Bemutatták India első űrhajósosztályát

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül hárman indulhatnak az űrbe 2025-ben.

Jelentős nap volt a tegnapi az indiai űrkutatás-űrutazás számára: bemutatták azt a négy személyt, akik hivatalosan az első űrhajósosztályt alkotják. Bár nem ők lesznek India első űrhajósai, de a hosszútávú személyzetes űrrepüléseket magába foglaló Gaganján-programban egyértelműen elsőséget képviselnek. 

A jelöltek: Prasanth BalaKrishnan Nair, Ajit Krishnan, Angdad Pratap és Shubhanshu Shukla, mind a négyen a légierő repülőezredesei, korábban a Roszkoszmosz Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban kaptak 13 hónapos kiképzést a saját, több éves tréning mellett. 

Prasanth BalaKrishnan Nair, Ajit Krishnan, Angdad Pratap és Shubhanshu Shukla. Forrás: ISRO

Indiának eddig egy alkalommal, 1984-ben volt alkalma űrhajóst küldeni a világűrbe: akkor Rakesh Sharma, az indiai légierő tesztpilótája hajthatott végre űrrepülést a szovjet Szaljut-7 űrállomásra a Szojuz T-11 űrhajóval,  Jurij Vasziljevics Malisev parancsnok, Gennagyij Mihajlovics Sztrekalov fedélzeti mérnök társaságában. Sharma összesen 7 nap 21 óra 40 percet töltött az űrállomáson, majd a Szojuz T-10-zel tért vissza a Földre.

Narenda Modi miniszterelnök 2018-ban hirdette meg India emberes űrprogramját, tavaly októberben pedig több nagyszabású tervet is bejelentett: 2035-ig tervezik kiépíteni a Bharatiya Antariksha űrállomást, 2040-ig pedig saját űrhajóst juttatnának a Holdra. Mindezek előtt azonban a Föld körüli pálya elérése a cél űrhajósokkal a Gaganján űrhajóval. Utóbbi prototípusával tavaly október 21-én hajtottak végre sikeres vészhelyzeti repülésmegszakító tesztet, idén pedig már egy személyzet nélküli orbitális repülés következik. Ha minden a tervek szerint alakul, 2025-ben az első három tagú személyzet is Föld körüli pályára indulhat, melynek tagjait a tegnap bemutatott négy jelölt közül választják majd ki. 

S. Somanath-tal, az ISRO elnöke a négy jelölttel. Fotó: ISRO
Az oroszországi kiképzés alatt. Forrás: ISRO
Thomas Pesquet francia űrhajós (középen) gratulált elsőként a jelölteknek, akikkel korábban személyesen is találkozott. Ezzel a korábbi fotóval köszöntötte négy indiai kollégáját az X-en.

 

 

 

Dark mode powered by Night Eye