Beazonosították a Hubble hibájának okát

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Frissítés – Sikeresen megtörtént az átállás a Hubble tartalék rendszerére!

A Hubble csapata jelenleg különböző ellenőrzéseket végez az űrtávcsövön annak érdekében, hogy minden megfelelően működjön. Megkezdődött a tudományos eszközök működésének helyreállítása is a biztonsági üzemmódból, ami várhatóan több mint egy napot vesz igénybe. Ezt követően elvégzik a műszerek kalibrálását, mielőtt a Hubble folytatná tudományos működését.

A Hubble teleszkóp június 13-a óta biztonsági üzemmódban van, a tudományos műszereket vezérlő számítógépes rendszer leállása miatt. A rendszer feladata a Hubble tudományos műszereinek ellenőrzése és koordinálása, leállásával lényegében a Hubble működésképtelenné vált.

A számítógépes rendszer újraindítására, illetve újrakalibrálására tett kísérletek ezidáig sikertelenek voltak. A próbálkozások eredményeként azonban elegendő információ gyűlt össze arról, hogy a szakemberek meg tudják állapítani azt, hogy a probléma valószínűleg a Power Control Unit (PCU, azaz teljesítményszabályozó egység) hibájára vezethető vissza.

A Hubble űrteleszkóp a pályára állítását követően. Forrás: NASA

Ennek a komponensnek a feladata, hogy a számítógép hardvere számára egyenletes feszültséget biztosítson. A PCU tartalmaz egy teljesítményszabályozót, amely állandóan 5 volt feszültséget szolgáltat a számítógéphez és annak memóriájához. Egy másodlagos védelmi áramkör érzékeli a meghatározottól eltérő feszültségszinteket. Ha a feszültség a megengedett szint alá csökken vagy meghaladja azt, akkor ez a másodlagos áramkör felfüggeszti a számítógép működését. A csapat két lehetséges okot tárt fel: az első, hogy a szabályozó feszültségszintje meghaladja az elfogadható szintet, a második pedig az, hogy a másodlagos védelmi áramkör állapota az idő múlásával leromlott és ebben a tiltási állapotban ragadt.

Mivel az eddigi kísérletek során nem sikerült alaphelyzetbe állítani a PCU-t, a Hubble csapata áttér az SI C&DH egység (Science Instrument Command and Data Handling) tartalék rendszerére, amely tartalmaz egy másik teljesítményszabályozó komponens. A váltás a tervek szerint ma, azaz július 15-én, kezdődhet és ha sikerrel jár, a Hubble néhány napon belül folytathatja tudományos tevékenységét.

A Hubble a Columbia űrsiklóról fényképezve a negyedik szerviz küldetés során. Forrás: NASA

A Hubble űrteleszkópról az alábbi cikkekben olvashattok bővebben:

Az űrrepülőgép-program – STS-31, a Hubble felbocsátása

STS-61 – Az első Hubble szerviz küldetés (1.rész)

STS-61 – Az első Hubble szerviz küldetés (2.rész)

STS-82 – A második Hubble szerviz küldetés

STS-103 – A harmadik Hubble szerviz küldetés

STS-109 – A negyedik Hubble szerviz küldetés

STS-125 – Az ötödik, és egyben utolsó Hubble szerviz küldetés

Dark mode powered by Night Eye