Boeing | Starliner Orbital Flight Test küldetés profil

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

December 20-án pénteken sor kerül az év egyik legjobban várt indítására, a CST-100 Starliner első éles bevetésére. Nézzük is a legfontosabb tudnivalókat.

Kilövés ideje, helye: 2019. december 20. 11:36 UTC (magyar idő szerint 12:36), Cape Canaveral, Space Launch Complex 41 (SLC-41)
Megbízó, rakománysúly: NASA, a Commercial Crew Program (CCP) keretében a Starliner kapszula első éles teszküldetése, személyzet nélkül. Az űreszköz súlya kb. 13 000 kg
Hordozó: Az ULA (United Launch Alliance) Atlas-V rakétájának “N22” variánsa. Az “N” jelenti, hogy nincsen áramvonalazó kúp (fairing), az első “2” jelzi a szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták számát, a második “2” pedig a hajtóművek számát a második fokozatban (dual Centaur Upper Stage). Ez lesz az első alkalom, hogy az Atlas-V fairing nélkül repül – érdekesség, hogy a kapszula szélesebb, mint maga a rakétatest, ezért egy “szoknyát” helyeztek el az űrhajó aljára, ami segít csökkenteni az emelkedés közbeni aerodinamikai hatásokat. Szintén ez az első alkalom, hogy ezt a kéthajtóműves Centaur fokozatot egy Atlas-V rakétán használják.

A teszt ellenére a kapszula kb. 272 kg utánpótlást is szállít az ISS-re, illetve visszatérése alkalmával fontos tudományos kísérletek mintáit is visszahozza a Földre.

A Starliner magyar idő szerint szombaton 14:08-kor érkezik meg a Nemzetközi Űrállomáshoz, amihez automatikusan fog dokkolni. December 28-ig tart a küldetése az ISS-en, amikor is az új-mexikói White Sands Rakétakísérleti Telep területén fog landolni – A Crew Dragonnal (és minden eddigi amerikai űrhajóval) ellentétben szárazföldön.

Amennyiben a teszt sikeres, és az adatok kiértékelése után a NASA zöld utat ad a folytatásra, 2020 első felében sor kerülhet az első emberes küldetésre is – ez lesz a Crewed Flight Test. A háromfős személyzetet már korábban bejelentették: Chris Ferguson, Nicole Mann és Mike Fincke.

A legfontosabb infók
Forrás: Geoff Barrett

Hol tudom nézni a fellövést?

A NASA hivatalos Youtube csatornáján, ahol nem csak az indítást, hanem az előtte lévő sajtótájékoztatókat, illetve a szombati dokkolást is élőben követhetitek. Itt egy részletes menetrend a történésekről. Itt pedig a Boeing hivatalos holnapja a küldetésről.

További cikkeinket a Starlinerről, a címke alatt találjátok. A küldetés után jövünk majd részletes beszámolóval is, úgy hogy érdemes lesz visszalátogatni a blogra.

Renderkép az első fokozat leválásáról
Forrás: Boeing
Felkészítés alatt a kapszula
Forrás: Boeing
Már az indítóállomáson
Forrás: Boeing
Forrás: Geoff Barrett

Köszönjük Geoff Barrett-nek a lehetőséget, hogy használhatjuk a szuper illusztrációit. A honlapját itt találjátok, ha pedig van rá lehetőségetek, támogassátok Patreon-on is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye