Befejeződött a SIRIUS-21 nemzetközi projekt

Kapcsolódó

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Vasárnap magyar idő szerint 12-kor véget ér a SIRIUS (Scientific International Research In Unique terrestrial Station) nemzetközi projekt harmadik szakasza. A legénység összesen 240 napig élt elszigeteltségben, melyben teljesítették a Holdra való repülés szimulációját. A legénységben két orosz, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek állampolgárai vettek részt, összesen három férfi és két nő. A misszió 2021. november 4-én kezdődött. A legénység a Holdra repült, körülötte keringett, és többször leszálltak a felszínére, különféle helyzeteket is szimuláltak, beleértve a vészhelyzeteket is. Ezenkívül a kísérleti programjuk nagyon intenzív volt, több mint 70 tudományos kísérletet végeztek el.

SIRIUS-21 résztvevői

Oleg Blinov (parancsnok, Oroszország)

Saleh Omar Al Ameri (űrhajós, Egyesült Arab Emírségek)

Ashley Kowalski (repülőmérnök, USA)

William Brian (űrhajós, USA)

Victoria Kirichenko (orvos, Oroszország)

Forrás: NASA

Küldetés áttekintése

Helyszín: Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Problémák Intézete, Moszkva, Oroszország

Környezet: Zárt élőhely (elkülönítés és bezárás)

A SIRIUS-21 küldetés logója.

A NEK egy egyedülálló, több részből álló létesítmény, amelyet izolálásra, és távoli égitestekre való utazás szimulációját hivatott bemutatni. Egy ilyen jellegű tanulmányhoz egyedi szempontokat kínál, amelyek kiemelkedően fontosak a NASA hosszútávú céljainak eléréséhez, miszerint multikulturális legénységet küldenek a Holdra, és végül a Marsra. A túlnyomásos létesítmény egy nagy nemzetközi legénység befogadására képes, és akár egy évnél hosszabb küldetésekre is alkalmas. A legénység tagjai fizikailag elszigeteltek a külvilágtól, és korlátozott kommunikációjuk van a NEK falain túlra. Ez lehetővé teszi a legénység tagjai számára, hogy úgy érezzék magukat, mintha valódi űrrepülési környezetben lennének.

A kiengedett 5 tagú személyzet köszöntése. Forrás: Roszkoszmosz

Kutatás

A SIRIUS, egy nemzetközi, multikulturális tanulmánysorozat, amely az elszigeteltség és a bezártság, a külvilággal való korlátozott kommunikáció, az emberi pszichológiára, fiziológiáira és csapatdinamikára gyakorolt hatásait kutatja, hogy segítsen felkészülni a hosszútávú űrutazásokra. Ez a fajta kutatás fontos, mivel az alacsony Föld körüli pályán túli kutatásokat végző legénység összetételét tekintve nemzetközi lesz, és elszigeteltebb, bezártabb lesz, mint a Földön valaha.

Egy korábbi SIRIUS küldetés közben. Forrás: NASA

Története

Az 1960-as években épült NEK nagy múltra tekint vissza az izolációs vizsgálatok lefolytatásában, és pontosan erre a célra épült. A korábbi küldetések közé tartozik a Mars-500 Project, amely 520 napig tartott. Ez egy analóg tanulmány volt, három küldetést magában foglaló, 2007 és 2011 között végrehajtott küldetésből, előkészítve egy meghatározatlan jövőbeli emberi űrrepülést a Marsra. A Mars-500 első küldetése 14 napos volt, ezt követte egy 105 napos küldetés. Az utolsó Mars-500-as küldetést, amely egy 520 napos emberi küldetést szimulált, három nemzetségből állt. Egy franciából, egy olaszból és egy kínai állampolgárból. A kísérlet fontos adatokat hozott a hosszútávú, elszigeteltség élettani, szociális és pszichológiai hatásairól.

A projekt szakaszai:

2017. november: 17 nap (befejezve)

2019: 4 hónap (befejezve)

2021–2022: 8 hónap (a tervezett kezdés 2021. november)

2022-2023: 12 hónap (még nem kezdődött el)

2023-2025: lehetséges további éves küldetések

Dark mode powered by Night Eye