Bemutatkozott a Vega-C

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

Új rakétával gyarapodott az Európai Űrügynökség (ESA): az olasz Avio és az Arianespace kooperációjában gyártott és üzemeltetett Vega-C hordozórakéta sikeresen teljesítette első útját a világűrbe. A tesztküldetésen az Olasz Űrügynökség (ASI) LARES-2 passzív tudományos műholdját, és hat további CubeSatot állítottak pályára a dél-amerikai Guyana Űrközpontból (Francia Guyana). Az indulásra magyar idő szerint 15 óra 13 perckor került sor, amikor a Vega-C látványosan elrugaszkodott az indítóállásról.

A Vega rakétából továbbfejlesztett verzió első repülésére került sor ma, ami egy látványos fejlődés az európai űrrepülést illetően: elődjénél alacsonyabb áron akár 50%-al több hasznos teher is képes felvinni a világűrbe, így csökkentve az európai műholdak indításának költségeit. A Vega-C maximális teherkapacitása 2300 kg egy 700 kilométeres magasságban lévő poláris keringési pályára. Ez a növekedés annak köszönhető, hogy a rakéta teljesen új első- és második fokozatot kapott, valamint a negyedik fokozat is rengeteg fejlesztésen esett át. Az áramvonalazó kúpok is nagyobbak lettek, így nagyobb használható térfogat áll rendelkezésre a raktérben.

A Vega-C az indítóálláson. Kép forrása: ESA/M.Pedossaut

Ahogy már említettük, a hasznos teher az Olasz Űrügynökség (ASI) LARES-2 tudományos űreszköze lesz. A pályára állást követően a passzív műhold pontos pályáját lézerrel, földi állomásokról fogják követni. A küldetés célja az úgynevezett frame-dragging-effektus, vagyis a téridő torzulásának mérése lesz, amelyet egy olyan masszív test, mint a Föld forgása okoz. Érdekesség, hogy elődje, a LARES volt a Vega 2012-es első repülésének fő hasznos terhe. A műhold azért passzív, mert sem fedélzeti elektronikával, sem meghajtással nem rendelkezik. A felületét lézer-retroreflektorok borítják, hogy a Földről könnyebben tudják követni a szakemberek.

További információkat a Vega-C bemutatkozásával kapcsolatban a küldetésprofilunkban olvashattok.

A LARES-2 leválása a Vega-C utolsó fokozatáról:

Dark mode powered by Night Eye