Bemutatták az Axiom-3 küldetés tagjait

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A négytagú személyzet legkorábban 2024 januárjában indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

Tegnap hozta nyilvánosságra az Axiom Space, hogy kik lesznek  harmadik kereskedelmi küldetésük, az Axiom-3 személyzetének tagjai. A NASA-val kötött partnerségi szerződés keretében megvalósuló rövid távú misszióra legkorábban jövő év januárjában kerülhet sor. 

Az amerikai magáncég hivatalos közleményében úgy mutatja be az Ax-3-at, mint az első kizárólag európai tagokkal végrehajtott küldetést: a parancsnok az Axiom Space fő űrhajósa, az amerikai-spanyol állampolgárságú Michael López-Alegria lesz, a pilótaülést az olasz Walter Villadei foglalhatja el, mellettük pedig a török Alper Gezeravci és az ESA svéd űrhajósa, Marcus Wandt tölti be a küldetés-specialista feladatköröket. López-Alegria volt az Ax-1 parancsnoka is, Villadei pedig már részt vehetett a Virgin Galactic első operatív szuborbitális repülésén.

Balról jobbra: Michael López-Allegria, Walter Villadei, Alper Gezeravci és Marcus Wandt. Fotó: Axiom Space

A mostani küldetés keretében Törökország első űrhajósát küldi a világűrbe, ezzel bővítve tudományos kutatásaik lehetőségeit és elindítva az országot a világűrben való személyzetes jelenlét útján. További elsőséget jelent, hogy az ESA most először küld teljes mértékben kereskedelmi küldetés keretében saját űrhajóst az ISS-re. 
A négy űrhajós a tervek szerint 14 napot tölt majd az űrállomáson, melynek során számos kísérletet hajtanak majd végre, amikkel saját országaik bízzák meg őket. 

Mint ismert, hazánk is az Axiom Space-szel kötött szerződés keretében küldheti a következő magyar űrhajóst majd a világűrbe, elsőként pedig a Nemzetközi Űrállomásra az Axiom-5 küldetéssel. Addig azonban még két küldetés hátravan, és az ISS szoros menetrendje miatt egyelőre 2024 végén, de inkább 2025 elején tűnik reálisnak az ötödik Axiom-misszió indulása. 

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye