Begyűjtötte 5. kőzetmintáját a Perseverance

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Újabb kőzetmintát gyűjtött be a Perseverance, így ezzel együtt már 5 mintavételi tubust sikerült megtölteni marsi szikladarabbal. A mintavétel alanya ezúttal a „Robine” becenévre hallgató kőzet volt. A mintavétel folyamata ezúttal is a kőzet lecsiszolásával kezdődött: A Perseverance robotkarjának végén található koptató fejjel egy 5 cm átmérőjű felületen lecsiszolták a kiválasztott szikladarabot. Már önmagában ez is érdekes, hiszen ahogy a lenti képen látható, ez a kőzet is kristályos szerkezetű, hasonlóan a 3. és 4. kőzetmintát adó „Brac” becenévre hallgató sziklához, melynek elemzését további tudományos eredményekkel a JPL nemrégiben tette közzé, amit mi is összefoglaltunk.

Betekintés a Robine becenévre hallgató szikla szerkezetébe. Kép Forrása: NASA/JPL

A szerkezeti betekintés után december 17-én következhetett a mintavétel. Ennek sikerességéről tegnap reggel érkezett megerősítés a Perseverance marsjáró hivatalos Twitter fiókján. Habár a mintavételi tubus lezárása és elraktározása még hátravan, a lenti felvételen jól látható az a kőzetminta, amelyet sikerült kiemelni a Robine elnevezésű sziklából. Ha a korábbi mintavételi folyamatokból indulunk ki, akkor az elkövetkező napokban még egy mintát fognak venni ugyan ebből a kőzetből, mielőtt a Perseverance folytatná útját a Jezero-kráterben.

A Robine elnevezésű szikla a mintavételi lyukkal (balra). Kép forrása: NASA/JPL

Az 5. begyűjtött kőzetminta a mintavételi tubus szájában. Kép forrása: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye