Bejelentették az Inspiration4 küldetés második privát űrhajósát

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Bejelentették az idén ősszel induló, a Jared Isaacman üzletember által finanszírozott első privát űrutazás második résztvevőjét.

Az Inspiration4-nak nevezett küldetés második privát űrhajósa Hayley Arceneaux lesz, aki a St. Jude gyermekkórházban dolgozik orvosi asszisztensként, és 29 éves korával a legfiatalabb amerikai űrhajós lehet.

Arceneaux 10 éves korában csontrákkal küzdött, azonban sikeresen felépült. Ő lehet szintén az első űrhajós, aki protézissel indul a világűrbe. A másik két utast később jelentik majd be, még 6 napig lehet jelentkezni az utazásra. Egyikük a St. Jude gyermekkórház támogatói közül kerül majd kiválasztásra, másikuk pedig egy új vállalkozás beindítói közül kerül majd ki. Természetesen fontos szempont lesz mindkettőjüknél, hogy milyen inspirációt jelenthetnek a világnak.

Hayley Arceneaux munka közben a St. Jude-ban

A misszió pontos részletei továbbra sem ismertek, de a tervek szerint a Crew Dragon űrhajóval induló teljesen privát személyzet kb. 3 napot fog eltölteni Föld körüli pályán szólórepülésen, tehát az űrhajó nem csatlakozik majd a Nemzetközi Űrállomáshoz. Isaacman amúgy a napokban azt írta Twitteren, hogy remek ötlet lenne lenézni a Dragonból az ISS-re, vagy a Hubble teleszkópra, így könnyen előfordulhat, hogy a szokásosnál jóval magasabb pályára állnak majd az űrhajóval, így a látványra biztos nem lesz panasz.

A SpaceX-nél

Dark mode powered by Night Eye