Bár az ExoMars küldetést felfüggesztették, a Rosalind Franklin készen áll

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022-ben biztosan nem fog útnak indulni az ExoMars küldetés, ugyanis a jelenlegi háborús helyzet miatt nincs lehetőség együttműködésre az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel (Roszkoszmosz). Ez különösen nagy érvágás azok után, hogy 2020-ban egyszer már halasztani kellett a misszió indulását, akkor a járványhelyzet miatt.

A Rosalind Franklin „szemei” egy ideig még nem vizsgálhatják a Mars felszínét. Kép forrása: ESA

Az Európai Űrügynökség (ESA) azonban nem hagyja veszni a projektet (legalábbis egyelőre), és bejelentették, hogy a Rosalind Franklin rendszereinek minősítése és a különböző felülvizsgálatok a tervek szerint márciusban lezajlottak. A felülvizsgálatért felelős testület megerősítette, hogy az eszköz időben készen állt volna a szállításra a 2022. szeptember 20-ra tervezett indításhoz.

A küldetés felfüggesztése miatt a marsjárót most a Thales Alenia Space egyik olaszországi telephelyén tárolják a további utasításokig.

Az ESA-tagállamok márciusi ülésén hozott döntése alapján most egy gyorsított eljárású tanulmány készül, amelyben meghatározzák a misszió megvalósításához rendelkezésre álló lehetőségeket egy jövőbeli indítás céljából. A cél a lehető legkorábbi start lehetősége, ami persze attól is függ, hogy rendelkezésre állnak-e kompatibilis hordozórakéták és az indítóhely, illetve attól is, hogy milyen további komponensek szükségesek a másik hordozóra történő átálláshoz, szükséges-e a marsjáró átalakítására.

A szintén az ExoMars küldetés keretében Mars körül keringő Trace Gas Orbiter (TGO) továbbra is hiba nélkül üzemel, fedélzetén jelentős mennyiségű üzemanyag található, ami azt jelenti, hogy a jövőben, a mostani csúszás ellenére is képes lesz kiszolgálni a Rosalind Franklin rovert, sőt, a 2030-as évekre tervezett Mars Sample Return kampányt is.

Az Amalia rover, a Rosalind Franklin földi tesztekhez használt változata. Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye