Bár az ExoMars küldetést felfüggesztették, a Rosalind Franklin készen áll

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022-ben biztosan nem fog útnak indulni az ExoMars küldetés, ugyanis a jelenlegi háborús helyzet miatt nincs lehetőség együttműködésre az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel (Roszkoszmosz). Ez különösen nagy érvágás azok után, hogy 2020-ban egyszer már halasztani kellett a misszió indulását, akkor a járványhelyzet miatt.

A Rosalind Franklin „szemei” egy ideig még nem vizsgálhatják a Mars felszínét. Kép forrása: ESA

Az Európai Űrügynökség (ESA) azonban nem hagyja veszni a projektet (legalábbis egyelőre), és bejelentették, hogy a Rosalind Franklin rendszereinek minősítése és a különböző felülvizsgálatok a tervek szerint márciusban lezajlottak. A felülvizsgálatért felelős testület megerősítette, hogy az eszköz időben készen állt volna a szállításra a 2022. szeptember 20-ra tervezett indításhoz.

A küldetés felfüggesztése miatt a marsjárót most a Thales Alenia Space egyik olaszországi telephelyén tárolják a további utasításokig.

Az ESA-tagállamok márciusi ülésén hozott döntése alapján most egy gyorsított eljárású tanulmány készül, amelyben meghatározzák a misszió megvalósításához rendelkezésre álló lehetőségeket egy jövőbeli indítás céljából. A cél a lehető legkorábbi start lehetősége, ami persze attól is függ, hogy rendelkezésre állnak-e kompatibilis hordozórakéták és az indítóhely, illetve attól is, hogy milyen további komponensek szükségesek a másik hordozóra történő átálláshoz, szükséges-e a marsjáró átalakítására.

A szintén az ExoMars küldetés keretében Mars körül keringő Trace Gas Orbiter (TGO) továbbra is hiba nélkül üzemel, fedélzetén jelentős mennyiségű üzemanyag található, ami azt jelenti, hogy a jövőben, a mostani csúszás ellenére is képes lesz kiszolgálni a Rosalind Franklin rovert, sőt, a 2030-as évekre tervezett Mars Sample Return kampányt is.

Az Amalia rover, a Rosalind Franklin földi tesztekhez használt változata. Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye