Bemutatták a SpaceX Crew-8 küldetés személyzetét

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Három amerikai űrhajós mellett egy újabb orosz kozmonauta vesz majd részt a Nemzetközi Űrállomás nyolcadik operatív személyzetes kereskedelmi küldetésén.

Tegnapi sajtóközleményében tette közzé a NASA a SpaceX-szel való együttműködésben megvalósuló Commercial Crew Program nyolcadik operatív misszió, a Crew-8 tagjainak nevét. A szokásosan négy főből álló személyzet 2024 elején indulhat majd a Nemzetközi Űrállomásra, hogy az Expedíció-70/71 állandó személyzetének tagjaiként teljesítsék féléves küldetésüket. Eddig nem volt arra példa, hogy egyszerre mutassák a teljes személyzetet, ezúttal viszont máris mind a négy űrhajós kilétére fény derült. Lássuk a résztvevőket!

Matthew Dominick (NASA) – parancsnok
Az amerikai űrhivatal 22. űrhajósosztályának tagja 2017 augusztusában kezdte meg kiképzését, első űrutazására készül. Az Egyesült Államok haditengerészeti tesztpilótaképző iskolájában végzett, 28 különböző repülőgép típussal több mint 1600 órát repült és 61 bevetésen vett részt. 

Fotó: NASA

Michael Reed Barratt (NASA) – pilóta
A személyzet egyetlen veterán tagja 1991 májusa óta dolgozik a NASA-nak, első munkahelye a Johnson Űrközpontban volt a KRUG Life Sciences űripari fizikusaként. 1992 júliusától repülőorvosi megfigyelő és vizsgáztatóként dolgozott az űrsikló programban. 1994 januárjában nevezték a Shuttle-Mir Programba, egy évet töltött a Jurij Gagarin Kozmonautaképző Központban Csillagvárosban. 1995 július – 1998 július között az ISS orvosi csapatának vezetője volt. 2000 nyarán jelölte a NASA küldetés-specialistának, és augusztusban meg is kezdte űrhajós kiképzését. Két űrrepülésen vett részt: első alkalommal 2009 márciusában repülhetett a Nemzetközi Űrállomásra az Expedíció-19 tagjaként, majd 2009 októberében tért vissza a Földre. Második űrrepülésére a 2011. február 24-én indult STS-133 keretében került sor, mely a Discovery űrrepülőgép utolsó küldetése is volt egyben az ISS-re. A 12 napos misszió során Barratt a robotikai feladatokért volt felelős, többek között a Robonaut elnevezésű humanoid robot tesztelése is az ő hatásköre volt. A küldetés 2011. március 9-én ért véget, így Barratt közel 13 év után repülhet majd ismét az űrbe, korábbi repülőorvosi, illetve 212 napos űrrepülési tapasztalata nagy segítség lesz a Crew-8 személyzete számára. 

Fotó: NASA


Jeanette Epps (NASA) – küldetés-specialista 
2009 júniusában kezdte meg űrhajós kiképzését a NASA 20. űrhajósosztályának tagjaként, majd 2011-ben, két éves tréninget követően nevezték ki hivatásos űrhajósnak. Ezen időszak alatt széles körű kiképzést kapott orosz nyelvből, űrséta végrehajtásából, robotikai tevékenységekből és geológiából. Imsereteit a NEEMO-18 kilenc napos vízalatti kutatóprogramban való részvétellel és a Csillagvárosban elvégzett egy vízi túlélőtréninggel is bővítette. 2017. január 4-én jelentették be, hogy az 2018 közepére tervezett Expedíció-56/57 tagjaként megkezdheti a felkészülést a Szojuz űrhajóval való repülésre és féléves küldetésre a Nemzetközi Űrállomáson. Ezzel ő lett volna az első afroamerikai űrhajósnő, illetve a 15. afroamerikai személy, aki az ISS-re utazik, de a NASA egy évvel később, 2018. január 18-án azt a döntést hozta, hogy Epps-et „egy későbbi küldetésre helyezik át személyes okok miatt, amit nem kívántak részletezni.” 
2019-ben elvégezte az ESA CAVES kiképzési programját is, második nőként Jessica Meir után. A program célja más égitestek bonyolult terepeinek felfedezése volt a későbbi holdi és marsi missziók szimulációjára. 
2020. augusztus 25-én jelölték a Boeing Starliner űrhajójának első operatív küldetésére, a Starliner-1-re, de a sorozatos késések miatt időközben megkezdte a Crew Dragonra való kiképzést is. Ennek köszönhetően jelölték a Crew-8 tagjának, ami érdekes módon már harmadik kinevezése, viszont első űrutazása lehet. 

 Fotó: NASA

Alexander Grebenkin (Roszkoszmosz) – küldetés-specialista
Az Irkutszki Katonai Akadémián tanult, mérnöki, karbantartói és rádiónavigációs rendszerekből szerzett ismereteket, majd a Moszkvai Műszaki és Informatikai Egyetemen diplomázott rádió- és telekommunikációból. Szintén első űrutazására készül, mely a NASA és a Roszkoszmosz közötti űrhajóscsere-szerződés keretében valósul meg.

Fotó: Roszkoszmosz
A SpaceX Crew-8 személyzetének hivatalos fotója. Balról jobbra: Alexander Grebenkin, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye