Befejeződött a Crew Dragon űrhajó minősítése

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

A vasárnapi Crew-1 küldetés előtti Flight Readiness Review értekezlet lezárása után a NASA bejelentette, hogy befejeződött a Crew Dragon minősítésének a folyamata, és a SpaceX űrhajója “hadrendbe” állt.

Ezzel a Crew Dragon lett az első privát fejlesztésű űrhajó, ami megkapta ezt a minősítést, és űrhajósok szállítására alkalmasnak nyilvánították. A minősítés része a Crew Dragon kapszula, a Falcon-9 rakéta és az összes földi kiszolgálórendszer is. A NASA legutóbb majdnem 40 évvel ezelelőtt, 1982-ben az űrrepülőgép bemutatkozása után adott ki utoljára ilyen minősítést. Ezzel lezárult az űrhajó tervezésének és tesztelésének kb. 6 éves periódusa, és megkezdődik a Crew Dragon operatív működése.
A Flight Readiness Review után azt is megerősítették, hogy minden sínen van a Crew-1 november 15-i indításhoz (éjszaka 01:49-kor). Tartaléknap november 16., éjszaka 01:27 (minden időpont magyar idő szerint).
A sajtótájékoztatón szóba került a Boeing Starliner kapszulájának második tesztútja is, melyet eredetileg idén decemberre terveztek, azonban ez csúszik 2021. első negyedévére, egyelőre pontosabb dátum nélkül.
Újságírói kérdésre a Crew-2 és Crew-3 tervezett startjaira is fény derült: a Crew-2 2021. március 30-án, a Crew-3 2021. késő nyarán, kora ősszel indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

A Crew-1 rakétája és Dragonja
Fotó: NASA
Dark mode powered by Night Eye