Bill Nelsont jelöli a Fehér Ház a NASA élére

Kapcsolódó

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

Beigazolódtak a korábbi híresztelések, a demokrata politikus és egykori űrhajós lehet a NASA új vezetője.

A Fehér Ház tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy Bill Nelsont jelöli a NASA élére. A jelölést még a törvényhozás mindkét házának (Képviselők Háza és Szenátus) jóvá kell hagynia, azonban ez nem lehet nagy probléma, ugyanis mindkét házban a demokraták vannak többségben, illetve több republikánus szenátor is jelezte már a támogatási szándékát.

A 78 éves Bill Nelson jó kapcsolatot ápol Joe Biden elnökkel, és a törvényhozás útvesztőiben is könnyen kiismeri magát: 6 alkalommal volt a törvényhozás alsóházának (Képviselők Háza) floridai képviselője, 3-szor pedig a felsőházban volt szenátor. 2018-ban vesztette el szenátori pozícióját, 2019-ben pedig az űrhivatal tanácsadói testületének tagja lett.

Bill Nelson

1986-ban a világűrben is járt a Columbia űrsiklóval: az STS-61-C jelű misszión küldetés specialista volt. Érdekesség, hogy ez a küldetés volt az utolsó a Challenger katasztrófája előtt.

Politikusként Nelson főképp arról híres, hogy 2011-ben republikánus szenátortársaival együtt hozták létre a Space Launch System (SLS) programot.

Ekkoriban volt egy érdekes kijelentése, miszerint az SLS költsége 5-6 év alatt kb. 11,5 milliárd dollár lesz, amiből ha „nem tudjuk megépíteni a rakétát, lehúzhatjuk a rolót”.

Az SLS-program 20 milliárd dollár elköltése után is többéves csúszásban van és a mai napig várunk az első küldetésre (Artemis I). Nelson az Emberes Kereskedelmi Űrprogram (Commercial Crew Program) hátráltatásában is élen járt, többek között neki is köszönhető, hogy a program évekig alulfinanszírozott volt.

2017-ben nagy ellenzője volt Jim Bridenstine jelölésének a NASA élére, mondván, hogy nem rendelkezik megfelelő tapasztattal a pozícióra és politikus nem lehet az űrhivatal vezetője.

A volt floridai képviselő és szenátor közel sem mondható a kereskedelmi űrutazás támogatójának, állítólag több forrás is megerősítette, hogy amikor Elon Musk bejelentette a Falcon Heavy rakéta terveit, Nelson azt mondta, hogy „Álljon vissza a fiú a sorba”.

A fenti előzmények tükrében szakmai berkekben vegyes érzelmekkel fogadták Nelson kinevezését, és nagy kérdés, hogy a rohamosan változó űriparban Nelson halad-e majd a korral, és mennyire támogatja majd a NASA kereskedelmi törekvéseit.

Nelson az SLS terveit mutatja be 2011-ben

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye