Bemutatta legújabb rakétáját a BME Suborbitals versenycsapat

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Az egyetemi szervezet eddigi legnagyobb rakétájának leleplezésén mi is részt vettünk!

A BME Suborbitals rakétafejlesztő versenycsapat évek óta magas szinten teljesít a különböző nemzetközi versenyeken, emellett pedig egyre fontosabb szereplői a hazai űriparhoz köthető eseményeknek is. Hétfő este ünnepélyes keretek között került sor legújabb és eddigi legnagyobb versenyrakétájuk, a Prometheus bemutatására a Magyar Nemzeti Galéria falai között, a rendezvényhez pedig mi is többféle módon hozzájárulhattunk!

Fotó: Pongrácz Rita & Boros Ferenc

Az esemény az Orion Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg. Az alapítványt azzal a céllal, küldetéssel hozták létre, hogy az űrkutatás, az űrtudomány népszerűsítésével növelje az ismereteket és a tudományok iránt érdeklődést, valamint támogassa a kutatási és innovációs tevékenységeket. Az Alapítvány Csillagváros Kft. K+F vertikális farmján többek között kolonizációs növénykutatások zajlanak, oktatás terén pedig a közeljövőben indul az amerikai Aldrin Family Foundation-nel együttműködésben az Óriás Hold és Mars térkép projekt a magyar gyerekek számára. A BME Suborbitals csapatával közel 2 éve dolgoznak tehetséggondozási programjuk keretein belül és együttműködésük egyik nagyon komoly eredménye volt a hétfői rendezvény.

A Csillagváros Kft. bemutató vertikális farmja. Fotó: HUNOR-program

Helyszínként a Magyar Nemzeti Galéria szolgált, mellyel az űrtudományok és a képzőművészetek összekapcsolásának adtak teret a szervezők, mintegy első lépcsőként ezen a sok izgalmas és különleges lehetőséget rejtő, Magyarországon eddig még kevésbé ismert területen. Szokták mondani, hogy egy rakéta kialakításának megtervezése, majd a gyártás és még az üzemeltetés is egyfajta művészet, maga a rakéta pedig egy képzőművészeti alkotásnak is minősül, a tervrajzoktól kezdve a 3D modelleken át a megvalósult járműig. Mindennek óramű pontossággal, precízen megkomponálva kell működnie, hogy a rakéta megfelelően elláthassa feladatát, legyen szó bármilyen küldetésről.

Az esten több mint száz vendég jelent meg, köztük a hazai űripar jeles szakemberei, szereplői is. Tiszteletét tette többek között Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos asszony, aki egyben a rendezvény fővédnöke is volt, a HUNOR-program űrhajósjelöltjei, de virtuális meglepetés-vendégként Chris Hadfield kanadai űrhajós is köszöntötte a rakétafejlesztő egyetemistákat egy előre rögzített videó formájában! A stílszerű indítás előtti visszaszámlálást Fenyőfalvi Anett, az Orion Űrnemzedék Alapítvány elnöke állította meg, hogy megossza a jelenlévőkkel az alapítvány és a BME Suborbitals kapcsolatának történetét. Az utolsó tíz másodperctől való visszaszámlálás pedig az Apollo-11 küldetés eredeti hangfelvételéből származott, ezzel is még jobban felkeltve az érdeklődést.

Fenyőfalvi Anett, az Orion Űrnemzedék Alapítvány elnöke. Fotó: Nagy Szabolcs (spacejunkie.hu)

A rakéta leleplezése előtt beszédek és előadások is elhangzottak: Dr. Ferencz Orsolya nyitóbeszéde után Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára, és Dr. Sárhegyi István, a 4iG Nyrt. elnökének kabinetvezetője, űripari tanácsadó is beszédet tartott, valamint Tölgyesi Gergely, a BME Suborbitals hajtóműfejlesztési részleg vezetője mutatta be előadásában a versenycsapat történetét. A vendégek vizuális élményei, melyeket a Galériában látható festmények, szobrok nyújtottak, egy igen különleges művészi előadással is kiegészültek, Kalmus Felicián csellóművész és a Vincze Tünde Produkció Álló Kocka Produkció elnevezésű látványos előadásában. Ezt követően értünk el az est fénypontjához, amikor is Hafner Zoltán, a BME Suborbitals elnöke bemutatta a Prometheust, és néhány vezető kollégája színpadra hívása után végre lehullhatott a lepel a rakétáról! Felemelő és megható pillanat volt, ahogy a fiatal egyetemisták remekműve végre a jelenlévők szeme elé tárult!

Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos asszony. Fotó: Pongrácz Rita & Boros Ferenc

 

Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkár. Fotó: HUNOR-program

 

Tölgyesi Gergely, a BME Suborbitals hajtóműfejlesztési részleg vezetője. Fotó: Pongrácz Rita & Boros Ferenc

 

Dr. Sárhegyi István, a 4iG Nyrt. elnökének kabinetvezetője, űripari tanácsadó. Fotó: HUNOR-program

 

Kalmus Felicián csellóművész. Fotó: Pongrácz Rita & Boros Ferenc

 

Vincze Tünde Produkció Álló Kocka Produkció, Kalmus Felicián közreműködésével. Fotó: Pongrácz Rita & Boros Ferenc

 

Hafner Zoltán, a BME Suborbitals elnöke. Fotó: Nagy Szabolcs (spacejunkie.hu)
A BME Suborbitals vezetői, balról jobbra: Kováts Bence, Balázs Artúr, Farkas Ákos, Nagy Ádám, Ábrók László, Horváth Aurél és Hafner Zoltán. Fotó: Pongrácz Rita & Boros Ferenc

A programot Borda László, az Orion Űrnemzedék Alapítvány alapító tagjának pohárköszöntője zárta, melyet állófogadás és networking követett.

Borda László, az Orion Űrnemzedék Alapítvány alapító tagja . Fotó: Pongrácz Rita & Boros Ferenc

Nagyon büszkék vagyunk a teljes BME Suborbitals versenycsapatra, hiszen rendkívüli csapatmunkájuk, alázatos hozzáállásuk, kreativitásuk és elkötelezettségük gyümölcse a Prometheus kutatórakéta! Köszönjük szépen nekik és az Orion Űrnemzedék Alapítványnak, hogy felkértek minket kiemelt médiapartnerként való részvételre, valamint az este házigazda/speaker szerepére! Reméljük, még sok hasonlóan remek élményben, közös munkában lesz részünk!

Első sor balról jobbra: Dr. Sárhegyi István, Hafner Zoltán, Nagy Ádám, Szolnoki Szabolcs. Fotó: Nagy Szabolcs (spacejunkie.hu)

 

Fotó: HUNOR-program

 

A HUNOR-program négy űrhajósjelöltje: Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Dr. Schlégl Ádám, valamint Dr. Ferencz Orsolya. Fotó: HUNOR-program

 

Dr. Ferencz Orsolya a négy űrhajósjelölttel. Fotó: HUNOR-program

 

„Vajon milyen magasra fog repülni?” Fotó: HUNOR-program

 

Fotó: HUNOR-program

 

Középen Fenyőfalvi Anett (Orion Űrnemzedék Alapítvány), mellette balra Nagy Ádám, jobbra Hafner Zoltán, két szélen pedig a négy űrhajósjelölt. Fotó: Nagy Szabolcs (spacejunkie.hu)

 

A BME Suborbitals 83 fős csapátanak egy része a rakéta leleplező eseményen. Fotó: Pongrácz Rita & Boros Ferenc

 

A háromfős spacejunkie-delegáció: Tamási Dávid, Bocz Bálint és Nagy Szabolcs. Fotó: spacejunkie
Dark mode powered by Night Eye