Bejelentették a Crew-3 három űrhajósát

Kapcsolódó

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

A NASA és az ESA is közleményt adott ma ki, amiben megnevezték a 2021. őszén induló SpaceX Crew-3 küldetés három űrhajósát.

Az asztronauták 6 hónapot fognak eltölteni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, és a mai bejelentés szerint Raja Chari és Tom Marshbur a NASA-tól, Matthias Maurer pedig az Európai Űrügynökségtől vesz részt a misszión. A negyedik űrhajós személyére most nem derült fény, a NASA szerint a nemzetközi partnerekkel való egyeztetés után kerül majd sor a bejelentésre (várhatóan amúgy egy kanadai űrhajós lesz a negyedik űrhajós).

Balról jobbra: Raja Chari, Matthias Maurer és Tom Marshbur

A küldetés parancsnoka Tom Marshbur lesz, akinek ez lesz a harmadik útja a világűrbe. 2009-ben az STS-127 misszión járt előszőr a Nemzetközi Űrállomáson, 2013-ban pedig az Expedíció-34/35 állandó személyzetének a tagja volt.

Raja Chari a küldetés pilótája lesz, és ez lesz az első űrutazása. 2017-ben fejezte be a NASA űrhajós-kiképzését, korábban a Légierő tesztpilótájaként 2500 órát repült már különböző repülőgépekkel.
Charit nemrégiben az Artemis Csapat űrhajósai közé is felvették.

A harmadik űrhajós a német Matthias Maurer, akinek szintén ez lesz az első űrrepülése. A jelenleg aktív ESA űrhajósok közül ő az utolsó, aki még nem járt a világűrben. Az ESA 2015-ös űrhajós osztályának a tagja, korábban több tudományos és kutató pozíciót látott el az Európai Űrügynökségen belül. Ő lesz a második európai űrhajós Crew Dragon űrhajón: a tavasszal induló Crew-2-n Thomas Pesquet francia űrhajós képviseli majd Európát.

Érdekesség, hogy a Crew-3 érkezésekor még a Crew-2 űrhajósai is az űrállomáson tartózkodnak majd pár hétig, és a NASA-nak hasonló tervei vannak a Crew-1 és Crew-2 váltásakor is, így hosszú évek óta nem tapasztalt “zsúfoltság” lesz az ISS-en.

Matthias Maurer küldetésének (az európai űrutazásoknál megszokott módon) neve Cosmic Kiss lesz, amely a világűr szeretetét hivatott jelképezni
Dark mode powered by Night Eye