Bemutatták az új NASA-szkafander prototípusát

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

Az új űrruhában fognak a következő Holdraszálló űrhajósok is a felszínen tevékenykedni.

Ma délután egy rendezvény keretében mutatták be az Artemis-3 küldetés új szkafanderét, melyet az Axiom Space fejlesztett ki a NASA számára. Az egyelőre csak ezen az egy misszión használandó űrruhát a Hold felszínére leszálló első űrhajósnő és első színes bőrű asztronauta fogja viselni. 
Az amerikai űrhivatal az elmúlt évek trendjét követve az újgenerációs szkafander kifejlesztésével is egy magáncéget bízott meg, az Axiom Space-t tavaly szeptemberben hirdették ki győztesként. Bár 2017-ben maga a NASA is előállt egy új xEMU-prototípussal (Exploration Extravehicular Mobility Unit), végül ezt a tervet elvetették, és a költséghatékonyság jegyében döntöttek a kereskedelmi magáncéggel való szerződés mellett. A most bemutatott AxEMU-t (azaz Axiom Extravehicular Mobility Unit) csak a 2025-re tervezett Artemis-3 küldetéshez gyártják le, az ezt követő missziókra új pályázatot hirdet majd a NASA, amire természetesen az Axiom is újra beadhat tervet. 
Az 1972 óta a következő Holdraszállás ütemezése és a határidők tartása az új szkafandertől is nagyban függ, ezért volt kritikus, hogy a vállalat még 2023 első negyedévében bemutassa a terveket. Ők feleltek és felelnek teljes mértékben a dizájnért, a fejlesztésért, a jóváhagyásért és biztonsági ellenőrzés folyamatainak sikeres teljesítéséért. Nem csak az űrruhát, de az azt kiszolgáló eszközöket és felszereléseket is az Axiom biztosítja majd az Artemis-3 során, amiknek maradéktalanul meg kell felelniük a NASA szigorú előírásainak járművön kívüli, különösen Holdfelszíni tevékenység (EVA) szempontjából. A ma bemutatott prototípus színe egyelőre fekete-narancs, de a végleges verzió szinte biztosan fehér lesz, ahogy az összes eddigi űrruha, amit EVA-k során alkalmaztak, és nem véletlenül: jó fényvisszaverő képességgel kell rendelkeznie és meg kell védenie az űrhajósokat az extrém magas felszíni hőmérséklettől. A jelenlegi színösszeállítás egy fedőrétegnek köszönhető, amit a végleges verzió versenytársak elöli elrejtése miatt alkalmaztak.
Az űrhivatal 2034-ig mintegy 3,5 milliárd dollárt szánna kifejezetten a jövőbeli szkafanderek kifejlesztésére kiírt Exploration Extravehicular Activity Services programra, amiben a korábbi másik jelölt Collins Aerospace is érdekelt lehet egyéb, még nem megnevezett magáncégek mellett. 

Forrás: Axiom Space
Dark mode powered by Night Eye