Blue Origin | NS-22 küldetésprofil

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Frissítés 2022.08.04.: A Blue Origin sikeresen teljesítette a küldetést, így újabb 6 utas csodálhatta meg Földünket a Kármán-vonal magasságából, és élhette át a súlytalanságot pár percig. A misszió teljes időtartama 10 perc 20 másodperc volt, a maximális emelkedési sebesség pedig 3.603 km/h. A kapszula 23 egymást követő sikeres leszállást hajtott végre (beleértve a program összes repülését) ez idáig, a hordozórakéta pedig a nyolcadik sikeres útját és leszállását tudhatja maga mögött.

A Blue Origin 6. emberes űrugrásán első alkalommal fog egy YouTuber is részt venni, illetve először egy egyiptomi és egy portugál is az űrbe juthat.

Indítás időpontja, helye: 2022. augusztus 4. magyar idő szerint 21:30 – Corn Ranch Indítóközpont, Van Horn, Texas, USA

Megbízó: Blue Origin

Indítójármű: a Blue Origin New Shepard NS-4 szuborbitális rakétája és kabinja

Személyzet/utasok: 6 fő, Coby Cotton, Mário Ferreira, Vanessa O’Brien, Clint Kelly III, Sara Sabry, Steve Young

Pálya: szuborbitális, kb. 105-110 km pályamagassággal

Fokozat visszatérése: a Blue Origin szárazföldi leszállási zónája, ~3,3km-re az indítóállástól

Élő közvetítés: hivatalos közvetítés a cég YouTube-csatornáján tekinthető meg

Indítás kimenetele: sikeres

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A küldetés számokban

Ez lesz:
  • a 6. emberes, összességében a 22. a New Shepard rakétával
  • az NS-4 szuborbitális rakéta 8. indítása

A küldetés logója

Az utasok

Coby Cotton

Egyike a Dude Perfect nevű YouTube-csatorna öt társalapítójának, amely a YouTube legtöbb feliratkozóval rendelkező sportcsatornája, és több mint 57 millió követőjével az egyik legnépszerűbb a világon. A trükkös felvételekre és komikus videókra specializálódott sportos szórakoztató csatornát 2009-ben alapította egyetemista szobatársaival, Garrett Hilberttel, Tyler Toneyval, Cody Jonesszal és testvérével, Cory Cottonnal. 

Coby ülését a MoonDAO szponzorálja, amelynek küldetése az űrkutatáshoz való hozzáférés decentralizálása. A MoonDAO tagjai megszavazták, hogy Coby képviselje őket ezen a repülésen.

Mário Ferreira

Portugál vállalkozó, befektető és a Pluris Investments Group elnöke, amely több mint 40 vállalatot foglal magába a turizmus, a média (TV és rádió), az ingatlan, a biztosítás és a megújuló energia területén. Mário szenvedélyes kalandor, 2007-ben részt vett a Dakaron, a világ legnehezebb autóversenyén, 2010-ben lefutotta a London Maratont, és 20 éves kora óta búvárkodik. 2003-ban Mário-t Portugália elnöke a „Comendador” címmel tüntette ki. 

Vanessa O’Brien

Brit-amerikai felfedező, ő lesz az első nő, aki szárazföldön, tengeren és levegőben is eléri a szélsőségeket, ezzel teljesítve a Guinness-rekordnak számító Felfedezők Extrém Hármasát. Vanessa lesz az első nő, aki eljutott a Föld legmagasabb csúcsára (Mt. Everest), legmélyebb pontjára (Challenger Deep), és átlépte a Kármán-vonalat, a világűr nemzetközileg elismert határát. A klímaváltozás szószólója, a női egyenjogúság és oktatás bajnoka, aki az ENSZ női zászlaját vitte a K2 csúcsára.

Clint Kelly III

A kormányzatban dolgozott, illetve elsősorban a számítástechnikára és a robotikára összpontosító kutatási és technológiai programokat irányított. 1984-ben a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) keretében elindította az autonóm szárazföldi jármű projektet, és neki tulajdonítják a mai vezető nélküli autókhoz vezető technológiai alap kifejlesztésének elindítását. Feleségével együtt a Magas-Sarkvidéktől az Antarktiszig minden kontinensen fotóztak vadon élő állatokat, különös tekintettel a nagymacskákra, a jegesmedvékre és mind a 21 pingvinfajra. 

Sara Sabry

Egyiptomi gépész- és orvosbiológus mérnök, és a Deep Space Initiative (DSI) alapítója, amely egy nonprofit szervezet, célja az űrkutatás hozzáférhetőségének javítása. 2021-ben ő lett Egyiptom első női „analóg űrhajósa”, miután teljesített egy kéthetes Hold-küldetést, amely az űrhajósok által a világűrben tapasztalt szélsőséges körülményeket szimulálta. Sara a kairói Amerikai Egyetemen szerzett gépészmérnöki alapdiplomát, a Politecnico di Milanóban pedig biomérnöki mesterképzést. Jelenleg a doktori fokozat megszerzésén dolgozik az űrkutatási tudományok területén, és az űrruhák tervezésével foglalkozik. Sara folyékonyan beszél arabul, franciául és angolul, és jelenleg Berlinben él. 

Sara helyét a Space for Humanity (S4H) nonprofit szervezet szponzorálja, amelynek célja, hogy az egész emberiség számára bővítse az űrhöz való hozzáférést.

Steve Young

A Young’s Communications LLC (Y-COM) korábbi vezérigazgatója, amely 1992 és 2021 között az ő vezetése alatt Florida legnagyobb távközlési vállalkozása volt. Steve lelkes horgász, az Eau Gallie Yacht Club igazgatótanácsának kormányzója és a Space Coast Coastal Conservation Association (CCA) bizottsági tagja. Emellett a Trinity Groupon, az adományozó alapítványán keresztül jelentős közösségi támogató, és tulajdonosa a Pineapples nevű új étteremnek a floridai Melbourne-ben.

Az utasok. Forrás: Blue Origin.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye