Bajban van a Peregrine leszállóegység

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Az első amerikai kereskedelmi Hold-küldetés ma reggel startolt el sikeresen a vadiúj Vulcan rakétával, azonban egy szűkszavú sajtóközlemény szerint bajba került az űrszonda.

A ma reggeli sikeres Vulcan repülés után új korszak vette kezdetét az amerikai űrprogramban: munkába állt a United Launch Alliance (ULA) Vulcan nehézrakétája, valamint az első kereskedelmi Hold-misszió is útnak indult az Astrobotic vállalat jóvoltából. A Peregrine leszállóegység a tűpontos pályára állítás után sikeresen levált a Centaur elnevezésű második fokozatról is, így a ULA részéről teljes siker volt a küldetés.

Percekkel ezelőtt érkezett azonban egy kevésbé derűs sajtóközlemény az X-en, miszerint a Peregrine egy „anomália” miatt képtelen volt stabilan a Nap irányába tájolni magát. Ez a lépés kulcsfontosságú, hiszen a leszállóegység tetején elhelyezkedő napelemeknek folyamatosan a központi csillagunk felé kell nézniük, hogy stabil áramellátást kapjon az űrszonda.

A sajtóközleményben leírták, hogy ennek ellenére a Peregrine elsődleges fedélzeti irányítórendszere, az adatfeldolgozó- és továbbító rendszer, a Földdel való kommunikáció, a hőszabályozás, valamint a meghajtásért felelős hajtóművek is üzemképesek.

Az Astrobotic csapata jelenleg is a probléma elhárításán dolgozik, amint megtudunk valami újat a szonda sorsáról, frissítjük a cikkünket.

Update #1 (17:13):
Az Astrobotic a következőt írta egy X-bejegyzésben:
„Adatgyűjtésünk továbbra is folyamatban van. A csapat azt feltételezi, hogy a Nap felé történő tájolási hiba valószínűleg a hajtóműrendszerben rejlik. Ha ez megerősítést nyer, az veszélyeztetheti a Peregrine Holdra való leszállásának esélyeit. Miközben a csapat a hiba elhárításán fáradozik, a leszállóegység fedélzeti akkumulátora működési szempontból kritikusan alacsony szintre süllyedt. Közvetlenül azelőtt, hogy előre tervezetten megszakadt a rádiókapcsolat az űrszondával, a csapat kieszelt és végrehajtott egy rögtönzött manővert az űrszonda megfelelő tájolására. Nem sokkal a manőver után az Peregrine belépett a rádiókapcsolat kiesésének a szakaszába. Amint a szonda ismét a földi állomások látómezejébe kerül, további friss híreket fogunk közölni a küldetéssel kapcsolatban.”

Update #2 (18:41):
Az Astrobotic ismét új hírekkel szolgált egy X-bejegyzésben:

„Sikeresen helyreállítottuk a kommunikációt a Peregrine leszállóegységgel a várt kommunikációs szünet után. A csapat rögtönzött manővere sikeresen a Nap felé irányította az űreszköz napelemeit, most töltjük az akkumulátort. A Mission Anomaly Board (az anomáliát vizsgáló csapat) folytatja a probléma okáról kapott adatok kiértékelését, ami valószínűleg a meghajtási rendszerben rejlik.”

Update #3 (19:11):
Az Astrobotic legfrissebb közleménye alapján a meghajtórendszerben történt anomália hajtóanyagszivárgást okozott. A cég elmondása szerint a csapat „mindent megtesz a veszteség minimalizálása érdekében, azonban ismerve a helyzetet a a fő cél a lehető legtöbb tudományos adat gyűjtése lesz a misszió hátralévő részében.” Az Astrobotic csapata jelenleg alternatív küldetésprofilok kidolgozásán munkálkodik. Sajnos ebből a legutóbbi közleményből már szinte biztos, hogy a Peregrine nem fogja elérni a Hold felszínét.

A ma reggeli start egyben a Vulcan rakéta első repülése volt. Fotó: Astrobotic
Borítókép: Hailey Moosbrugger/YouTube

Dark mode powered by Night Eye