Becsapódott célpontjába a DART űrszonda

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A múlt éjjel ismét emlékezetes marad nem csak a NASA-nak, de a világ űriparának és történelmének is: 10 hónapos utazás után elérte a Didymos kettős aszteroida-rendszert a DART űrszonda, ami az emberiség első bolygóvédelmi tesztküldetését hajtotta végre. A kis űreszköz feladata a Didymos A kisbolygó körül keringő Didymos B, más néven Dimorphos nevű holdba való irányított becsapódás volt, hogy a felszabaduló kinetikus energiának köszönhetően megváltozzon az objektum keringési pályája. Persze senki ne gondoljon méteres eltérítésre, mindössze 0,4 mm/másodperces értékről van szó, de ez a tesztküldetés rendkívül fontos lehet az emberiség jövőjét tekintve, ha egy aszteroida esetleg valóban potenciális veszélyt jelentene a Földre a keringési pályáját illetően. A DART mintegy 6,5 km/másodperces, azaz közel 22000 km/órás sebességgel érte el az aszteroida-kettőst, először elhaladt a Didymos A mellett, és végül a Didymos B közepébe csapódott. A NASA páratlan adatokat és felvételeket elemezhet majd, de az eredményekre még várni kell természetesen. A küldetés azonban csak az első felvonás volt, hiszen a tervek szerint 2024-ben indul az Európai Űrügynökség Hera űrszondája, ami szintén a Didymos-rendszerhez látogat majd, és végez el méréseket a most kitérített objektumról is.

A megközelítés utolsó fázisát élőben figyelhettük az űrhivatal közvetítésében, a mi adásunkat erről az alábbi linken érhetitek el:

Korábbi cikkeink a küldetésről:

Néhány elképesztő felvétel a DART műveletéről!

A Las Cumres Obszervatórium felvétele a becsapódás pillanatáról.

A megközelítés utolsó másodpercei a DART szemszögéből. Forrás: NASA

A Dimorphos aszteroida

A LICIACube műhold első felvételei a becsapódásról:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye