Bejelentették az Inspiration4 küldetés második privát űrhajósát

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Bejelentették az idén ősszel induló, a Jared Isaacman üzletember által finanszírozott első privát űrutazás második résztvevőjét.

Az Inspiration4-nak nevezett küldetés második privát űrhajósa Hayley Arceneaux lesz, aki a St. Jude gyermekkórházban dolgozik orvosi asszisztensként, és 29 éves korával a legfiatalabb amerikai űrhajós lehet.

Arceneaux 10 éves korában csontrákkal küzdött, azonban sikeresen felépült. Ő lehet szintén az első űrhajós, aki protézissel indul a világűrbe. A másik két utast később jelentik majd be, még 6 napig lehet jelentkezni az utazásra. Egyikük a St. Jude gyermekkórház támogatói közül kerül majd kiválasztásra, másikuk pedig egy új vállalkozás beindítói közül kerül majd ki. Természetesen fontos szempont lesz mindkettőjüknél, hogy milyen inspirációt jelenthetnek a világnak.

Hayley Arceneaux munka közben a St. Jude-ban

A misszió pontos részletei továbbra sem ismertek, de a tervek szerint a Crew Dragon űrhajóval induló teljesen privát személyzet kb. 3 napot fog eltölteni Föld körüli pályán szólórepülésen, tehát az űrhajó nem csatlakozik majd a Nemzetközi Űrállomáshoz. Isaacman amúgy a napokban azt írta Twitteren, hogy remek ötlet lenne lenézni a Dragonból az ISS-re, vagy a Hubble teleszkópra, így könnyen előfordulhat, hogy a szokásosnál jóval magasabb pályára állnak majd az űrhajóval, így a látványra biztos nem lesz panasz.

A SpaceX-nél

Dark mode powered by Night Eye