Bejelentették az Axiom Space második küldetésének két űrhajósát is

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Miközben az Ax-1 misszió (az első teljesen magán űrutazás a Nemzetközi Űrállomásra az Axiom Space és a SpaceX együttműködésében) négy űrhajósa alig egy hete kezdte meg a felkészülést a 2022 januárjában induló útra, tegnap máris bejelentették az Ax-2 küldetés első két űrhajósát:  Peggy Whitson parancsnokot és John Shoffne pilótát.

Peggy Whitson a NASA egykori, az Axiom Space jelenlegi asztronautája igazi veterán, máig a legtöbb időt az űrben töltő női űrhajós 665 napos és 22 órás rekordjával, amit összesen három űrutazás alkalmával ért el. Shoffne az amerikai GT autóversenyek világbajnoka, nincs korábbi űrhajós tapasztalata, de nagy és aktív támogatója a tudománynak és a űrkutatásnak. Mindketten az Axiom Space űrhajós kiképzési és tréning-programja szerint kezdik meg a felkészülést, Shoffne pedig az alap kiképzés mellett az ISS rendszereit is megismeri majd, így tudja majd segíteni és kiegészíteni Whitson kutatómunkáját az Űrállomáson. A küldetést 8 naposra tervezik, a másik két űrhajóst pedig a Discovery csatorna által készített valóságshow keretében választják majd ki. A versenyre amerikai állampolgárok jelentkezhetnek, a műsor neve pedig „Who Wants To Be An Astronaut?” lesz – szabad fordításban az egykori műsorra hajazva: „Legyen Ön is űrhajós!”.

Peggy Whitson és John Shoffne

Fotó: Axiom Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye