Bemutatkoztak az ESA legújabb űrhajósai

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Az Európai Űrügynökség (ESA) 17 új űrhajósjelöltet választott ki a tagállamok több mint 22 500 pályázója közül. Az űrhivatal új, 2022-es űrhajós osztályában öt hivatásos űrhajós, 11 tartalékos és egy fogyatékkal élő űrhajós (para-asztronauta) kapott helyet.

A beválogatottakat Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója ma mutatta be a párizsi Grand Palais Éphémère-ben, Franciaországban. A 2022-es űrhajósosztályának tagjai 13 év óta az első új újoncok, akik bekerültek az űrügynökség állományába. A nagy hangvételű bejelentésre nem sokkal az ESA Miniszertanácsának ülése után került sor, és az egyes tagországokat képviselő miniszterek és diplomaták is részt vettek az ünnepélyes eseményen.

„Ma üdvözöljük az ESA 2022-es új űrhajósosztályának 17 tagját. Ez az űrhajóscsoport ambíciót, tehetséget és sokszínűséget hoz magával, sokféle formában – hogy lendületet adjon erőfeszítéseinknek és jövőnknek. A folyamatos felfedezés az alacsony Föld körüli pályán a Nemzetközi Űrállomáson, a Hold felé haladva – és azon túl” – így hangzott el Josef Aschbacher köszöntője.

David Parker, az ESA emberes és robotikus űrkutatásért felelős igazgatója hozzátette: „Ez egy rendkívüli időszak az emberes űrrepülés és Európa számára. Az Artemis-1 sikeres indítása után, amely az ESA szervizmoduljával az Oriont a Hold köré juttatta, az emberes űrkutatás élvonalába kerültünk. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a rendkívül tehetséges emberekből álló csoport folytatja az európai tudományt és műveleteket a Nemzetközi Űrállomáson és azon túl.”

Na, de lássuk is hogy kik fogják továbvinni az európai űrutazás stafétabotját a jövőben a világűrben. Először is kezdjük a hivatásos űrhajósokkal, összesen öt személyt választották ki erre a feladatra.

Hivatásos űrhajósok

Pablo Álvarez Fernandez

1988-ban született Spanyolországban. A león-i egyetemen szerzett repülőmérnöki diplomát, majd mesterfokon a Varsói Műszaki Egyetemen végezte el ugyanezt a szakot 2011-ben. Tanulmányai után 2011 és 2017 között az Airbus és Safran cégeknél dolgozott mint szerkezeti mérnök repülőgépek tervezésénél.

2017-től 2020-ig tervezőmérnök volt az Airbus-nál, és részt vett az ESA ExoMars-küldetésében. Munkakörébe tartozott többek között a marsjáró radioizotópos fűtőberendezésének az integrációja, ahol a Roszkoszmosz mérnökeivel is együtt dolgozott. Mielőtt az ESA-hoz jelentkezett volna űrhajósjelöltnek, az Aibusnál dolgozott projekmenedzseri pozícióban.

Részletes életrajz: ESA – Pablo Álvarez Fernández

Sophie Adenot

1982-ben született Franciaországban. 2001 és 2003 között mérnöki diplomát szerzett Toulouse-ban, ahol űreszközökre és repülésdinamikára specializálódott. A bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyetemen emberi tényezők mérnöki tudományából szerzett diplomát. 2005-ben csatlakozott a Francia Légierőhöz, ahol alapkiképzést kapott, majd helikopterpilóta lett.

2004-től az Airbusnál helikopter pilótafülke-tervezőmérnök volt. 2008 és 2012 között a cazaux-i légitámaszpontot mentőhelikopter pilótaként tevékenykedett, és a sivatagbeli, valamint a veszélyes területek berepülésére szakosodott. Több mint 3000 repülési órája van 22 különöző légijárművön. 2022-ig a francia DGA tesztpilótája volt. 15 éves tapasztalattal rendelkezik tudomány-népszerűsítésben, és több kitüntetést és díjat vehetett már át hazájában.

Részletes életrajz: ESA – Sophie Adenot

Roosemary Coogan

1991-ben született Észak-Írországban. Két mesterdiplomát szerzett a durham-i egyetemen: 2013-ban fizikából, ahol főképpen fizikára, matematikára, informatikára és csillagászatra szakosodott, majd 2015-ben csillagászatból, itt főleg a feketelyukak gamma-sugár kibocsátására specializálódott.

2019-ben doktori címet szerzett a sussex-i egyetemen csillagászat szakon, ezidőben Párizsban dolgozott kutatóként, és a Hawaii-szigeteken is dolgozott csillagászati távcsövekkel. 2002-től 2019-ig szolgált a Királyi Haditengerészet tartalékos állományában. 2013-tól 2018-ig adatkutatással foglalkozott, majd több különböző helyen dolgozott szimulációs mérnökként.

2019-től posztdoktori ösztöndíjasként a Max Planck Intézetben kutatóként dolgozott, ahol a galaxisok kialakulását tanulmányozta. Többek között a James Webb űrtávcső (JWST) adatainak kiértékelésében is részt vett a CNES-nél.

Részletes életrajz: ESA – Rosemary Coogan

Raphaël Liégeois

1988-ban született Belgiumban. Orvosbiológiai mérnöki tanulmányait a liége-i egyetemen végezte, majd elméleti fizikából szerzett diplomát a párizsi Paris-Sud Orsay egyetemen 2010-ben. Ebben az időszakban részt vett a CNES parabola repüléseket szervező kampányában, ahol különböző kísérleteken dolgozott a súlytalanság állapotában. 2015-ben doktori diplomát szerzett neurobiológiából, diplomamunkájában az agyban lezajló folyamatokat modellezte matematikai eszközök segítségével.

2015-2017 között Szingapúrban dolgozott kutatóként, ahol neurobiológiai munkáját folytatta. Az agy vizsgálatával a svájci lausanne-ban és a Stanford Egyetemen is foglalkozott. Több elismerés és díj tulajdonosa, valamint hőlégballon pilótaként is többször kipróbálta már magát. 2017-ben egy 4 hónapos túra keretében Szingapúrból egészen Belgiumig kerékpározott.

Részletes életrajz: ESA – Raphaël Liégeois

Marco Sieber

Marco Alain Sieber 1989-ben született Svájban. 2009-ben a Svájci Különleges Kommandósegységhez csatlakozott ejtőernyősként, ahol őrmesteri rangot szerzett. 2015-ben a berni egyetemen doktorált orvostanból, a robotikus műtétekre specializálódott – az évfolyamában ő teljesített a legjobban. Tavaly sürgősségi- és mentőorvoslási diplomát is szerzett.

2009 és 2015 között segédtanár volt anatómia szakirányon, eközben siklóernyőzési- és ejtőernyős-oktató volt. 2018-ban koszovói szolgálata során főorvos lett az osztagjában, majd hazatérése után a berni egyetemi kórházban dolgozott rezidensként.

Részletes életrajz: ESA – Marco Alain Sieber

Az ESA által beválogatott újoncok 2023 áprilisában kezdik meg a 12 hónapos általános kiképzésüket a kölni ESA Astronaut Training Centre központban, ahol egy átfogó és általánosított kiképzési programon vesznek majd részt- A tréningezésben természetesen a már aktívan szolgáló asztronauták is részt vesznek majd. Miután ezt sikeresen abszolválták, a számukra kijelölt küldetés specifkus részeihez szükséges tréningezések jöhetnek (űrsétára való felkészítés, tudományos munka, űrhajóval való megismerkedés).

A történelem során most először toborzott az Európai Űrügynökség tartalékos űrhajósokat, akik egy évben egy bizonyos számú napot az űrhivatal központjaiban kell tölteniük, de amennyiben a hivatásos űrhajósok képesek ellátni a feladataikat, őket nem jelölik űrrepülésre. Közülük összesen 11 személy nevét ismerhettük meg a mai nap folyamán.

Tartalékos űrhajósok

Nicola Winter – Németország, ESA – Nicola Winter

Marcus Wandt – Svédország, ESA – Marcus Wandt

Sławosz Uznański – Lengyelország, ESA – Sławosz Uznański (első lengyel ESA-űrhajós!)

Aleš Svoboda – Csehország

Amelie Schoenewald – Németország

Arnaud Prost – Franciaország

Carmen Possnig – Ausztria (első osztrák ESA-asztronauta!)

Andrea Patassa – Olaszország

Sara García Alonso – Spanyolország

Anthea Comellini – Olaszország

Meganne Christian – Egyesült Királyság

Az ESA most először egy ún. para-asztronautát is kiválasztott, magyarán egy olyan személyt, akit alapjáraton elutasítottak volna, mert testi fogyatékkal küzd. John McFall lett az első ilyen asztronauta, ugyanis a jobb lábát le kellett egy motorbicikli-baleset miatt 19 éves korában amputálni. Természetesen ez nem tántorított el attól hogy hatalmas sikereket érjen el az életében, és a tiszteletre méltó tudományos munkája és végzettsége mellett rendkívül sikeres atléta és sportoló is. McFall részt fog venni az ESA azon kutatásában, ami megpróbál fényt deríteni arra, hogy miként lehetne testi fogyatékossággal élő személyeknek is lehetővé tenni az űrutazást.

A több mint 22 500 jelentkezőből a fenti 17 kiválogatott személy bizonyult a legmegfelelőbbnek annak, hogy a következő években az európai űrutazás és űrkutatás élvonalában legyenek. Nem szabad elfelejteni, hogy ők már nem „csak” a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén dolgozhatnak majd, hanem közülük kerülhetnek ki az első európai űrhajósok, akik egy nap az Artemis-program keretében a Holdra is eljuthatnak egy kutatómisszió keretében, vagy még tovább.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye