Bemutatkozott a SpaceX Starshield

Kapcsolódó

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A nap képe #1058 – Az Apollo-15 legénysége

A Life magazin 1971. június 11-i számából származó képen...

Egy roppant érdekfeszítő, de egyben várható bejelentést tett a SpaceX ma hajnalban: bemutatták a Starshield-projektet (magyarul Csillagpajzs), melynek keretében katonai- és kormányzati szereplőknek biztosítanának három téren űrbéli szolgáltatásokat. A SpaceX a következő területeket jelölte meg, mint fő irányvonalai az új projektnek:

  • földmegfigyelés
  • biztonságos távközlés
  • műholdakra szerelt hasznos terhek

A közlemény szerint a Starshield-projekt a kereskedelmi forgalomban lévő Starlink műholdas szolgáltatáson alapulna, de a kormányzati és katonai szervezetek és hivatalok biztonsági követelményeinek is eleget tenne. Több mint valószínű, hogy a Starlink V2 műholdak architektúráját vennék alapul, kiegészítve az új felhasználók speciális igényeivel. Fontos megemlíteni, hogy ezeket az új generációs űreszközöket a SpaceX már teljes mértékben a Starship-Super Heavy rakétarendszerrel tervezi pályára állítani a jövőben.

A földmegfigyelés egy teljesen új iparág a SpaceX számára, de ennek az új programnak a keretében olyan műholdak felbocsátását tervezik, amelyek fontos hírszerzési értéket képviselő műholdas felvételek készítésére is képesek lehetnek, vagy akár a már pályán lévő műholdak megfigyelését is lehetővé tennék.

A távközlési szerep már ismerős lehet, hiszen a Starlink is egy ilyen rendszer: legyen a felhasználó a Föld bármely pontján, mindig kapcsolatban képes maradni a külvilággal, ami katonai szempontból szintén prioritás. A SpaceX kiemelte, hogy a jelenlegi katonai telekommunikációs rendszereket is képes lenne kiegészíteni az új hálózat, ami jelentős előnyt jelentene a Starshieldet használó szervezetek számára. Meglepő információ volt az is, miszerint navigációs célra is használhatják majd az új műholdakat, amiről egyelőre nem tudtunk meg sok egyéb érdekességet, de elképzelhető, hogy egy alacsony pályán keringő új navigációs rendszert is kiépíthet a SpaceX a jövőben.

Az amerikai űripari vállalatnak jelenleg 3200 Starlink műholdja kering Föld körüli pályán, a rendszert 2019 májusában kezdték kiépíteni Falcon-9 rakéták segítségével. A SpaceX mérnökei folyamatosan fejlesztették a rendszert azóta, és a világon már több százezer embert és szervezetet szolgálnak ki megbízható és nagy sebességű internetkapcsolattal. Sok helyen bizonyított már a Starlink, hiszen természeti katasztrófák közepette is helytállt a rendszer, valamint háborús konfliktusokban is hasznát vették már.

Dark mode powered by Night Eye