Bejelentették a SpaceX Crew-7 személyzetének első két tagját

Kapcsolódó

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől...

Ezúttal minden rendben ment a GSLV Mk II-es verziójának indításakor

Ugyan 2021 augusztusában nem ment minden simán a hordozó...

Ma két űrhajós kilétére is fény derült, akik majd a tervek szerint 2023 közepén-2024 elején induló SpaceX Crew-7 személyzetének tagjai lesznek. A Nemzetközi Űrállomásra induló hetedik operatív kereskedelmi emberes űrrepülésre a nemrégiben bejelentett szerződés kibővítés alapján kerülhet sor, melynek köszönhetően a SpaceX az eredeti hat küldetés mellé további három megbízást kapott a NASA-tól.

Délelőtt jelentette be az Európai Űrügynökség, hogy Andreas Mogensen dán űrhajós lesz a Crew-7 pilótája, aki 2009 májusa óta az ESA asztronautája. Mogensen második űrutazására készülhet, első küldetését 2015-ben teljesítette a Szojuz az ISS-re induló TMA-18M és az onnan visszatérő TMA-16M repülési mérnökeként. Ezen kívül értékes összekötői feladatokat látott el az elmúlt években az ESA űrhajósai és a NASA houstoni Johnson Űrközpontja között, de a SpaceX CRS-12 és CRS-14 utánpótlás-szállító küldetés vezető kabin-kommunikációért felelős személye is volt. Dánia első űrhajósaként 9 napot 20 órát és 14 percet töltött eddig a világűrben.

Fotó: ESA

Néhány órával a bejelentést követően mutatták be a Crew-7 második űrhajósát: a NASA asztronautája, Jasmin Moghbeli tölti be a küldetés parancsnoki tisztségét, így ő lesz a Crew-5-tel induló Nicole Mann Aunapu után a második női parancsnok a kereskedelmi emberes küldetések történetében. A 38 éves iráni származású űrhajós hölgy Németországban született, majd családjával az Egyesült Államokba költöztek, ahol Moghbeli a főiskola elvégzése után a tengerészgyalogságnál szolgált. 2017 júniusában, a NASA 22. űrhajós osztályának tagjaként került az űrhivatalhoz, majd 2020 januárjában nevezték ki hivatásos asztronautának. Az Artemis-programba is jelölt űrhajós első űrutazására készül.

A két még szabad küldetés-specialista pozícióra később jelöl ki űrhajósokat a NASA a nemzetközi partnerekkel történő egyeztetések után.

Fotó: NASA

Dark mode powered by Night Eye