Blue Origin: Vezető mérnökök távoztak

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Két fejlesztési vezető is távozott a Blue Origintől, akik a cég HLS-pályázatán (Human Landing System) dolgoztak. Ahogy mi is írtuk korábban, a NASA idén áprilisban a SpaceX Starship űrhajóját választotta ki az Artemis-program holdraszálló űrhajójának, amit az egyik vesztes Blue Origin azóta sem hagy annyiban: először keresetet adtak be a döntés ellen (sikertelenül), majd Jeff Bezos a saját pénzét is felajánlotta. Később félrevezető grafikákkal próbált az űrhivatalra nyomást gyakorolni a Blue Origin, sőt pár napja a Szövetségi Bíróságon perelték be az űrhivatalt.

A hírek szerint a dolgozók jórésze egy ideje értetlenül áll a Blue Origin vezetősége által életre hívott negatív kampányt látva, és hevesen ellenzik ezt a fajta kommunikációt. Azt nem tudjuk, hogy ennek köszönhetően, vagy már korábbi elhatározás miatt, de a napokban két vezető mérnök is távozott a cégtől.

Nitin Arora bejelentése

Nitin Arora Linkedin oldalán jelezte, hogy augusztus 13-a volt az utolsó napja a Blue Originnél, és hamarosan a SpaceX csapatát erősíti tovább. Arora a HLS-program küldetés rendszereiért és integrációért felelős vezetője (Mission Architecture and Integration Lead) volt.

A másik távozó a korábbi SpaceX alkalmazott, Lauren Lyons, aki 2020-ban csatlakozott a Blue Originhez, és szintén a holdraszálló egység kifejlesztését vezette. Lyons az Alpha rakétán, és a Blue Ghost holdraszálló egységen dolgozó Firefly Aerospace céghez váltott, ahol ügyvezető igazgató (Chief Operating Officer – COO) lesz. Feladata a Fireflynál a cég működésének biztosítása lesz a fejlesztési fázisból az operatív fázisba.

Tom Markusic a Firelfy vezetője és Lauren Lyons, háttérben a tesztálláson lévő Alpha rakéta. Lyons ismerős lehet a SpaceX-es éveiből, amikor sokszor szerepelt az élő közvetítések műsorvezetőjeként is.

FRISSÍTÉS!

A napokban újabb részletek láttak napvilágot a céget érintő személybeli változásokkal kapcsolatban, és kiderült, hogy a nyár folyamán jóval több vezető és mérnök mondott fel és csatlakozott más cégekhez. Többek között egy alelnök, kulcsfontosságú vezetők távoztak:

 • Steve Bennett, a New Shepard-program vezető alelnöke
 • Jeff Ashby, a küldetések biztosításáért felelős vezető (nyugdíjba vonult)
 • Scott Jacobs, nemzetbiztonsági értékesítési igazgató
 • Bob Ess, a New Glenn-program egyik menedzsere
 • Tod Byquist, a New Glenn-program vezető és rangidős menedzsere
 • Bill Scammell, a New Glenn-program vezető pénzügyi menedzsere
 • Christopher Payne, termelési tesztekért felelős vezető menedzser
 • Nate Chapman, a New Shepard technikai projektvezetője
 • Dave Sanderson, meghajtási rendszerekért felelős vezető mérnök
 • Rachel Forman, az HLS emberi tényezőkért felelős vezető mérnöke
 • Jack Nelson, a BE-4 irányítási- és integrációs rendszerekért és tesztelésekért felelős vezető mérnöke
 • Huong Vo, a New Shepard vezető avionikai szoftvermérnöke
 • Aaron Wang, a BE-7 avionikai hardvermérnöke
 • Rex Gu, meghajtási rendszer mérnök
 • Gerry Hudak, rakéta hajtóművek fejlesztéséért felelős mérnök

A fenti személyek nem kommentálták távozásuk okát, de minden bizonnyal „nem elégedettek” a Blue Originnél zajló eseményekkel és kommunkiációval. A július 20-i sikeres első emberes tesztrepülés után minden teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozó 10000 dolláros pénzügyi bónuszt kapott, de szerencsére a pénz ezesetben nem számított sokaknál, és elképzelhető, hogy még a fenti személyeknél is többen mondtak már fel, vagy fognak felmondani a következő hetekben, hónapokban…

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye