Bár az ExoMars küldetést felfüggesztették, a Rosalind Franklin készen áll

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022-ben biztosan nem fog útnak indulni az ExoMars küldetés, ugyanis a jelenlegi háborús helyzet miatt nincs lehetőség együttműködésre az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel (Roszkoszmosz). Ez különösen nagy érvágás azok után, hogy 2020-ban egyszer már halasztani kellett a misszió indulását, akkor a járványhelyzet miatt.

A Rosalind Franklin „szemei” egy ideig még nem vizsgálhatják a Mars felszínét. Kép forrása: ESA

Az Európai Űrügynökség (ESA) azonban nem hagyja veszni a projektet (legalábbis egyelőre), és bejelentették, hogy a Rosalind Franklin rendszereinek minősítése és a különböző felülvizsgálatok a tervek szerint márciusban lezajlottak. A felülvizsgálatért felelős testület megerősítette, hogy az eszköz időben készen állt volna a szállításra a 2022. szeptember 20-ra tervezett indításhoz.

A küldetés felfüggesztése miatt a marsjárót most a Thales Alenia Space egyik olaszországi telephelyén tárolják a további utasításokig.

Az ESA-tagállamok márciusi ülésén hozott döntése alapján most egy gyorsított eljárású tanulmány készül, amelyben meghatározzák a misszió megvalósításához rendelkezésre álló lehetőségeket egy jövőbeli indítás céljából. A cél a lehető legkorábbi start lehetősége, ami persze attól is függ, hogy rendelkezésre állnak-e kompatibilis hordozórakéták és az indítóhely, illetve attól is, hogy milyen további komponensek szükségesek a másik hordozóra történő átálláshoz, szükséges-e a marsjáró átalakítására.

A szintén az ExoMars küldetés keretében Mars körül keringő Trace Gas Orbiter (TGO) továbbra is hiba nélkül üzemel, fedélzetén jelentős mennyiségű üzemanyag található, ami azt jelenti, hogy a jövőben, a mostani csúszás ellenére is képes lesz kiszolgálni a Rosalind Franklin rovert, sőt, a 2030-as évekre tervezett Mars Sample Return kampányt is.

Az Amalia rover, a Rosalind Franklin földi tesztekhez használt változata. Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye