Bemutatták az új NASA-szkafander prototípusát

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Az új űrruhában fognak a következő Holdraszálló űrhajósok is a felszínen tevékenykedni.

Ma délután egy rendezvény keretében mutatták be az Artemis-3 küldetés új szkafanderét, melyet az Axiom Space fejlesztett ki a NASA számára. Az egyelőre csak ezen az egy misszión használandó űrruhát a Hold felszínére leszálló első űrhajósnő és első színes bőrű asztronauta fogja viselni. 
Az amerikai űrhivatal az elmúlt évek trendjét követve az újgenerációs szkafander kifejlesztésével is egy magáncéget bízott meg, az Axiom Space-t tavaly szeptemberben hirdették ki győztesként. Bár 2017-ben maga a NASA is előállt egy új xEMU-prototípussal (Exploration Extravehicular Mobility Unit), végül ezt a tervet elvetették, és a költséghatékonyság jegyében döntöttek a kereskedelmi magáncéggel való szerződés mellett. A most bemutatott AxEMU-t (azaz Axiom Extravehicular Mobility Unit) csak a 2025-re tervezett Artemis-3 küldetéshez gyártják le, az ezt követő missziókra új pályázatot hirdet majd a NASA, amire természetesen az Axiom is újra beadhat tervet. 
Az 1972 óta a következő Holdraszállás ütemezése és a határidők tartása az új szkafandertől is nagyban függ, ezért volt kritikus, hogy a vállalat még 2023 első negyedévében bemutassa a terveket. Ők feleltek és felelnek teljes mértékben a dizájnért, a fejlesztésért, a jóváhagyásért és biztonsági ellenőrzés folyamatainak sikeres teljesítéséért. Nem csak az űrruhát, de az azt kiszolgáló eszközöket és felszereléseket is az Axiom biztosítja majd az Artemis-3 során, amiknek maradéktalanul meg kell felelniük a NASA szigorú előírásainak járművön kívüli, különösen Holdfelszíni tevékenység (EVA) szempontjából. A ma bemutatott prototípus színe egyelőre fekete-narancs, de a végleges verzió szinte biztosan fehér lesz, ahogy az összes eddigi űrruha, amit EVA-k során alkalmaztak, és nem véletlenül: jó fényvisszaverő képességgel kell rendelkeznie és meg kell védenie az űrhajósokat az extrém magas felszíni hőmérséklettől. A jelenlegi színösszeállítás egy fedőrétegnek köszönhető, amit a végleges verzió versenytársak elöli elrejtése miatt alkalmaztak.
Az űrhivatal 2034-ig mintegy 3,5 milliárd dollárt szánna kifejezetten a jövőbeli szkafanderek kifejlesztésére kiírt Exploration Extravehicular Activity Services programra, amiben a korábbi másik jelölt Collins Aerospace is érdekelt lehet egyéb, még nem megnevezett magáncégek mellett. 

Forrás: Axiom Space
Dark mode powered by Night Eye