Array

Blue Origin | NS-18 küldetésprofil

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Jeff Bezos cége második emberes szuborbitális űrugrását tervezi végrehajtani, ismét négy fővel.

Indítás időpontja, helye: 2021. október 13. magyar idő szerint 16:00 – Corn Ranch Indítóközpont, Van Horn, Texas, USA

Megbízó: Blue Origin

Indítójármű: a Blue Origin New Shepard szuborbitális rakétája és kabinja

Személyzet/utasok: 4 fő, Audrey Powers (Blue Origin), Chris Boshuizen, Glen de Vries és William Shatner

Pálya: szuborbitális, kb. 105-110 km pályamagassággal

Fokozat visszatérése: a New Shepard gyorsítófokozata egy leszállási zónára tér vissza

Élő közvetítés: magyar nyelvű élő közvetítés sajnos nem lesz, a Blue Origin hivatalos élő közvetítés a cég YouTube-csatornáján tekinthető meg

Indítás kimenetele: sikeres indítás

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A személyzet

  • Audrey Powers, a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke
  • Chris Boshuizen, a Planet Labs társalapítója
  • Glen de Vries, a Medidata Solutions társalapítója
  • William Shatner, színész, rendező, producer

Audrey Powers

2013-ban csatlakozott a céghez. Több éven keresztül fejlesztői és ellenőrzői szerepe volt a New Shepard szuborbitális rakéta emberes küldetésekre való engedélyeztetési folyamatában, és jelenleg már a repülési műveleteket, a jármű karbantartást, rakétaindításokat és leszállásokat, és a földi kiszolgáló infrastrukturának helyes működését felügyeli. Korábban a Blue Origin helyes jogkövetéséért felelős általános tanácsoshelyettese és alelnöke is volt. Jelenleg a Kereskedelmi Űrrepülő Szövetség igazgatótanácsának elnöke is.

Forrás: Blue Origin / tvguidetime.com

Chris Boshuizen

A Planet Labs társalapítója. A cég a Föld változását mutatja be egyedülálló módon napi szinten globálisan. 5 éve alapította a céget, és azóta minden hasonló vállalatnál több műholdat juttattak fel a világűrbe. Alapvető célkitűzése főleg a fiatalok támogatása minden szempontból, hogy egy globális összeköttetésben olyan dolgokat érhessenek el, amikre korábban nem gondoltak. Korábban a NASA Ames Research Center munkatársa is volt űrmissziók tervezésében.

Forrás: swfsummit.org

Glen de Vries

A Medidata Solutions társalapítója és vezetője az 1999-ben történt indulás óta. A cég felhőszolgáltatást nyújt klinikai kutatásokhoz, fejlesztésekhez. De Vries molekuláris biológiából és genetikából szerzett diplomát, majd a Columbia Presbyterian Medical Centerben dolgozott kutatóként, emellett pedig informatikai tudományokat hallgatott a New York University Courant Institute of Mathematics egyetemi intézményben. Szabadidejét sokszor báltermi táncosként és maratonfutóként tölti, szereti a kihívásokat, ezért is csatlakozott a mostani személyzethez.

Forrás: cmu.edu

William Shatner

Kanadai színész, rendező, producer. Legtöbben az eredeti Star Trek franchise-ból ismerhetik, ahol James T. Kirk kapitányként szerepelt és vált kulturális ikonná. De társszerzője a Stark Trek univerzum ihlette TekWar sci-fi novelláknak is. Feltűnt a Columbo sorozat két részében is. Két Emmy-díjjal is kitűntették, a The Practice-ben és a Boston Legalban nyújtott alakításáért. A Blue Origin következő emberes űrugrásával kapcsolatban már korábban szóba hozták, ám alig egy héttel az indítás előtt vált véglegessé, hogy csatlakozik a másik három utashoz. 90 éves korával ő lesz a legidősebb ember, aki az űr határáig eljut, épp a legutóbbi, első repülésen részt vevő 82 éves Wally Funk-tól veszi át ezt a „címet”. Kocsis ERzsó a Planetology csapatából róla is ír cikkében, amit nem csak Star Trek kedvelőknek ajánlunk!

Forrás: nbcnews.com

A küldetés menetéről és a New Shepard rakétáról az NS-16 profilban írtunk bővebben, itt találhattok minden szükséges információt!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye