Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént a HAKUTO-R misszió felülvizsgálata, és a 2023. április 26-án végrehajtott leszállási szekvencia repülési adatainak kielemzése.

Az elemzett adatokból kiderült, hogy a leszállóegységnek teljes mértékben sikerült végrehajtania a tervezett lassítási folyamatot, melynek során a Hold felszíne felett mintegy 5 km magasságban, függőleges helyzetben a célsebességre, kevesebb mint 1 m/s-ra csökkent a tempója. Az ereszkedés közben azonban egy váratlan anomália lépett fel a magasságmérés folyamán; míg a leszállóegység saját magasságát nullának, azaz a Hold felszínén lévőnek becsülte, később megállapításra került, hogy akkor még a felszín felett kb. 5 km magasságban tartózkodott. Miután a HAKUTO-R elérte a tervezett leszállási időt, a leszállóegység alacsony sebességgel folytatta az ereszkedést, mindaddig míg a hajtóműrendszeréből ki nem fogyott az üzemanyag. Ekkor az egység irányított ereszkedése megszűnt, és feltehetően szabadesésben zuhant égi kísérőnk felszínére.

A leszállóegység hibás magasságbecslésének legvalószínűbb oka az volt, hogy a szoftver nem az előírtaknak megfelelően működött. A repülési adatok felülvizsgálata során megfigyelték, hogy miközben az űreszköz a tervezett leszállóhely felé navigált, a fedélzeti érzékelők által mért magasság jelentősen megemelkedett, amikor a holdfelszínen egy nagy, körülbelül 3 km magas szikla fölött haladt el, melyről megállapították, hogy egy kráter pereme.

A repülési adatok elemzése szerint a mért magassági érték és az előre meghatározott becsült magassági érték között a vártnál nagyobb eltérés mutatkozott. A fedélzeti szoftver tévesen állapította meg, hogy az eltérés oka az érzékelő által jelentett rendellenes érték volt, mely adatot ezt követően egyébként el is „fogtak” egy szűrőfunkció segítségével. Utóbbi célja, hogy visszautasítsa a leszállóegység becsléséhez képest nagy eltérést mutató magasságmérést, így egy hardverprobléma esetén is fenntartható a stabil működés.

A tervezési probléma egyik fő tényezője az volt, hogy a 2021 februárjában befejeződött kritikus tervellenőrzés után egy, a leszállóhely módosítására vonatkozó döntés született. Ez a módosítás a landolás előtti számos elvégzett szimuláció ellenére befolyásolta az ellenőrzési és validálási terveket. Az ispace átfogó elemzésében figyelembe vette ezen változtatásokat, és megállapították hogy a leszállási szekvencia korábbi szimulációi nem vették megfelelően figyelembe a holdi környezetet, ami azt eredményezte, hogy a szoftver a végső megközelítéskor rosszul ítélte meg a leszállóegység magasságát.

Összességében tehát a sikertelen landolásért a szoftver hibáztatható, különösen a leszállás előtti fázisban. A cég ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy a kapott információkat természetesen beépíti a szoftver tervezésébe, valamint a leszállási szekvencia előkészítő szimulációinak korszerűsítésébe a jövőbeli küldetéseihez.

Forrás: ispace
Dark mode powered by Night Eye