Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Frissítés 12.07.: Az ügynökség jelenleg azt tervezi, hogy pénteken, azaz december 8-án visszaállítja a teleszkóp tudományos munkáját. Az adatok elemzése után a csapat megállapította, hogy a tudományos műveletek folytatódhatnak, melyhez mind a három giroszkópot használni fogják. Továbbá a tesztek alkalmával megfigyelt teljesítmény alapján úgy döntöttek, hogy a tudományos megfigyelések során a giroszkópok nagyobb pontosságú üzemmódban lesznek üzemeltetve. Összességében pedig kijelentették, hogy a Hubble műszerei és maga az obszervatórium továbbra is stabil és jó állapotnak örvend.

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági üzemmódba lépett egy giroszkóppal kapcsolatos hibajelenség miatt, és jelenleg is zajlanak az újraindítását segítő munkálatok. A űreszköz először november 19-én került ebbe az állapotba, amit akkor a műveleti csoport orvosolni tudott, viszont az instabil giroszkóp miatt az obszervatórium november 21-én ismét felfüggesztette a tudományos műveleteket. Ezt újabb helyreállítás követte, azonban a Hubble november 23-án, ahogyan fentebb is írtuk újfent biztonsági üzemmódba lépett.

A csapat most teszteket végez a probléma jellemzésére és a megoldások kidolgozására. Az ügynökség elmondása alapján szükség esetén az űrteleszkóp átkonfigurálható, hogy csak egy giroszkópot használjon a működése során. Az űreszköz ugyan hat új giroszkópot is kapott az utolsó szerviz-küldetés alkalmával, mára már csak három ilyen eszköz működik, ideértve a jelenleg hibás értékeket közvetítő giroszkópot is.

A Hubble-lel az utóbbi években sajnos egyre többször adódott probléma, legutóbb 2021-ben, két alkalommal is: először júniusban, majd októberben aktiválódott a biztonsági üzemmód, amik miatt szünetelt a tudományos munka. Az azonban eleve nagy szó, hogy az idén 33 éves űrtávcső egyáltalán még üzemel, és bár csökkentett mennyiségben, de továbbra is képes megfigyeléseket, méréseket végezni.

A Hubble. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye