Befejeződött a NASA 45 napos marsi utazási szimulációja

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A HERA-projekt négytagú személyzete sikerrel teljesítette a kísérletet.

Befejezte szimulációs programját az a négytagú csapat, melynek tagjai 45 napig éltek egy teljesen elzárt lakómodulban, egy marsi utazás lehetséges hatásait vizsgálva. Jason Lee, Stephanie Navarro, Shareef Al Romaithi, and Piyumi Wijesekara a HERA-projekt (Human Exploration Research Analog) 7. fázisának 2. küldetését teljesítették.

Küldetésük során a személyzet operatív feladatokat látott el, és 18 humán-egészségügyi vizsgálatban vett részt. Ezen tanulmányok a viselkedésre, mentális és fizikai egészségére, a csapatdinamikára és a személyzet, valamint a rendszerek összehangolt munkáját segítő interfészekre összpontosítottak, melyek közül 7 az Egyesült Arab Emírségek Mohammed Bin Rashid Űrközpontjával (MBRSC) és az Európai Űrügynökséggel végzett együttműködések keretében teljesült. Ezek a kísérletek felmérték a résztvevők fiziológiai, viselkedési és pszichológiai reakcióit olyan körülmények között, amelyeket úgy terveztek, hogy hasonlóak legyenek a Marsra irányuló küldetéshez. 

Június 21-én, három nappal a küldetés vége előtt 200 felnőttnek és diáknak volt lehetősége egy élő bejelentkezés formájában kérdéseket feltenni a személyzet tagjainak. Válaszaikban jórészt a csapatmunkát, az egyre jobban kialakuló összetartozás érzését hangsúlyozták ki, ezek segítették leginkább a tagokat abban, hogy elviseljék a 45 napos bezártságot. Természetesen mindannyiuknak egy elkülönített, privát részleg is rendelkezésre állt, de legtöbbször különböző feladatokat kellett teljesíteniük.
Wijesekara kedvenc élménye ezek közül az űrséták és drónok Marson való reptetése volt  virtuális valóságon keresztül bemutatva, amely lehetővé tette a marsi tájak, lávabarlangok megfigyelését is. Az élőhely ablakain keresztül élethű szimulációkat is láthattak az űrről és a marsi tájakról. Ami a legnagyobb kihívást jelentette számukra, a késések megszokása a kommunikációban, hiszen akár 20 perc eltérés is lehetett egy adott információ továbbítása és beérkezése között a Föld és a Mars egymástól való távolsága alapján, ez nagyon sok türelmet, precíz és összehangolt csapatmunkát igényelt a személyzettől.

A virtuális találkozó három nappal a szimuláció vége előtt. Fotó: Johnson Space Center

A NASA természetesen folytatja a Marssal kapcsolatos személyzetekkel végrehajtott szimulációit, ráadásul néhány nap múlva egy másik marsi kísérlet is befejeződik, mely egy egy éves ott tartózkodást vizsgált szintén négy fő részvételével. 

A „HERA Campaign 7 Mission 2” Földre való visszatérését is szimulálták. Fotó: NASA

 

A személyzet tagjai balról jobbra: Piyumi Wijesekara, Shareef Al Romaithi, Jason Lee és Stephanie Navarro. Fotó: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye