Bejelentették a SpaceX Crew-7 személyzetének első két tagját

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Ma két űrhajós kilétére is fény derült, akik majd a tervek szerint 2023 közepén-2024 elején induló SpaceX Crew-7 személyzetének tagjai lesznek. A Nemzetközi Űrállomásra induló hetedik operatív kereskedelmi emberes űrrepülésre a nemrégiben bejelentett szerződés kibővítés alapján kerülhet sor, melynek köszönhetően a SpaceX az eredeti hat küldetés mellé további három megbízást kapott a NASA-tól.

Délelőtt jelentette be az Európai Űrügynökség, hogy Andreas Mogensen dán űrhajós lesz a Crew-7 pilótája, aki 2009 májusa óta az ESA asztronautája. Mogensen második űrutazására készülhet, első küldetését 2015-ben teljesítette a Szojuz az ISS-re induló TMA-18M és az onnan visszatérő TMA-16M repülési mérnökeként. Ezen kívül értékes összekötői feladatokat látott el az elmúlt években az ESA űrhajósai és a NASA houstoni Johnson Űrközpontja között, de a SpaceX CRS-12 és CRS-14 utánpótlás-szállító küldetés vezető kabin-kommunikációért felelős személye is volt. Dánia első űrhajósaként 9 napot 20 órát és 14 percet töltött eddig a világűrben.

Fotó: ESA

Néhány órával a bejelentést követően mutatták be a Crew-7 második űrhajósát: a NASA asztronautája, Jasmin Moghbeli tölti be a küldetés parancsnoki tisztségét, így ő lesz a Crew-5-tel induló Nicole Mann Aunapu után a második női parancsnok a kereskedelmi emberes küldetések történetében. A 38 éves iráni származású űrhajós hölgy Németországban született, majd családjával az Egyesült Államokba költöztek, ahol Moghbeli a főiskola elvégzése után a tengerészgyalogságnál szolgált. 2017 júniusában, a NASA 22. űrhajós osztályának tagjaként került az űrhivatalhoz, majd 2020 januárjában nevezték ki hivatásos asztronautának. Az Artemis-programba is jelölt űrhajós első űrutazására készül.

A két még szabad küldetés-specialista pozícióra később jelöl ki űrhajósokat a NASA a nemzetközi partnerekkel történő egyeztetések után.

Fotó: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye