Bemutatták az Artemis-2 küldetés űrhajósait

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

1972 óta először fog sor kerülni arra, hogy emberek repülnek a Holdhoz. De kik a négytagú személyzet tagjai?

Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch, Jeremy Hansen

Ma nyilvános rendezvény keretében mutatta be a NASA azt a négy űrhajóst, akik a jövőre induló Artemis-2 küldetés tagjaiként a Holdhoz repülnek. Legutóbb 1972 decemberében indult személyzetszállító küldetés égi kísérőnkhöz az Apollo-17 küldetés keretében, tehát 52 év után kerül sor ismét erre a nagy jelentőségű eseményre. Bár az Artemis-2 még nem száll le a Hold felszínére, mégis rendkívül fontos feladat vár rájuk: nekik kell tesztelni az Orion űrhajó megbízhatóságát és a Hold megkerülésével az Apollo-8-hoz hasonlóan a mostani Artemis-programban elsőként fognak tesztrepülést végrehajtani. Lássuk, ki a négy kiválasztott!

Reid Wiseman parancsnok (NASA)
2009 augusztusában jelentkezett űrhajós-jelöltnek, és közel két éves kiképzés után 2011 májusában lett hivatásos asztronauta. Az Expedíció-41 tagjaként teljesített 2014 május-november között 165 napos küldetést a Nemzetközi Űrállomáson. Összesen 300 tudományos kísérletet hajtottak végre ez idő alatt, sőt, rekordnak számító 82 órát töltöttek egyetlen hét alatt a különböző kísérletekkel. Két űrséta alkalmával 13 órát töltött EVA-vel (járművön kívüli tevékenység), mindkét alkalommal műveletvezetőként. Továbbá a NEEMO21 küldetés irányítója volt a floridiai Aquarius Reef Habitat intézményben, illetve a NASA Űrhajósirodájának vezetői tisztségét is betöltötte azóta.

Fotó: NASA

Victor Glover pilóta (NASA)
A 2013-as űrhajósosztály tagjaként kezdte meg pályafutását az űrhivatalnál. A Commercial Crew Program Crew-2 küldetésének pilótájaként repülhetett a Nemzetközi Űrállomásra, ahol az Expedíció-64 tagjaként hajtott végre féléves küldetést. Az első színes bőrű űrhajósként tette mindezt csak úgy, mint az Artemis-2-vel való Hold körüli repülést is majd.

Fotó: NASA


Christina Koch küldetés-specialista (NASA)
Szintén a 2013-as 21. űrhajósosztály tagjának választották. Űrhajósnőként a leghosszabb egyidejűleg végrehajtott űrrepülés fűződik a nevéhez, az Expedíció-59, 60 és 61 tagjaként összesen 328 napot tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson 2019. március 14. és 2020. február 6. között. Emellett Jessica Meir-rel együtt az első csak nőkkel végrehajtott űrsétát is ő hajtotta végre, amit további két hasonló követett még. Ezek során összesen 42 órát és 15 percet töltött EVA-vel. Villamosmérnökként kezdte pályafutását a NASA Goddard Űrközpontjában 2001-ben. 

Fotó: NASA

Jeremy Hansen küldetés-specialista (CSA-Kanadai Űrügynökség)
Ahogy arról korábbi cikkünkben már írtunk, a NASA-val kötött megállapodás értelmében egy kanadai űrhajós is helyet kap az Orionban. Ő pedig nem más, mint Jeremy Hansen, akinek a legnagyobb esélye volt, hogy az Artemis-2 tagja lehessen. 
Hansen 2009 óta a CSA tagja, korábban a Kanadai Királyi Légierőnél teljesített szolgálatot, mint vadászpilóta parancsnok. A NASA-val való együttműködés a NEEMO-19 kutatómisszióval vette kezdetét, melynek keretében az Aquarius vízalatti laboratóriumban szolgált 7 napot. 

Fotó: NASA

Az Artemis-2 személyzete. Fotó: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye