Bemutatták az Axiom-3 küldetés tagjait

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A négytagú személyzet legkorábban 2024 januárjában indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

Tegnap hozta nyilvánosságra az Axiom Space, hogy kik lesznek  harmadik kereskedelmi küldetésük, az Axiom-3 személyzetének tagjai. A NASA-val kötött partnerségi szerződés keretében megvalósuló rövid távú misszióra legkorábban jövő év januárjában kerülhet sor. 

Az amerikai magáncég hivatalos közleményében úgy mutatja be az Ax-3-at, mint az első kizárólag európai tagokkal végrehajtott küldetést: a parancsnok az Axiom Space fő űrhajósa, az amerikai-spanyol állampolgárságú Michael López-Alegria lesz, a pilótaülést az olasz Walter Villadei foglalhatja el, mellettük pedig a török Alper Gezeravci és az ESA svéd űrhajósa, Marcus Wandt tölti be a küldetés-specialista feladatköröket. López-Alegria volt az Ax-1 parancsnoka is, Villadei pedig már részt vehetett a Virgin Galactic első operatív szuborbitális repülésén.

Balról jobbra: Michael López-Allegria, Walter Villadei, Alper Gezeravci és Marcus Wandt. Fotó: Axiom Space

A mostani küldetés keretében Törökország első űrhajósát küldi a világűrbe, ezzel bővítve tudományos kutatásaik lehetőségeit és elindítva az országot a világűrben való személyzetes jelenlét útján. További elsőséget jelent, hogy az ESA most először küld teljes mértékben kereskedelmi küldetés keretében saját űrhajóst az ISS-re. 
A négy űrhajós a tervek szerint 14 napot tölt majd az űrállomáson, melynek során számos kísérletet hajtanak majd végre, amikkel saját országaik bízzák meg őket. 

Mint ismert, hazánk is az Axiom Space-szel kötött szerződés keretében küldheti a következő magyar űrhajóst majd a világűrbe, elsőként pedig a Nemzetközi Űrállomásra az Axiom-5 küldetéssel. Addig azonban még két küldetés hátravan, és az ISS szoros menetrendje miatt egyelőre 2024 végén, de inkább 2025 elején tűnik reálisnak az ötödik Axiom-misszió indulása. 

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye