Befejeződött a Crew Dragon űrhajó minősítése

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

A vasárnapi Crew-1 küldetés előtti Flight Readiness Review értekezlet lezárása után a NASA bejelentette, hogy befejeződött a Crew Dragon minősítésének a folyamata, és a SpaceX űrhajója “hadrendbe” állt.

Ezzel a Crew Dragon lett az első privát fejlesztésű űrhajó, ami megkapta ezt a minősítést, és űrhajósok szállítására alkalmasnak nyilvánították. A minősítés része a Crew Dragon kapszula, a Falcon-9 rakéta és az összes földi kiszolgálórendszer is. A NASA legutóbb majdnem 40 évvel ezelelőtt, 1982-ben az űrrepülőgép bemutatkozása után adott ki utoljára ilyen minősítést. Ezzel lezárult az űrhajó tervezésének és tesztelésének kb. 6 éves periódusa, és megkezdődik a Crew Dragon operatív működése.
A Flight Readiness Review után azt is megerősítették, hogy minden sínen van a Crew-1 november 15-i indításhoz (éjszaka 01:49-kor). Tartaléknap november 16., éjszaka 01:27 (minden időpont magyar idő szerint).
A sajtótájékoztatón szóba került a Boeing Starliner kapszulájának második tesztútja is, melyet eredetileg idén decemberre terveztek, azonban ez csúszik 2021. első negyedévére, egyelőre pontosabb dátum nélkül.
Újságírói kérdésre a Crew-2 és Crew-3 tervezett startjaira is fény derült: a Crew-2 2021. március 30-án, a Crew-3 2021. késő nyarán, kora ősszel indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

A Crew-1 rakétája és Dragonja
Fotó: NASA
Dark mode powered by Night Eye