Blue Origin: 17. sikeres űrugrás

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

A Blue Origin szuborbitális űrturizmusra szakosodott cég ismét sikeres űrugrást hajtott végre: a már bejáratott New Shepard-rendszerük segítségével 105 kilométeres magasságba jutott a teherszállításra tervezett kabinjuk. A rakományos közt több mikrogravitációs kísérlet is helyet kapott, ám a legérdekesebb rakomány a New Shepard Booster 4 rakéta oldalán elhelyezve: a NASA Artemis-programjához fejlesztett Deorbit, Descent, and Landing Sensor – a következő holdraszállásokhoz létrehozott műszermodul. Érdemes megjegyezni, hogy az indulásra csak jelentős késés után kerülhetett sor, ugyanis az egyik hasznos teherrel gondok akadtak a visszaszámlás során.

Az NS-4 fokozat egy korábbi küldetés után. Kép forrása: Blue Origin

Az NS-4-re erősített műszercsomag leteszteli a szenzorok, számítógépek és algoritmusok összmunkáját – ezzel szimulálják majd egy HLS-leszállóegység (akár Starship holdkomp) közeledését a Hold felszínéhez, annak manővereit, helyzetét és sebességét. Az újfajta rendszerrel olyan helyeket is megközelíthetnek majd a jövőben, amiket az Apollo-programban nem tehettek meg. Ez lesz az második ilyen küldetés a New Shepard-program keretén belül – ez az Artemis-program risk-reduction (kockázatcsökkentő) küldetéseinek egyike. Az NS-4 gyorsítórakéta dolga végeztével sikeresen leszállt a startállásról 3,3 kilométerre lévő leszállási zónába, a hidrogén-oxigén meghajtású BE-3 hajtóműve segítségével. A teherszállító kabin szintén sikeresen visszatért a Földre három ejtőernyő, és egy fékezőrakéta-rendszer segítségével.

A Blue Origin múlt hónapban hajtotta végre az első emberes repülését – az NS-16 misszió keretében a legendás Wally Funk, Jeff Bezos, Mark Bezos és Oliver Daemen járták meg a világűrt és élvezhették a súlytalanság állapotát körülbelül 4 percig. Korábbi bejelentések szerint idén még számíthatunk emberes New Shepard-küldetésre. Sajnos azonban nem minden halad nagyszerűen a Blue Origin háza táján: friss információk szerint több vezető mérnök is elhagyta a vállalatot, miután az lejárató kampányt kezdett el folytatni a SpaceX ellen, amit a HLS-pályázat elvesztése váltott ki, ami ellen a BO egy óvással, majd egy perrel is tiltakozott.

Dark mode powered by Night Eye