Beperelték Jeff Bezost és az Amazont a Falcon-9 rakéta módszeres visszautasítása miatt

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Nem várt helyről perelték be Jeff Bezost és az általa vezetett Amazont, a teljes igazgatósági testülettel együtt a Kuiper műhold-konstelláció kiépítését hátráltató döntések, így a SpaceX Falcon-9 rakétájának folyamatos visszautasítása miatt: egy, az Amazonban is érdekelt nyugdíjbiztosítással foglalkozó vállalkozás részvényesei adtak be keresetlevelet a delaware-i üzleti bíróságon. Bezos korábban azzal vonta magára a figyelmet több alkalommal is, hogy éppen a nagy rivális SpaceX-et és a NASA-t perelte be az Artemis-program holdi leszállóegységére kiírt pályázat elvesztése miatt, amit több alkalommal is elutasított az adott testület, de a cégvezér most a másik oldalról is megtapasztalhatja, milyen is egy bírósági peres ügy lezajlása.

Mint ismert, a Project Kuiper keretében az Amazon egy 3236 műholdból álló megakonstellációt szeretne kiépíteni, ami a Starlink internetszolgáltató rendszerének versenytársaként működne. Ahhoz viszont, hogy a szolgáltatást ténylegesen végezhesse is a cég, a Federal Communications Commission (FCC – Szövetségi Távközlési Bizottság) feltételként szabta ki, hogy 2026. július 30-ig a konstelláció legalább 50%-át Föld körüli pályára kell állítani, a másik 50%-ot meg az azt követő három éven belül kell beüzemelni.

A felperesek azt nehezményezik, hogy ezen feltétel végrehajtásának elfogadásakor az Amazon döntéshozói egyáltalán nem vették figyelembe a Falcon-9-ben rejlő lehetőségeket, főleg Bezos személyes rivalizálása és a SpaceX-hez való viszonyulása miatt, ezért már most veszélybe kerülhet a konstelláció kiépítése és engedélyeztetése.
Ahogy mi is többször megírtuk már, az Amazon 83 indítással bízta meg az összes nagyobb nyugati rakétaindító céget a SpaceX-en kívül (United Launch Alliance, Blue Origin, Arianespace), de mindegyikük több éves csúszással küzd újgenerációs nehézrakétájuk bemutatkozásának kapcsán, amikkel a Kuiper műholdakat is az űrbe juttatnák. Eközben a hawthorne-i magáncég szinte napi rendszerességgel indít egy Falcon-9-et, ráadásul korábban egy másik nagy internetszolgáltató cég, a OneWeb is végül hozzájuk fordult segítségért. Szinte kizárt, hogy Bezos a per hatására meggondolná magát, és leszerződne akár néhány indításra is a SpaceX-szel, de kíváncsian várjuk, miképp halad majd előre az ügy.

Balról jobbra: a ULA Vulcan, a Blue Origin New Glenn, valamint az Arianespace Ariane-6 rakétája. Ezek közül egyik sem mutatkozott be még…Illusztráció forrása: Amazon
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye