Befejeződött az EVA-78 űrséta a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Ma került sor a Nemzetközi Űrállomáson az EVA-78 űrsétára, amit eredetileg keddre jelölt ki a NASA. Azonban egy veszélyesen közeli pályán keringő űrszemét miatt két nappal elhalasztották a műveletet. Az űrséta célja a P3 rácson egy hibás S-sávú kommunikációs antenna cseréje volt.

A művelet hivatalosan 12:15-kor indult, amikor az űrhajósok saját szkafandereik akkumulátoros energia-ellátását bekapcsolták. Ez 55 perccel a tervezett idő előtt történt meg, így rögtön komoly előnyre tettek szert. Az ezt követő feladatok teljesen simán mentek mindkét űrhajós számára, pedig Kayla Barronnak ez volt a legelső űrsétája, ráadásul még egy hónap sem telt azóta, hogy a Crew-3 tagjaként az ISS-re indult. A hibás antennát még 2011 májusában, az STS-134 küldetés keretében szerelték fel az űrállomásra, így több mint 10 éves szolgálat után vált időszerűvé a cseréje. Végül 6 órával és 32 perccel az űrséta megkezdése után már mindkét asztronauta ismét a Quest légzsilipbe lebegett, és miután lezajlott a nyomáskiegyenlítési folyamat, Mark Vande Hei kinyithatta a modulzáró ajtót is. Az űrhajósok beöltöztetésénél és szkafanderük levételénél Vande Hei és Raja Chari segédkeztek.

Ez volt összességében a 245. űrséta a Nemzetközi Űrállomáson, mely összesen 64 nap, 12 óra és 26 perces ISS-en kívüli tevékenységet foglal magába. Idén a 13. űrsétát hajtották végre űrhajósok, melyből az Expedíció-66 első művelete volt a mai. Thomas Marshburn már ötödik űrsétáját teljesítette, így összesen már 31 órát és 1 percet töltött EVA-vel, azaz „járművön kívüli tevékenységgel”. Mint ahogy feljebb említettük, Kayla Barron első űrsétája volt a mai, 6 óra 32 perces művelettel.

Balra Kayla Barron, jobbra Thomas Marshburn, mellette pedig Raja Chari. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye