Bemutatkozott a SpaceX Starshield

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Egy roppant érdekfeszítő, de egyben várható bejelentést tett a SpaceX ma hajnalban: bemutatták a Starshield-projektet (magyarul Csillagpajzs), melynek keretében katonai- és kormányzati szereplőknek biztosítanának három téren űrbéli szolgáltatásokat. A SpaceX a következő területeket jelölte meg, mint fő irányvonalai az új projektnek:

  • földmegfigyelés
  • biztonságos távközlés
  • műholdakra szerelt hasznos terhek

A közlemény szerint a Starshield-projekt a kereskedelmi forgalomban lévő Starlink műholdas szolgáltatáson alapulna, de a kormányzati és katonai szervezetek és hivatalok biztonsági követelményeinek is eleget tenne. Több mint valószínű, hogy a Starlink V2 műholdak architektúráját vennék alapul, kiegészítve az új felhasználók speciális igényeivel. Fontos megemlíteni, hogy ezeket az új generációs űreszközöket a SpaceX már teljes mértékben a Starship-Super Heavy rakétarendszerrel tervezi pályára állítani a jövőben.

A földmegfigyelés egy teljesen új iparág a SpaceX számára, de ennek az új programnak a keretében olyan műholdak felbocsátását tervezik, amelyek fontos hírszerzési értéket képviselő műholdas felvételek készítésére is képesek lehetnek, vagy akár a már pályán lévő műholdak megfigyelését is lehetővé tennék.

A távközlési szerep már ismerős lehet, hiszen a Starlink is egy ilyen rendszer: legyen a felhasználó a Föld bármely pontján, mindig kapcsolatban képes maradni a külvilággal, ami katonai szempontból szintén prioritás. A SpaceX kiemelte, hogy a jelenlegi katonai telekommunikációs rendszereket is képes lenne kiegészíteni az új hálózat, ami jelentős előnyt jelentene a Starshieldet használó szervezetek számára. Meglepő információ volt az is, miszerint navigációs célra is használhatják majd az új műholdakat, amiről egyelőre nem tudtunk meg sok egyéb érdekességet, de elképzelhető, hogy egy alacsony pályán keringő új navigációs rendszert is kiépíthet a SpaceX a jövőben.

Az amerikai űripari vállalatnak jelenleg 3200 Starlink műholdja kering Föld körüli pályán, a rendszert 2019 májusában kezdték kiépíteni Falcon-9 rakéták segítségével. A SpaceX mérnökei folyamatosan fejlesztették a rendszert azóta, és a világon már több százezer embert és szervezetet szolgálnak ki megbízható és nagy sebességű internetkapcsolattal. Sok helyen bizonyított már a Starlink, hiszen természeti katasztrófák közepette is helytállt a rendszer, valamint háborús konfliktusokban is hasznát vették már.

Dark mode powered by Night Eye