Bejelentették az Inspiration4 küldetés második privát űrhajósát

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Bejelentették az idén ősszel induló, a Jared Isaacman üzletember által finanszírozott első privát űrutazás második résztvevőjét.

Az Inspiration4-nak nevezett küldetés második privát űrhajósa Hayley Arceneaux lesz, aki a St. Jude gyermekkórházban dolgozik orvosi asszisztensként, és 29 éves korával a legfiatalabb amerikai űrhajós lehet.

Arceneaux 10 éves korában csontrákkal küzdött, azonban sikeresen felépült. Ő lehet szintén az első űrhajós, aki protézissel indul a világűrbe. A másik két utast később jelentik majd be, még 6 napig lehet jelentkezni az utazásra. Egyikük a St. Jude gyermekkórház támogatói közül kerül majd kiválasztásra, másikuk pedig egy új vállalkozás beindítói közül kerül majd ki. Természetesen fontos szempont lesz mindkettőjüknél, hogy milyen inspirációt jelenthetnek a világnak.

Hayley Arceneaux munka közben a St. Jude-ban

A misszió pontos részletei továbbra sem ismertek, de a tervek szerint a Crew Dragon űrhajóval induló teljesen privát személyzet kb. 3 napot fog eltölteni Föld körüli pályán szólórepülésen, tehát az űrhajó nem csatlakozik majd a Nemzetközi Űrállomáshoz. Isaacman amúgy a napokban azt írta Twitteren, hogy remek ötlet lenne lenézni a Dragonból az ISS-re, vagy a Hubble teleszkópra, így könnyen előfordulhat, hogy a szokásosnál jóval magasabb pályára állnak majd az űrhajóval, így a látványra biztos nem lesz panasz.

A SpaceX-nél

Dark mode powered by Night Eye