Boeing | Starliner Orbital Flight Test küldetés profil

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

December 20-án pénteken sor kerül az év egyik legjobban várt indítására, a CST-100 Starliner első éles bevetésére. Nézzük is a legfontosabb tudnivalókat.

Kilövés ideje, helye: 2019. december 20. 11:36 UTC (magyar idő szerint 12:36), Cape Canaveral, Space Launch Complex 41 (SLC-41)
Megbízó, rakománysúly: NASA, a Commercial Crew Program (CCP) keretében a Starliner kapszula első éles teszküldetése, személyzet nélkül. Az űreszköz súlya kb. 13 000 kg
Hordozó: Az ULA (United Launch Alliance) Atlas-V rakétájának “N22” variánsa. Az “N” jelenti, hogy nincsen áramvonalazó kúp (fairing), az első “2” jelzi a szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták számát, a második “2” pedig a hajtóművek számát a második fokozatban (dual Centaur Upper Stage). Ez lesz az első alkalom, hogy az Atlas-V fairing nélkül repül – érdekesség, hogy a kapszula szélesebb, mint maga a rakétatest, ezért egy “szoknyát” helyeztek el az űrhajó aljára, ami segít csökkenteni az emelkedés közbeni aerodinamikai hatásokat. Szintén ez az első alkalom, hogy ezt a kéthajtóműves Centaur fokozatot egy Atlas-V rakétán használják.

A teszt ellenére a kapszula kb. 272 kg utánpótlást is szállít az ISS-re, illetve visszatérése alkalmával fontos tudományos kísérletek mintáit is visszahozza a Földre.

A Starliner magyar idő szerint szombaton 14:08-kor érkezik meg a Nemzetközi Űrállomáshoz, amihez automatikusan fog dokkolni. December 28-ig tart a küldetése az ISS-en, amikor is az új-mexikói White Sands Rakétakísérleti Telep területén fog landolni – A Crew Dragonnal (és minden eddigi amerikai űrhajóval) ellentétben szárazföldön.

Amennyiben a teszt sikeres, és az adatok kiértékelése után a NASA zöld utat ad a folytatásra, 2020 első felében sor kerülhet az első emberes küldetésre is – ez lesz a Crewed Flight Test. A háromfős személyzetet már korábban bejelentették: Chris Ferguson, Nicole Mann és Mike Fincke.

A legfontosabb infók
Forrás: Geoff Barrett

Hol tudom nézni a fellövést?

A NASA hivatalos Youtube csatornáján, ahol nem csak az indítást, hanem az előtte lévő sajtótájékoztatókat, illetve a szombati dokkolást is élőben követhetitek. Itt egy részletes menetrend a történésekről. Itt pedig a Boeing hivatalos holnapja a küldetésről.

További cikkeinket a Starlinerről, a címke alatt találjátok. A küldetés után jövünk majd részletes beszámolóval is, úgy hogy érdemes lesz visszalátogatni a blogra.

Renderkép az első fokozat leválásáról
Forrás: Boeing
Felkészítés alatt a kapszula
Forrás: Boeing
Már az indítóállomáson
Forrás: Boeing
Forrás: Geoff Barrett

Köszönjük Geoff Barrett-nek a lehetőséget, hogy használhatjuk a szuper illusztrációit. A honlapját itt találjátok, ha pedig van rá lehetőségetek, támogassátok Patreon-on is!

Dark mode powered by Night Eye