Blue Origin NS-16 liveblog/összefoglaló

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Cikkünk folyamatosan frissül!

Talán elérkezett a Blue Origin cég számára az eddigi legfontosabb nap: az első emberes repülést tervezik ma végrehajtani a texasi Corn Ranch telephelyről, a saját fejlesztésű New Shepard szuborbitális rakétájukkal, ami eddig korábban már 15 tesztküldetést hajtott végre. A személyzet tagja lesz Jeff Bezos is, a cég alapítója. A küldetésről egy részletes cikkünkben olvashattok mélyrehatóbban, ami ezen a linken elérhető.

Az indításra várhatóan magyar idő szerint délután 3 órakor kerül sor (15:00), Texasban ekkor pontban reggel 8 óra lesz. A New Shepard hordozórakétát már magyar idő szerint ma reggel hatkor kigördítették az startállásra, és megkezdték a végső ellenőrzéseket az üzemanyagfeltöltés előtt. Pontos idővel és az indításig hátra lévő időbélyeggel ellátva minden fontosabb eseményről beszámolunk a mai liveblogunkban, a startra való felkészüléstől egészen a földetérésig, tartsatok velünk!

15:44 – Az élő tudósítás vége

A Blue Origin hivatalos élő közvetítése befejeződött az utasok kiszállása után. Várhatóan a következő órákban fogjuk megkapni a nagyfelbontású felvételeket a kabin belsejéről, amik a súlytalanság állapota közben készültek. A mai teljes sikerrel záruló küldetés zöldutat adott a BO-nak arra, hogy idén még akát két szuborbitális turistamisszióra is sort kerítsen, ahogy azt bejelentették a küldetés előtti sajtótájékoztatójukban. Gratulálunk a Blue Origin csapatának!

Képek forrása: NSF/Jack Beyer

15:37

A személyzet kiszállt a kabinból, és a repülés után családtaigjaik üdvözölték őket. Jeff Bezos elmondta, hogy ez volt élete legjobb napja.

15:28

A sikeres landolás után megkezdődtek a mentési munkálatok, a kabin földelése, és a már nem szükséges gázok és folyadékok kieresztése. Emellett az ejtőernyőket is leválasztják, valamint felkészülnek a zsilipajtó kinyitására.

T+10 perc 20 másodperc

Az RSS First Step kapszula sikeresen leszállt a texasi sivatagban, ezzel teljes siker az NS-16 misszió!

T+7 perc 42 másodperc

Az NS-4 első fokozat sikeresen leszállt a kijelölt leszállási területre!

T+5 perc 9 másodperc

Az RSS First Step kapszula 106 kilométeres maximális magasságot ért el, megkezdték az ereszkedést!

T+3 perc 30 másodperc

Az RSS First Step kabin és az NS-4 gyorsítófokozat sikeresen szétváltak egymástól, és külön folytatják az útjukat az űrbe. Magasság: 75 km, sebesség: 2700 km/h!

T+2 perc 20 másodperc

Leállt a BE-3PM hajtómű, es ezzel beállt a súlytalanság állapota, ami körülbelül 4 percig fog tartani. Magasság: 52 km, sebesség: 3550 km/h!

T+1 perc 

A New Shepard elérte a maximális aerodinamikai nyomás pontját és tovább halad a világűr felé. Magasság: 6,4 km, sebesség: 900 km/h!

T+1 perc 

A New Shepard BE-3PM hajtóműve ezekben a másodpercekben beindult, és az RSS First Step kabin a négy utasával elemelkedett a texasi indítóközpontból! 

T-1 perc

A rakéta önálló üzemmódra kapcsolt, megkeződött az alsó vezérsíkok és a hajtómű kormányzásának tesztelése.

T-6 perc az indításig

A repülésirányítók megadták az engedélyt az indításra! A jármű jó állapotban van, és az időjárás is kevdező a mai szuborbitális repüléshez.

Kép forrása: Blue Origin

14:58/T-15 perc az indításig

Véget ért a tervezett „hold”, 15 perc az indulásig.

Kép forrása: Blue Origin

14:49/T-15 perc az indításig

Az RSS First Step/New Shepard páros készen áll az indításra! A kapszula zsilipajtaját sikeresen lezárták, a hajtóanyag feltöltése pedig befejeződött.

Kép forrása: Blue Origin

14:39/T-25 perc az indításig

Jeff Bezos, Mark Bezos, Wally Funk és Olvier Daemen elfoglalták az üléseiket a New Shepard-ben. A kommunikációs és utolsó biztonsági ellenőrzések után hamarosan bezárhatják az RSS First Step kapszula zsilipajtaját.

Kép forrása: Blue Origin

14:36/T-28 perc az indításig

A leendő űrutasok elhagyták az torony tetején található biztonsági menedéket, és a hídon keresztül megkezdték az útjukat a New Shepard kabinja felé. Bármelyik pillanatban megkezdhetik a beszállást.

Képek forrása: Blue Origin

14:29/T-34 perc az indításig

A személyzet a közel 3 kilométeres út után megérkezett a New Shepard rakétához, és megkezdődött az „Astronaut Load” folyamat, az űrhajósok hamarosan beszállhatnak a kabinba, amivel hamarosan az űrbe utaznak.

Kép forrása: Blue Origin

14:23/T-41 perc az indításig

Az űrhajósok ezekben a pillanatokban szálltak be a Ford Rivian terepjáróba, és indultak el a startállás felé.

14:16/T-45 perc az indításig

A szakemberek tovább folytatják a New Shepard felkészítését a repülésre. A gyorsítófokozat tartályait körülbelül 19 tonna folyékony hidrogénnel és oxigénnel töltik meg a rakéta oldalára csatlakoztatott vezetékeken keresztül. Perceken belül indulhatnak az űrhajósok a kiképzőközpontból a startállásra, az utat pedig Ford Rivian terepjárókkal fogják megtenni.

Képek forrása: Blue Origin

14:08/T-52 perc az indításig

Megosztottak velünk pár felvételt az kiképzésről. A kabinban lévő tréning és a komplexum körbejárása mellett tanórákat is vettek a New Shepard működéséről, és elmondták nekik, hogy milyen mozgásokra és zajokra számíthatnak repülés közben. A mai repüléssel két fontos rekordot is megdönt a BO: Wally Funk (82) lesz a legidősebb, és Oliver Daemen (18) pedig a lefiatalabb emberek, akik valaha az űrben jártak. Érdekességképpen még elárulták, hogy mindenkinek a vezetékneve lesz a hivójele a repülés közben Mark Bezost kivéve, neki DEMO lesz (mivel két Bezos utazik a rakétán).

Képek forrása: Blue Origin

14:00/T-1 óra az indításig

A hivatalos élő adásban beszámoltak a New Shepard biztonsági rendszereiről, és a rakéta felépítéséről. Ariane Cornell elmondása szerint a New Shepard rendszer nem csak szuborbitális turizmusra épült, hanem egy technológiai demonstráció a BO későbbi projektjeire, mint például a New Glenn nehézrakéta, vagy a Blue Moon holdi leszállóegység.

A teljes repülés alatt használható vészmegszakító rendszer melett elárulták, hogy a rakéta szinte minden komponense redundáns, és meghibásodás esetén akár két vagy három pótrendszer is rendelkezésre áll – az üzemanyagszeleptektől kezdve a BE-3 rakétahajtómű komponensein keresztül egészen a kabin elektromos rendszeréig szinte mindehol.

13:43/T-1 óra 17 perc az indításig

Percekkel ezelőtt érkeztek meg az űrutasok a Blue Origin kiképzőközpontjába, ahol megkezdték az űrruhákba való átöltözést. A tervek szerint T-45 perckor indul majd el a személyzet a kiszolgálótorony felé, hogy beszálljanak a New Shepard kabinjába. Eközben a BO Kentben (Washington állam) található központjában is fokozódik a hangulat.

Kép forrása: Blue Origin

13:33/T-1 óra 27 perc az indításig

A Blue Origin hivatalos élő közvetítése elindult, amit párhuzamosan itt tudtok nézni. A legutóbbi hírek szerint minden rendben halad a repülésre való felkészüléssel, a startidőpont változatlanul is délután 15 óra. Kaptunk egy friss képet is a rakétáról, a hajtóanyagok feltöltése még jelenleg is zajlik.

Kép forrása: Blue Origin

13:25/T-1 óra 35 perc az indításig

Az cseppfolyós hidrogén és oxigén betöltése a New Shepard tartályaiba már javában zajlik, a rakéta függőleges helyzetben van az indítóálláson. A Blue Origin pár perccel ezelőtt osztott meg egy videót a rakéta kora reggeli kiszállításáról a starthelyre. A hivatalos élő közvetítés kezdetétől sem vagyunk messze, magyar idő szerint 13 óra 30 perckor kezdődik, körülbelül 5 perc múlva.

13:00/T-2 óra az indításig

A Blue még tegnap jelentette be, hogy Jeff Bezos, Mark Bezos, Wally Funk és Oliver Daemen sikeresen átestek a két napig tartó tréningen (összesen 14 óra hosszú), aminek keretén belül megismerkedtek a New Shepard rakéta rendszereivel, körbejárták az indítókomplexumot és több vészhelyzetre is felkészítették őket. Még mielőtt kivitték volna az NS-4 rakétát az indítóállásra, a személyzet megtekintette a gyorsítófokozatot utoljára a hangárban, amit a Bluenál csak barnként, azaz pajtaként emlegetnek. Emellett megérkezett a hivatalos csoportkép is:

Az NS-16 küldetés utasai. Balról: Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen és Wally Funk. Kép forrása: Blue Origin

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye