Befejeződött a Nauka modul tesztelése

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A Roszkoszmosz 2021-ben tervezi bővíteni az ISS orosz szegmensét a Nauka (magyarul: Tudomány) tudományos-kutatási modullal. A modult a Hrunyicsev Gépgyárban tervezték és építették, és a jelenlegi utolsó vákuumteszteket is a vállalat moszkvai központjában végezték el.

“Egy fontos és régóta várt hír: a Nauka orbitális modul sikeresen átment a végső teszteken a vákuumkamrában. A modulon nem találtak hibákat, és a régebben észrevetteket már kijavították.”
Roszkoszmosz, Twitter

Az MLM-Nauka modul összeszerelés közben.

Az űrlaboratóriumot az NKK Enyergija űrhajózási vállalat veszi át és szállítja Bajkonurba, ahol indítás előtt egy utolsó tesztsorozaton megy keresztül. Bajkonurba az érkezés július 21. és 23. közé tehető. A Roszkoszmosz legutóbbi nyilatkozata alapján, ha minden a tervek szerint halad, akkor 2021. második felében indíthatják a Naukát egy Proton rakétával.
Alexander Blosenko, a Roszkoszmosz Hosszútávú Tudományos Programok részlegének vezetője elárulta, hogy a modulban fogják elvégezni a “Vampir” névre keresztelt kísérletet, melyben infravörös szenzorokat fognak tesztelni különböző kristályokon, amelyeket a modulban fognak majd előállítani. Egy második kutatás keretében fürjtojásokkal és azok embrióival fognak kísérleteket végrehajtani, illetve megfigyelni őket hosszútávon.

Az MLM-Nauka a Nemzetközi Űrállomásnál (illusztráció).

A modul építését már 1995-ben megkezdték. Eredetileg a Zarja modul mellé tervezték helyezni, de az indítást rengetegszer el kellett különböző okokból halasztani. 2013-ban vissza kellett szállítani az összeszerelő-csarnokba, ugyanis az indítás előtti tesztek közben apró fémreszeléket találtak a Nauka üzemanyagvezetékeiben.
Kutatási célokon kívül hat főnek elegendő oxigént képes előállítani, illetve egy vízvisszanyerő-berendezés is található rajta. Az orosz kozmonautáknak egy második illemhelység is helyet kapott (a másik a Zvezdában található), illetve egy harmadik orosz kozmonauta számára tud biztosítani lakóteret. A European Robotic Arm (Európai Robotkar) fog majd a Naukán olyan külső tevékenységeket végezni, melyekhez nem szükséges űrséta.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye