Bill Nelsont jelöli a Fehér Ház a NASA élére

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Beigazolódtak a korábbi híresztelések, a demokrata politikus és egykori űrhajós lehet a NASA új vezetője.

A Fehér Ház tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy Bill Nelsont jelöli a NASA élére. A jelölést még a törvényhozás mindkét házának (Képviselők Háza és Szenátus) jóvá kell hagynia, azonban ez nem lehet nagy probléma, ugyanis mindkét házban a demokraták vannak többségben, illetve több republikánus szenátor is jelezte már a támogatási szándékát.

A 78 éves Bill Nelson jó kapcsolatot ápol Joe Biden elnökkel, és a törvényhozás útvesztőiben is könnyen kiismeri magát: 6 alkalommal volt a törvényhozás alsóházának (Képviselők Háza) floridai képviselője, 3-szor pedig a felsőházban volt szenátor. 2018-ban vesztette el szenátori pozícióját, 2019-ben pedig az űrhivatal tanácsadói testületének tagja lett.

Bill Nelson

1986-ban a világűrben is járt a Columbia űrsiklóval: az STS-61-C jelű misszión küldetés specialista volt. Érdekesség, hogy ez a küldetés volt az utolsó a Challenger katasztrófája előtt.

Politikusként Nelson főképp arról híres, hogy 2011-ben republikánus szenátortársaival együtt hozták létre a Space Launch System (SLS) programot.

Ekkoriban volt egy érdekes kijelentése, miszerint az SLS költsége 5-6 év alatt kb. 11,5 milliárd dollár lesz, amiből ha „nem tudjuk megépíteni a rakétát, lehúzhatjuk a rolót”.

Az SLS-program 20 milliárd dollár elköltése után is többéves csúszásban van és a mai napig várunk az első küldetésre (Artemis I). Nelson az Emberes Kereskedelmi Űrprogram (Commercial Crew Program) hátráltatásában is élen járt, többek között neki is köszönhető, hogy a program évekig alulfinanszírozott volt.

2017-ben nagy ellenzője volt Jim Bridenstine jelölésének a NASA élére, mondván, hogy nem rendelkezik megfelelő tapasztattal a pozícióra és politikus nem lehet az űrhivatal vezetője.

A volt floridai képviselő és szenátor közel sem mondható a kereskedelmi űrutazás támogatójának, állítólag több forrás is megerősítette, hogy amikor Elon Musk bejelentette a Falcon Heavy rakéta terveit, Nelson azt mondta, hogy „Álljon vissza a fiú a sorba”.

A fenti előzmények tükrében szakmai berkekben vegyes érzelmekkel fogadták Nelson kinevezését, és nagy kérdés, hogy a rohamosan változó űriparban Nelson halad-e majd a korral, és mennyire támogatja majd a NASA kereskedelmi törekvéseit.

Nelson az SLS terveit mutatja be 2011-ben

Dark mode powered by Night Eye