Bajban lehet a kínai Csuzsung marsjáró és a Tienven-1 űrszonda

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Egy nemrégiben közzétett cikk szerint problémák merültek fel a kínai Csuzsung marsjáróval és a Vörös Bolygó körül keringő Tienven-1 űrszondával. A rover tavaly májusban szenderült álomba, hogy átvészelje a Marson uralkodó téli évszakot. Erre azért volt szükség, mert ilyenkor mind a hőmérséklet, mind a napsugárzás szintje túl alacsony ahhoz, hogy a napenergiával üzemelő Csuzsung működni tudjon. A marsjáró a tervek szerint decemberben folytatta volna tevékenységét, ám a South China Morning Post a napokban, magát megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a földi irányítás szakemberei nem észlelték jelét annak, hogy a Csuzsung felébredt volna hibernációjából. Ennek egyik valószínűsíthető oka a térségben zajló homokviharokban rejlik, amik csökkentik az energiatermelés hatékonyságát. A rover ugyan rendelkezik aktív eszközökkel, melyekkel képes lenne eltávolítani napelemszárnyairól a felgyülemlett port, viszont ez a művelet hibernáció alatt nem végezhető el. A napelemtáblák továbbá porvédő bevonattal rendelkeznek, ezenfelül a fénygyűjtés maximalizálása érdekében dönthetők is, de egyelőre úgy fest, nem áll rendelkezésre elegendő energia ahhoz, hogy a kínai marsjáró folytassa autonóm tevékenységét.

Korábbi felvétel. Forrás: CNSA

A misszióban érintett Tienven-1 szonda szintén problémákkal küzd, melyet azzal bíztak meg, hogy mérje fel a Csuzsung körüli területet és próbáljon kapcsolatba lépni a roverrel. A South China Morning Post szerint azonban gondot okoz a küldetésben érintett csapatok számára az adatok fogadása a Tienven-1-ről. Ezzel összefüggésben hasonló tapasztalatokról számoltak be rádióamatőrök is, akik szintén rendellenességet észleltek a földi állomások és a szondával való kapcsolódási kísérletek során.

A Tienven-1 a tervek szerint tavaly év végén fékezési teszteket hajtott volna végre a marsi minták visszahozatalára irányuló misszió előkészítésének részeként, azonban nem tudni, hogy ezen tesztek megtörténtek-e, és hogy esetleg hatással voltak-e az űrszondára. A kínai űrhatóságok még nem nyilatkoztak a helyzetről.

Tienven-1 és a Mars. Forrás: CNSA

Dark mode powered by Night Eye