Befejeződött a Crew Dragon űrhajó minősítése

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A vasárnapi Crew-1 küldetés előtti Flight Readiness Review értekezlet lezárása után a NASA bejelentette, hogy befejeződött a Crew Dragon minősítésének a folyamata, és a SpaceX űrhajója “hadrendbe” állt.

Ezzel a Crew Dragon lett az első privát fejlesztésű űrhajó, ami megkapta ezt a minősítést, és űrhajósok szállítására alkalmasnak nyilvánították. A minősítés része a Crew Dragon kapszula, a Falcon-9 rakéta és az összes földi kiszolgálórendszer is. A NASA legutóbb majdnem 40 évvel ezelelőtt, 1982-ben az űrrepülőgép bemutatkozása után adott ki utoljára ilyen minősítést. Ezzel lezárult az űrhajó tervezésének és tesztelésének kb. 6 éves periódusa, és megkezdődik a Crew Dragon operatív működése.
A Flight Readiness Review után azt is megerősítették, hogy minden sínen van a Crew-1 november 15-i indításhoz (éjszaka 01:49-kor). Tartaléknap november 16., éjszaka 01:27 (minden időpont magyar idő szerint).
A sajtótájékoztatón szóba került a Boeing Starliner kapszulájának második tesztútja is, melyet eredetileg idén decemberre terveztek, azonban ez csúszik 2021. első negyedévére, egyelőre pontosabb dátum nélkül.
Újságírói kérdésre a Crew-2 és Crew-3 tervezett startjaira is fény derült: a Crew-2 2021. március 30-án, a Crew-3 2021. késő nyarán, kora ősszel indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

A Crew-1 rakétája és Dragonja
Fotó: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye