Bob Behnken űrhajós nyugdíjba vonul a NASA-tól

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Bob Behnken a NASA űrhajósa és az amerikai légierő korábbi ezredese, 22 év szolgálat után nyugdíjba vonul a NASA-tól. Utolsó napja az űrügynökségnél (a mai nap) november 11-e péntek.

„Bob Behnken kiváló és tehetséges űrhajós, és hatékony nagykövete a véget nem érő küldetésünknek, a kozmosz felfedezésére” – mondta Bill Nelson adminisztrátor. „Bob és a NASA űrhajóstársa, Doug Hurley a NASA és a SpaceX Demo-2 küldetésének kifogástalan irányításával vonultak be a történelembe, és kulcsszerepet játszottak a kereskedelmi űrkutatás új korszakának elősegítésében. Az egész NASA-családdal együtt nagyra értékelem Bob országunknak tett szolgálatát, és minden jót kívánok neki a következő törekvéseihez.”

Behnken pályafutásának csúcspontjai közé tartozott, az űrben töltött 93 nap az Endeavour űrsikló két repülésén, valamint a SpaceX Dragon űrhajó első emberes repülésén.

Behnken pilóta és egyben parancsnok volt a SpaceX Dragon első személyzeti repülési tesztjén. A Demo-2 néven ismert küldetés 2020. május 30-án elindította Behnkent és Doug Hurley, volt NASA űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra, majd 2020. augusztus 2-án biztonságosan visszahozta őket a Földre.

A Demo-2-es repülés az emberi űrrepülés új korszakát nyitotta meg, amely ma is megbízható emberes indításokkal folytatódik az űrállomásra amerikai földről, kereskedelmi gyártású és tulajdonban lévő űrhajókon. Az űrállomás személyzetének tagjaként 62 napon át Behnken négy űrsétát hajtott végre a NASA egykori űrhajósával, Chris Cassidy-vel, és több mint 100 órával járult hozzá a keringő laboratórium tudományos vizsgálataihoz.

„Bob nyugodt kézzel és kivételes szakértelemmel szolgálta és vezette az űrhajós irodát” – mondta Reid Weisman, a NASA houstoni Johnson Űrközpontjának űrhajós irodájának vezetője. „Kevés olyan tapasztalt és megbízható ember van ebben az iparágban. Hiányozni fog nekünk, és további sok sikert kívánunk neki.”

Bob Behnken és Doug Hurley.

2020. május 30-án egy új korszak vette kezdetét.

Behnken 2000 júliusában csatlakozott a NASA Johnson-hoz, mint űrhajósjelölt. Első űrrepülése az Endeavour űrsiklón történt az STS-123-as jelű küldetésen, még 2008. május 11-én. Itt küldetés-specialistaként vett részt a misszióban, melynek célja az volt, hogy a Japán Kibo laboratórium első részét és a kanadai Dextre robotkart az űrállomásra szereljék. Az STS-123 jelű küldetés alatt 378 órát töltött a világűrben, ezalatt háromszor végzett űrhajón kívüli tevékenységet (EVA, űrséta). 2010-ben ismét repült az STS‐130 küldetés-specialistájaként, amely az állomás Tranquility modulját és a hozzá tartozó Cupolát, az állomás hét ablakos, Földre néző panorámás modulját szállította. A misszió legfontosabb űrsétájaként szolgált, és további három űrsétát hajtott végre az újonnan érkezett modul telepítéséhez. Behnken 10 űrsétát tett meg három küldetése során, és több mint 61 órát töltött az űr vákuumában.

Az STS-123 és az STS-130 személyzete.

„Bob űrhajósként létfontosságú szerepet töltött be az ügynökségnél, és nagymértékben hozzájárult a NASA legfontosabb és legáttörőbb törekvéseihez” – mondta Kathryn Lueders, a NASA főhadiszállásának űrműveletekkel foglalkozó munkatársa. „Karrierje során küldetéseket végzett, hogy segítsen egy világszínvonalú tudományos laboratórium felépítésében az űrben. Pályára állította az első kereskedelmi személyzetű űrhajót, és nyomot hagyott az űrhajós testületben. Mindezek az emberi űrrepüléshez való hozzájárulások továbbra is mindannyiunk hasznára válnak, miközben továbbra is új határokat feszegetünk.”

Bob Behnken űrséta közben.

Behnken a NASA űrhajósait is támogatta a Földön különféle szerepekben. A kétéves képzés és értékelés befejezése után, az űrhajós irodában kapott műszaki feladatokat, űrsikló-indítási és leszállási tevékenységek támogatásával. Behnken a Columbia űrsikló 2003-as elvesztése után a Nemzetközi Űrállomás személyzetének tagjává, valamint az STS-400-as, az utolsó Hubble szervizelésének küldetésszakértőjévé vált. 2012 és 2015 között a NASA főűrhajósaként, 2021 szeptemberétől 2022 áprilisáig pedig a NASA Repülési Műveleti Igazgatóságának helyetteseként dolgozott.

„Alázatos vagyok, hogy lehetőségem nyílt a NASA űrhajósaként képviselni nemzetünket, és hálás vagyok, hogy tagja lehettem annak a csapatnak, amely 2020-ban visszahozta az emberi űrrepülést az Egyesült Államokba” – mondta Behnken. „Nagyon várom hogy lássam, és lenyűgözzön az, hogy ennek a nagyszerű ügynökségnek az emberei mit fognak elérni ezután.”

Behnken a Missouri állambeli St. Ann-ben nőtt fel, és a Missouri állambeli Maryland Heights-ben, a Pattonville High Schoolban végzett. 1992-ben a St. Louis-i Washington Egyetemen szerzett kettős Bachelor of Science fokozatot fizikából és gépészmérnöki képzésből. 1993-ban a pasadenai California Institute of Technology-n gépészmérnöki mesterfokozatot, majd a California Institute-ban szerzett gépészmérnöki doktori fokozatot. Behnken az Air Force Reserve Officers’ Training Corps-on keresztül kapott megbízást, és a kaliforniai Edwards légibázison a légierő tesztpilóta iskolájába járt. Mielőtt 2022 februárjában visszavonult volna az aktív katonai szolgálattól, Behnken ezredesi rangot szerzett, és több mint 2000 órát repült, több mint 25 különböző típusú repülőgépen.

Bob Behnken a Dragon Endeavour-ben.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye