Befejeződött az EVA-78 űrséta a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

Ma került sor a Nemzetközi Űrállomáson az EVA-78 űrsétára, amit eredetileg keddre jelölt ki a NASA. Azonban egy veszélyesen közeli pályán keringő űrszemét miatt két nappal elhalasztották a műveletet. Az űrséta célja a P3 rácson egy hibás S-sávú kommunikációs antenna cseréje volt.

A művelet hivatalosan 12:15-kor indult, amikor az űrhajósok saját szkafandereik akkumulátoros energia-ellátását bekapcsolták. Ez 55 perccel a tervezett idő előtt történt meg, így rögtön komoly előnyre tettek szert. Az ezt követő feladatok teljesen simán mentek mindkét űrhajós számára, pedig Kayla Barronnak ez volt a legelső űrsétája, ráadásul még egy hónap sem telt azóta, hogy a Crew-3 tagjaként az ISS-re indult. A hibás antennát még 2011 májusában, az STS-134 küldetés keretében szerelték fel az űrállomásra, így több mint 10 éves szolgálat után vált időszerűvé a cseréje. Végül 6 órával és 32 perccel az űrséta megkezdése után már mindkét asztronauta ismét a Quest légzsilipbe lebegett, és miután lezajlott a nyomáskiegyenlítési folyamat, Mark Vande Hei kinyithatta a modulzáró ajtót is. Az űrhajósok beöltöztetésénél és szkafanderük levételénél Vande Hei és Raja Chari segédkeztek.

Ez volt összességében a 245. űrséta a Nemzetközi Űrállomáson, mely összesen 64 nap, 12 óra és 26 perces ISS-en kívüli tevékenységet foglal magába. Idén a 13. űrsétát hajtották végre űrhajósok, melyből az Expedíció-66 első művelete volt a mai. Thomas Marshburn már ötödik űrsétáját teljesítette, így összesen már 31 órát és 1 percet töltött EVA-vel, azaz „járművön kívüli tevékenységgel”. Mint ahogy feljebb említettük, Kayla Barron első űrsétája volt a mai, 6 óra 32 perces művelettel.

Balra Kayla Barron, jobbra Thomas Marshburn, mellette pedig Raja Chari. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye