták visszahozatalára irányuló misszió előkészítésének részeként, azonban nem tudni, hogy ezen tesztek megtörténtek-e, és hogy esetleg hatással voltak-e az űrszondára. A kínai űrhatóságok még nem nyilatkoztak a helyzetről.

Tienven-1 és a Mars. Forrás: CNSA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye