Bezos nem áll meg: pert indított a NASA ellen a Blue Origin

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Folytatódik a dráma a NASA Human Landing System (HLS) tendere körül: beperelte az amerikai űrhivatalt a Blue Origin az Egyesült Államok Szövetségi Bíróságánál. Úgy néz ki Jeff Bezos űrvállalata továbbra sem adja fel a harcot, pedig azt már nem egy fronton bukta el: az áprilisi eredményhirdetés után a Blue Origin nyíltan támadta a NASA döntését (ami eredménytelen volt), majd a Kormányzati Felügyelői Hivatalnál (GAO) óvást nyújtott be a Dynetics céggel karöltve. Miután a GAO elutasította a Blue Origin keresetét, heves támadó kampányba kezdett a cég vezetősége különböző online felületeken, és többször félrevezető infografikákkal próbálták rossz fényben feltüntetni a SpaceX Starship-rendszerét, természetesen ez mind visszafelé sült el, és csak a cég vezetőségére vetett rossz fényt. Ekkor írt Jeff Bezos nyílt levelet Bill Nelson NASA-igazgatónak, amiből valószínűleg jogi okok miatt nem fog semmi megvalósulni.

Emellett több belsős forrás szerint a vállalaton belül feszültséget gerjesztett a lejárató kampány, ugyanis az alkalmazottak nagy része nem ért egyet a vezetőség döntéseivel. A kampány része volt egy olyan grafika készítése is, melyben hosszasan részletezték, hogy miért nem megfelelő a Starship arra, hogy újra amerikai űrhajósokat küldjenek vele a Hold felszínére. Érveik szerint a SpaceX rendszere „óriási rizikót és komplexitást” hordoz magában, és olyan manővereket kell majd végrehajtani a Hold körül, amire eddig még sosem volt példa (ez jól mutatja a Blue Origin hozzáállását az innovációhoz). Talán a leghajmeresztőbb kijelentése a cégnek az volt, hogy egy „jelenleg nem létező űrközpontból” történnének az indítások – igen, a SpaceX Starbase telephelyére gondoltak, ahol jelenleg egy teljes orbitális indítóállás, két szuborbitális startállás, és emellett megszámlálhatatlan földi kiszolgáló egység és megannyi más rendszer van már kész, vagy majdnem kész állapotban. Még utoljára talán érdemes megemlíteni azt, hogy azzal is érveltek, hogy a Starshipet még sosem állították Föld körüli pályára – a Blue Originnek lehet az orbitális repülésekkel nem a legelőnyösebb érvelnie, ugyanis nekik merőben csekély tapasztalatuk van ilyen téren.

Elon Musk csak így kommentálta a cég utóbbi agresszív kampányát: „Ha ügyvédekkel és perekkel képes lennél orbitális pályára állni, Bezos már a Pluton lenne”, valamint „Az az igazán szomorú dolog, hogy ha a Mikulás ingyen valósággá váltaná a hardverüket, az első dolog az lenne, hogy kidobná azt a kukába”.

A már sokadjára is elutasított leszállóegység, melyet a Blue Origin által vezetett Nemzeti Csapat (National Team) fejlesztett. Kép forrása: Blue Origin

Dark mode powered by Night Eye