Bejelentették a Crew-3 három űrhajósát

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A NASA és az ESA is közleményt adott ma ki, amiben megnevezték a 2021. őszén induló SpaceX Crew-3 küldetés három űrhajósát.

Az asztronauták 6 hónapot fognak eltölteni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, és a mai bejelentés szerint Raja Chari és Tom Marshbur a NASA-tól, Matthias Maurer pedig az Európai Űrügynökségtől vesz részt a misszión. A negyedik űrhajós személyére most nem derült fény, a NASA szerint a nemzetközi partnerekkel való egyeztetés után kerül majd sor a bejelentésre (várhatóan amúgy egy kanadai űrhajós lesz a negyedik űrhajós).

Balról jobbra: Raja Chari, Matthias Maurer és Tom Marshbur

A küldetés parancsnoka Tom Marshbur lesz, akinek ez lesz a harmadik útja a világűrbe. 2009-ben az STS-127 misszión járt előszőr a Nemzetközi Űrállomáson, 2013-ban pedig az Expedíció-34/35 állandó személyzetének a tagja volt.

Raja Chari a küldetés pilótája lesz, és ez lesz az első űrutazása. 2017-ben fejezte be a NASA űrhajós-kiképzését, korábban a Légierő tesztpilótájaként 2500 órát repült már különböző repülőgépekkel.
Charit nemrégiben az Artemis Csapat űrhajósai közé is felvették.

A harmadik űrhajós a német Matthias Maurer, akinek szintén ez lesz az első űrrepülése. A jelenleg aktív ESA űrhajósok közül ő az utolsó, aki még nem járt a világűrben. Az ESA 2015-ös űrhajós osztályának a tagja, korábban több tudományos és kutató pozíciót látott el az Európai Űrügynökségen belül. Ő lesz a második európai űrhajós Crew Dragon űrhajón: a tavasszal induló Crew-2-n Thomas Pesquet francia űrhajós képviseli majd Európát.

Érdekesség, hogy a Crew-3 érkezésekor még a Crew-2 űrhajósai is az űrállomáson tartózkodnak majd pár hétig, és a NASA-nak hasonló tervei vannak a Crew-1 és Crew-2 váltásakor is, így hosszú évek óta nem tapasztalt “zsúfoltság” lesz az ISS-en.

Matthias Maurer küldetésének (az európai űrutazásoknál megszokott módon) neve Cosmic Kiss lesz, amely a világűr szeretetét hivatott jelképezni
Dark mode powered by Night Eye